Јас бев баш со комплицирана состојба, можеби и затоа толку многу требаше. Ама дефинитивно не е баш здрава варијанта за лечење, толку долго време. Исто, мене не ми даде пробиотик, прашај и за тоа, барем некој баланс да има организмот.
Ме рече мене не е страшно, ама јас долго време мака мачам и ми е смачено.ЈАс има бели испакнати, не црвени акни. Ми даде мене пробиотик, зедов јас и б комплекс за заедно со антибиотикот. @Kimberly11 Не, немам пробано такви капки.
Можеш да ги пробаш нема ништо да ти биде на природна база се од билки за хормоните и без рецепт се. Мене ми се супер
Според мене тие акни се од затнување на порите, нема врска со промена на хормони или бактерија. Доволно ќе е Акнефуг и Сона. Може и само Сона да е доволно, со оглед дека претпоставувам не ти се бактериски. Сепак, види како ќе е и зборувај пак. Некако имам чувство дека нудат терапија која сигурни се дека ќе има резултат оти е посилна а сепак на некои сосем доволно може да им е само крема, комбинација од некои препарати за надворешна употреба, без толку комплицирана терапија.
Немам проблем со хормони, во ред ми се хормоните. Па ми рече по два месеци контрола, па да видиме како ќе биди, ќе намалел од терапјата после. Ќе видам уште недела дена како ќе биди со антибиотик, дали ќе имам болки, ако не ќе се јавам. Инаку после јадење ги пијам, никако на гладно.
Секој месец ми излегуваат акни во одреден период. Пред шест месеци имав само на образите, сега и на jawline и брадата. Исто гледам сега 2 ми се појавија на челото. Во одреден период од месецот ми се појавуваат наеднаш 5 6 нови, па тие ги лечам, поминуваат, и кога ќе помислам дека лицето ми е смирено, пак се појавуваат. Има некој да ми каже како се манифестираат хормоналните акни на лице, а како бактериските?
Кој период од месецот се појавуваат? Ако е пред циклус или овулација може се хормонални. Некогаш може и комбинација од двете. Претпоставувам разликата би била што бактериските би се влошувале со тек на време, плус создавајќи нерамнини на кожата, црнки, whiteheads а хормоналните би излегувале само во одреден период на месецот, без да прават дополнителни проблеми.
Имам приметено дека за време на овулација ми се воспалува лицето и како се да вади на површина, пред циклус кога-како, а лицето после циклус ми е смирено. Бев еднаш во аптека каде што ми го 'прегледаа' лицето на еден апарат, и ми рекоа дека бактерија сум имала.Да напоменам, во мојот град нема ниту еден салам дерматолог. Ми дадоа од биодерма себиум прозиводи и ги користев месец, месец ипол, никаква разлика немаше, само хидратацијата на лицето ми беше подобра. Претходно пробував со салицилна, ниацинамид, итн. но ништо не ги спречува пак да се појавуваат. Им ставам масло од чајно дрво за побргу да се сушат, и тоа само ми помага навистина побрзо да залечат, ама не престануваат да се појавуваат. Црнки и белки немам. Дали можеби знае некој како се лекуваат бактериски акни,ако воопшто тоа ми е случајот...
Акнефуг (benzoyl peroxide) е за бактерија. Benzoyl peroxide attacks the bacteria on your skin. It also helps to unclog pores by removing dead skin to prevent blockages. This treats existing acne and may help prevent new spots.
Имам одено по дерматолози, козметичари, користено свашта и ништо, ги имам со години само во пределот на брада и врат поткожни големи гнојни, личат на хормонски но не се 2 пати испитува хормони, брисови,диети, гениколошки се е ок и пак ги има, додека бев бремена многу ми се намалија скоро и да немав, но сега пак ми се вракаат, ве молам за совет за некој гел крема било што за нега од даамна не сум ништо купувала во бременоста ништо не ни користев, сега имам потреба пошто ете ги се вракааат
Еве исто и кај мене. Сега сум во период на овулација и цела сум црвена и флеките од акни ми се воспалени и секако по некоја бубулица. Истото ми се дешава и 2-3 дена пред добивање. Што искача дека само едвај една недела у месецот имам нормално лице. Не ми е хормонално затоа што неколку пати имам испитувано хормони
Буквално исто. Од кога почнаа да ти се појавуваат? Имаш ли користено нешто, или и тебе не ти фукнционира ништо?
Втора година средно, а сега 20 ќе правам. Прво користев терапија од дерматолог, па видов некоја подобра разлика па баталив, па почнав на моја рака со тие серуми ниацинамиди салицилни, па се унаказив, и сеа сум на терапија од дерматолог
И мене сѐ ми беше во ред со хормоните, но сепак знам дека хормоните ми ги предизвикуваат и стрес секако, кој влијае на хормоните. Хормоните се менуваат во текот на менструалниот циклус, и кога доаѓа до намалување или зголемување на одреден хормон, доаѓа и до промена во телото, произведување повеќе себум, создавање на бактерија итн. Just before your period starts, estrogen and progesterone levels drop. This can trigger your sebaceous glands to secrete more sebum, an oily substance that lubricates your skin. Too much can result in clogged pores and breakouts. Hormones can also increase skin inflammation and the production of acne-causing bacteria.
Феминки ве молам за совет... Имам 29 год и веќе подолг период (околу една година) имам проблем со акни и тоа само пределот како на сликите. Не знам дали е проблем со хормони, до сега сум немала хормонално пореметување (испитував хормони пред 1 год и 8 месеци) ... Предлог за добар дерматолог, третман...
Иако си испитувала хормони пред скоро 2 год, би те советувала да си испиташ повторно, барем ќе си сигурна
Фала, ќе испитам, за две недели треба да одам на редовна гинеколошка контрола и ќе земам упат. @buba4e89 фала ти, се надевам @Biodevojka соодветно ќе ме насочи. Да се надополнам на претходниот пост, имам комбинирано-мрсна кожа, а пред две недели сменив рутина: наутро го чистам со натура сиберика гел, и ставам нијацинамид (на ревокс). Кога ќе се вратам од работа шминката ја вадам со пена од Балеа и пред спиење нанесувам салицилна киселина (на ревокс). Крема за лице користам др.конопка (зелената за комбинирана-мрсна кожа). Да напоменам дека на акните ставам и масло од чајно дрво (кога ставам од маслото, не користам салицилна). Од маслото приметувам дека се сушат, но сепак повторно се појавуваат нови активни акни... Голема грешка правам што ги третирам мануелно и дел од нив на сликата се изразити флеки... Секој совет би ми бил од корист што да снемам во рутината, како да не се појавуваат нови активни акни, а на крај и како да ги третирам флеките...
После нијацинамидот и салицилната пожелно е да користиш хујалуронска киселина затоа што и ниацијамидот и салицилната можат да ти ја исушат кожата, освен тоа ниацинамидот може и да те исфрла. Не верувам да е од маслото туку од недоволна хидратација. Наутро се користи крема со спф после серумите, а навечер не мора со спф ( не е потребно).