Какво црвенило имаш? Дали ти е чувствителна кожа? Може да го користиш наутро или навечер пред крем. Наутро задолжително крем со заштитен фактор. Да пробаш третман за локална употреба од Геровитал? Црнките да се отстранат со екстракција на дерматолог. До која цена да бидат производите за секојдневна нега?
@thekm заборавила да препорача спф, моја препорака е ова: @mssuniquee редатиктирав, сум ја ставила кремата што е без спф.
Бев во план да ја земам оваа крема, ама гледам има доста силикони и ми беше страв да не се перути, бидејќи имав таков проблем со една крема претходно и сега избегнувам производи со многу силикони заради перутење.
@Waverly Raven јас немав таков проблем, дава добра хидратација. Но открив подобра Моssa spf 30 која е благо тонирана и нема силикони.
Одлична препорака @naturally , иако не сум ја пробала оваа конкретно, тврдам за одличната заштита и за квалитетот на UV филтрите во SPF кремите на Bioderma. Еве, ќе споменам други што сум ги пробала и би ги препорачала како "friendly" за проблематична кожа: - Bioderma Photoderm MAX Aquafluide SPF 50+ Не се ни чувствува дека ја носиш, не прави дебел мрсен слој, а хидратантна е. Цел ден на сонце со редовна реапликација лицето зрак не го ни допре, одлична заштита има. Недостаток можеби малото пакување, но квалитетот сметам дека ѝ вреди за секој денар. - La Roche-Posay Anthelios Anti-Imperfection Sun Cream SPF50+ Содржи салицилна и истовремено третира акни и заштитува од сонце. Единствен недостаток (освен можеби цената) е што знае да се лупи, особено ако врз неа се носи шминка. Некои препорачуваат нанесување со тапкање и слично, ама сметам дека формулата им е таква и едноставно тоа го прави. За без шминка е супер. - Altruist Sunscreen Fluid SPF50 - лесна течна крема, не е мрсна, многу лесно се нанесува, има добри UV филтри за заштита. Поевтина варијанта на Биодермата, само што оваа не се препорачува за пределот околу очи, пошто може да пече. Истото го пишува и во упатството. - Cetaphil Sun Daylong Sensitive Gel Cream SPF 50+ Ова ми е случајно откритие, одамна сакав да пробам нешто од Cetaphil, па почнав од кремава и досега ми е омилена од сите SPF креми што сум ги пробала. Комбинација од лесна текстура, добра заштита, а и мислам дека не беше многу скапа. Единствено што во МК немаме пристап до овие производи, ако се прошетате негде надвор, топла препорака да ја побарате.
Nesto za namaluvanje na vidlivosta na porite. Sto ste koristele i ste zadovolni? Imqm suvq koza na liceto.
Micelarna voda, maslen cistac, tonik za procistuvanje i hidratacija od mossa. Nokna krema isto od mossa i krema od bioderma mislam deka e univerzalna Odnosno ne e dnevna/nokna
Можеш само да додадеш некој хемиски пилинг два пати неделно. На Ординери Аха и бха е предобар, тој се користи еднаш неделно, но е појак.
@buba4e89 ти го користеше цинкот спреј на Новаексперт. Скоро месец го користам, го измивам лицето со пења на Натура сиберика, ставам од спрејот па хидратантната на др Конопка. Искрено повеќе ми се влоши лицево. Кога ставам од спрејот со цинк ми ја затега кожата многу. Некој предлог за измивање на лице или хидратантна? Комбинирана/мрсна ми е кожава. Цело чело ми се исфрли, а имав само во регијата на брадата акни. Едит: да препорачате некоја онлајн страна за нарачки на производи. На Белина со месеци немаат залихи, а на торба.мк нема многу избор.
Не можеш само со спреј и крема да поминеш,мора да вметнеш тоник и крема. Пример тоник со салицилна киселина на Mossa од црна рибизла или пак зелениот на Береза Сиберика. Вметни серум со ниацинамид, салицилна киселина а во текот на денот прскај се со спрејот.
https://elloxy.mk/ и https://tesoridimare.mk/ Елокси е конкретно за природна корејска козметика и има голем избор на производи за лице со околу 15тина брендови. Тесори Ди Маре е преставник на хрватскиот бренд Olival со производи за нега на лице, тело и коса.
Ти треба дополнителна хидратација. Ако имаш масна кожа склона кон акни, не значи дека треба да ја пресушуваш кожата. Не сум го користела спрејот, ама после него, убаво е да ставиш некој серум, јас од срце препорачувам хијалуронска киселина за тоа, оти најмногу хидратација ми дава, а не е ограничена со возраст. Бидејќи имаш акни, треба да се утврди прво причината за нив, а после може со третмани. Тоа што ти се појавиле и на места каде што си немала претходно можеби значи purging (чистење), а можеби нешто не ти одговара од производите што ги користиш, а можеби и ја пресушуваш кожата. Цинкот има такво својство, да суши, а тебе тоа не ти треба. За акните, црнките и порите, чистењето е клучно. Особено двојно чистење навечер, маслен или млечен чистач прво, а потоа и пена. Не мора да користиш многу производи во една рутина, доволни се 3, еве и 4 нека бидат, ама да бидат соодветни. После чистењето да ставиш серум и крем е доволно. Насабајле не мора двојно чистење, само навечер. Сабајле само пената е доволна,после тоа серум, па крем, дали обичен, дали со спф, тоа на тебе оставам.