Салицилната киселина не се препорачува за бактериски акни, јас го користев претходното лето серумот “acids” на true alchemy и многу ме исфрлаше, мислев дека минувам низ purging фаза но тоа продолжи и по три месеци и го прекинав.
Овој пост го пишувам со надеж дека ќе помогнам на некого.Имено никогаш и немав некој посериозен проблем со акни на лицето.Во месецот ми излегуваа по 3-4 мали акни(од тие што се стискаат и излегува бело) и тоа и не ми претставуваше толку голем проблем колку флеките што остануваа по стискањето на акните.За акните нема што не пробав од разни брендови креми,серуми,гелови за миење за кои што читав тука на форумот или по препорака па дури и промена на исхрана.Вистинскиот проблем и настана кога започнав да работам со маска на работа и за само еден месец моето лице беше целото нафрлено со тврди акни кои што и не можеа да се стискат и кои што беа болни.Откако престанав со работа мислев и дека постепено лицето ќе ми се исчисти ама уште толку и се влоши.Единствен спас ми беше една крема за којашто прочитав на инстаграм на профилот на магнолија но јас ја купив само од друг бренд.Кремата ја купив од амазон во германија и чинеше некаде 10-12евра. Ова е состојбата на моето лице во Ноември.Иако имам пудра и можеби не се толку познава ама акните беа огромни. Кремата започнав да ја ставам некаде пред нова година.И за само две недели акните беа значително намалени. 16ти Јануар 18ти Фебруар Ова ми е второ пакување од кремата и сега ја користам повремено само како превентива.Да напоменам дека повеќе акни и не ми излегуваат.Првото пакување го користевме и јас и сестра ми и траеше 6 месеци и кремата го имаше истиот ефект и кај неа а нејните акни беа големи и полни со крв.Се става само на местото каде што има акни и да напоменам не смее додека се користи кремата да се меша со друго.Јас преку ден еднаш ставив од ордирани ascorbic acid 8% којшто е за флеки и пред спиење кога ставив од кремата целото лице ми поцрвене.Може единствено крема за хидратација преку ден а пред спиење од кремата.Внимавајте да не се претера со кремата затоа што навистина мн го суши лицето.Јас на два три пати имав излупено лице. Ова е состојбата на моето лице сега.Акни повеќе не ми излегуваат сега ми останаа само флеките кои што ги имам веќе со месеци и за кои што користам некои продукти од ординари кои што и немаат ефект.Останува само со тек на време да избледеат.Се надевам дека ќе помогнам на некого со моето искуство .
Колку што гледам кремата е 10% benzoyl peroxide. Има и кај нас замена, само е како гел, се чува 3,4 минути на влажно, чисто лице и се измива. Доста ефективна состојка е, мене целосно ми помогна, јас го користам во комбинација со адапален (сона кремата).
Jas ja imam.istava krema,mi da donesoja od germanija ama.ne mi objasnia kako koristi,moze li podetalno da mi kazite kako se koristi
Јас ја ставав претежно неколку часа пред спиење.И јас мислев дека морам да го мијам лицето ама има структура на крема и се впива.Не го чувам упатството,ако имаш прочитај.Се става само на местото каде што има акни.
Мора да се измие, инаку може да направи пресушување на кожата и да ја оштети. Не треба да стои повеќе од 10 минути на кожата.
И јас се зачудив дека е 10% кремата. Има таква што не се измива, Epiduo гелот. EPIDUO contains the active ingredients adapalene (0.1%) and benzoyl peroxide (2.5%). Но концентрацијата е многу мала. @Skorpija*88 зависи какви акни имаш. Некогаш е потребно третирање на целата област, не е доволно само на акните.
Мене ми се појавија ситни бели (не беа акни), туку како точки. Не можев да ги стиснам т.е ги стискав ама ништо не излегуваше. Го чистев убаво лицето и постојано во тој дел го чувствував како неизмиено, несредено, едноставно грозно. Ми поминаа од здраве, синиот мал крем.
Go imam koristeno ane fyg,iskreno ne minpomogna voopsto,naprotiv poveke mi se vospalia.a sostavot e slicen na cordes gelot zatoa se mislam.dali da go probam,se plasam.da ne se vospalam.I od nego
Нормално е на старт да дојде до иритација, црвенило, сувост, но после месец, месец и пол треба да се стабилизира, сепак времетраењето е индивидуално. Кожата и треба време да се навикне. Затоа дерматолозите препорачуваат првите 2 недели, секој втор ден користење. И покрај ова јас пак имав иритација некој период. Сега користам 3 дена, па еден ден пауза. Пред неколку години, мене никако не ми помогна, ако се сеќавам добро и лошо мирисаше.
zdravo dali ke moze da mi predlozite dobra hidrantna krema za kozha so akni i dali ima vo makedonija ceraVe
Во Македонија нема Cerave, се што носат некои сајтови се прескапи. За кремата топло ја препорачувам оваа.
Мислам дека сеуште не. Да го споделам и јас моето искуство со акни иако имам 30+ години. По препорака на дерматолог ставав акнефуг околу месец дена редовно секој ден или преку еден ден по потреба и користев Ла рош мат крема. Лицето ми се исчисти супер. Почнав да не ја користам акнефугот и пак почнаа да ми излегуваат ама не поткожни туку класични акни што за жал јас не можам да оддолеам да не ги стискам. Последно купив активен кислород спреј за лице и сум најзадоволна до сега. Ептен ми го исчисти лицето само со неколку дена користење. Сега во циклус ми излегоа неколку и тие ги среди за кратко време. Го прскам и врз шминка нема никаков проблем, малце го затега и суши лицето но со хидратантан креме нема проблем, ова за мрсна и комбинирана кожа за сува не би знаела да кажам. Инаку јас имам мрсна и чуствителна кожа, но немам никаква иритација од него.
Има некоја слична крема како оваа, но без парфеми? Гледам составот е супер, но алергичен сум на алфа изометил јонон.