Samo neka mi se trgnat ,kupuvav kremi nekoj lasioni so antibiotik stavav oceti pasti sodi sto ne ako ne mi pomogne ova moram da odam na genikolog za hormoni :/
Ова не,ама тоа другото од јапонска цреша да и многу е убаво. Ми ја хидратираше кожата ептен и убав финиш даваше. Зборам во минато време оти го оставив во Мкд. Има убав мирис.
Dali moze sovet okolu sona kremata, dali se stava samo na zafateniot del so akni i dali pred ili posle nea se nanesuva hidratantna krema?
Почни само на делот со акни, по хидратантната, види како ќе ти реагира кожата, ако е во ред, после ставај сона, па хидратантна. Колку често планираш да ја ставаш?
На цело лице се става (иако некој може да се уфрли и да негира), а и многу убаво го прави лицето по некој месец, помага при изедначување на тенот. Некои денови може да ја ставаш само на акните. Се става после хидрадантна крема, но ти бидејќи си почетник може да правиш сендвич метод, крема, па сона, па пак крема.
На цело лице, нели со цел да се спречат и понатамошни акни не само постоечките. Можеш и после хидратантна крема, апсолутно истиот ефект го има а ризикот за иритација, сувост се намалува. Друго што би кажала е дека нема потреба секоја вечер да се користи. Како за почетник јас би рекла 3, 4 пати неделно е сосем доволно. Можеш еден ден да нанесиш, следен ден пауза или нанесување па 2 дена пауза. Со тек на време можеш да зголемиш, јас користам 2 дена, па еден ден пауза, но постепено, прво поголеми паузи за да се навикне кожата. Сама ќе увидиш дали треба да зголемиш или доволно е со тој начин. На почетокот може да забележиш сувост, црвенило, нови акни, но после 4-5 недели отприлика треба да се смири и да се подобрува кожата.
Blagodaram devojki. Ke se vodam spored mislenjeto na dermatologot koj mi preporaca 2 pati nedelno na pocetok no me bombardira so tolku mnogu informacii sto me zbuni koe koga treba da go koristam a nedela e ne sakam da sum dosadna. E sega istata dilema ja imam za utroto otkako sum nanela sona krema zasto znam deka retinoidi bez spf krema ne odat iako mojot dermatolog ne mi naglasi voopsto dali prvo da stavam faktor pa na nego bioderma sebium global
СПФ кремата секогаш оди на крај на рутината за нега на лице, а пред шминката. Причината за тоа е дека за да штити добро кремата, треба да се формира добар слој, односно да речеме треба да се сетира, а кога би нанесувала друг производ над неа, ризикуваш да го нарушиш тоа. Затоа и на кремите се вели да се почекаат 20-тина минути пред изложување на сонце, за да се направи добар слој. Така што, ако клаваш шминка после кремата, почекај некое време пред да ја нанесеш и труди се многу да не се триеш, односно да ја нанесеш што е можно понежно со цел да не го нарушиш слојот од кремата. Исто така, не заборавај да нанесеш доволна количина на крема затоа што факторот се постигнува само доколку ставаш доволна количина; колку е помала количината, толку помал фактор имаш. На пример, ако ставиш тенок слој од СПФ 50, нема да си заштитена со СПФ 50, туку на пример со СПФ 20. Колкава количина треба? Околу 2-3 цели прсти за лице и врат, или околу половина лажица.
Ако се предизвикани од бактерија, ако се предизвикани од хормонален дисбаланс не спречува создавање нови акни.
Ќе ве молам за совет, може ли некако да се исчистат флеки на лицето? Имав инфекција од која ми се направија огромни рани на лицето (ќе ставам слика во спојлер) и откако ја излечив ми останаа големи дамки. Може ли некако да ги снема дамкиве, што да користам? Спојлер: Слика
Бев на дерматолог секако, го решив проблемот со инфекцијата, ми даде антибиотик и маст, ова беше пред месец дена. Проблемот ми е што после тоа ми останаа флеки од раните, за нив прашував дали може да се тргнат некако.
А дерматологот не ти предложи нешто за флеките? Да се флеки од акни океј ќе ти предложевме нешто, ама не се од акни овие. Јас сепак мислам да си го прашаш дерматологот. Тој знае и каква ти е состојбата, друго е. Ако знае некоја поискусна феминка нека те посоветува. Мој совет е да не ризикуваш.
Не ми предложи ништо, затоа прашувам овде. Јас мислев флека е флека, независно од што е. Ти благодарам сепак