Од лично искуство имам само едно да Ви кажам: Доколку веќе поодамна сте излезени од тинејџерското доба ( јас конкретно ќе полнам 23 сега ), а се соочувате со акни ЗАДОЛЖИТЕЛНО да земете упат за хормони и да посетите гинеколог. Хормоните се 500 денари на државно, прегледот ете исто нека е 500 денари. Верувам дека многу повеќе трошите на козметички третмани, креми, гелови, активни состојки и не знам што и да се користи надворешно. Конкретно кај мене ни исхрана без благо, бел леб, млечни производи, пржено/масно која ја практикував 4 месеци не даде никакви резултати. Од јуни користам паста со ретиноиди и сулфур, ЛРП ефаклар синиот гел, спф и крема на уриаж некомедогени - производи кои ненормално ми ја подобрија структурата на кожата, тенот, буквално ми сјае кожата и се гледа колку е нахранета и хидрирана + флеките од акни ми исчезнуваат пребрзо и немам ниедна останата ни флека ни дупка од милионите акни кои сум ги имала. И СЕ Е ОВА ОДЛИЧНО, доколку се спречи појавата на акни што кај мене е заради пцос. За време на циклусот мене лицето ми се чисти, НО кога доаѓаат плодни денови ( овулацијата ) мене лицето буквално ми полудува. Во рок од тие 5 6 дена јас се будам секој ден со нови десетина акни кои се една до друга, буквално како топчиња болни на допир и ненормално чешаат. Претежно на вилицата и долниот дел на образите - хормонски. Поминува овулацијата, доаѓа менструација мене лицето ми се средува, акни нови немам, флеките избледуваат и после пак истата приказна. Секој можен месец се вртам во круг од октомври. Сега од наредниов циклус ми препишаа Јасмин за да ми се среди лицето, јајниците да се доведат во ред малку бидејќи двата ми се полицистични и склони кон создавање цисти ( последнава ми беше 40мм и многу мака видов ради неа). Исто така, мене ми велеа дека нема шанси да имам никаков проблем хормонски зошто сум слаба, не сум влакнеста итн. Но всушност, и тој еден симптом ( акните ) кажуваат дека нешто не е во ред. Мој најдобронамерен совет, зошто знам низ каков пекол поминуваме сите кои се соочуваме со ова. П.С Ќе пишам резултати од пилулите штом почнам да ги пијам.
Dali nekoj imal problem so dupcinja(otvoreni pori) na liceto kako rezultat na akni od porano? Dali postoi rutina so ke mi pomogne, samo na edniot obraz gi imam
Ексфолијација и ретинол. Мене доста ми помогна аха бха пилингот од Ординери и нивниот ретинол. Само не се користат во ист ден. Има и на страната на Белина доколку не ти се чека, од некои други брендови.
Само да напоменам, ако не си користела вакви досега, нека ти даде совет и насоки некој поискусен. Може белја да си направиш.
За дупчиња и флеки од акни јас би ти препорачала да се консултираш со некој по стручен , мислам ласерски третмани повеќе би ти помогнале него било што друго. Ретинол и сл. аха бха пилинзи се прејаки ако не си користела до сега, плус да напоменам дека трудници и жени што дојат никако не смејат да користат ретинол и слични состојки. Не знам како туку така се препорачува ретинол по темиве на форумов.. Можеш ако сакаш да користиш маски и сл производи Со млечна киселина на пример. Јас оваа ја земав , уште не сум ја испробала како што треба но пишува на неа дека ги чисти порите, намалува хиперпигментации, намалува фини линии , ја подобрува текстурата на кожата.. има доста состојки внатре и иако има млечна киселина ко прва состојка,не е јака ко производ
Nejkam po dermatolozi deka ne se vooclivi osven ako ne sedne nekoj do mene da me zjapa. Poveke vooclivi se leto, sega ne tolku, koga stavam pudra ne se primekja. Plus nemam ni dovolno finansii da se vleckam po dobri dermatolozi. Zatoa baram nesto vaka maska, krem, serum. Zasega samo nijacinamid koristam. Ovaa maskava kolku cini?
4 години се соочувам со проблеми на лицето... Имам акни изедначено на 2та образи и ми остануваат лузни, а по некое време повторно се активираат... Пробав со разни креми од дерматолози, но не поминува.. Помош?
Ја расчита ли темата? Има доста искуства. Провери хормони ако немаш досега. Кој период се активираат? Можеби се хормонски, пред циклус, пред овулација. Имаш и посебна тема Дерматолог, може да исчиташ искуства и таму. Јас бев кај др. Старова а гледам и други многу се задоволни.
Од неодамна почнаа да ми се појавуваат вакви бели точки на едниот образ, претпоставувам дека е милиа. Што ќе ми препорачате за да се ослодобам од нив? Ако има некој од искуство да ми препорача некој конкретен производ уште подобро. Фала Спојлер Ќе ја тагнам @buba4e89 мислам дека таа имаше ваков проблем
Имаш и пори ако си ти на сликава. За нив ниацинамид + хујалуронска киселина + плус крема. Ова дневна и ноќна комбинација. Некое време така да тераш,јас 6 месеци терав и имав резултат после купив салицилна киселина и терав месец дена. Но,потребно е да имаш и добар гел за миење лице.
Сликата е од интернет, заборавив да напоменам. За миење на лицето до скоро ја користев оваа пена од natura siberica Спојлер А сега почнав да ја користам оваа на novexpert Спојлер Сакам секако да земам и хијалоронска киселина, а ќе си земам и салицилна, кои ги користиш ти? Фала ти
Првата ја немам користено,а за втората читав дека е феноменална, чинам @Luminary ја фалеше доста. Ги користев на the ordinary ниацинамид и хујалуронска киселина, но ти можеш да ги земеш на Ревокс заедно со салицилната киселина. Салицилната киселина се користи стриктно навечер во комбинација со хујалуронската киселина плус крема. Хујалуронската се нанесува на влажно лице и во двата случаеви (дневна и ноќна варијанта).
znaci jas odev kaj ovaa briskoska i liceto mi go naprai lom vo sred leto mi dade da pijam roakutan i jas pocnav prvata nedela i pocna da mi izleguvaat akni se toa i mnogu mi tecese krv od nos i jas i se javuvam na nea i kazuvam taa mi veli cekaj da procitam i ke ti javam,znaci uzhasno iskustvo so nea.
Пилингот на Bereza Siberica, 375 ден. https://www.bellina.mk/p/994/bereza...rsna-kozha-sklona-kon-akni-145-ml?category=68
Имам блага форма на акни, во мојот град нема ни ЕДЕН салам дерматолог, сакав да ве прашам ако земам Сона на своја рака како да ја користам кремата? До сега не сум користела адапален или ретиноид. Кој е најдобриот начин, најдобро ли е да почнам со еднаш или два пати неделно? Да ја користам ли сендвич техниката ( крем па сона па пак крем) ? Да ја ставам само на акните или? Секој совет е добредојден.