Форумџика на годината

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    175
    Каде е најдобро да го направам?

2. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.204
    Допаѓања:
    5.720
    Не сум правела, но планирам да правам во Дермаплус за еден месец. Сега ставав таму ботокс по втор пат и таму ми објаснија и за ова.

На Kjara2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eleventh790

Eleventh790 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Некој да има искуства со Марија Гален фарм за акни конкретно, гледам дека објавуваат на инста.

4. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    1.625
    Ок е :) ти дава третман кој го изработуваат они кој се нанесува локално, зависи од видот на акните итн.. ти праи рутина со медицинските козметики и е достапна постојано :) јас бев ептен задоволна, ама не ми се реши проблемот бидејќи ми беа хормонски..

5. Eleventh790

Eleventh790 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Каква терапија ти помогна со хормонските акни?
    И јас имам хормонски акни

6. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    1.625
    Пиев Јасмин 6 месеци, се подобри малце ситуацијата ама имав страшни нус појави. Ја прекинав, акните уште полошо се вратија. Регулирав исхрана - многу ред водев, спиев над 8 часа, многу вода и суплементи. Долг процес, но вредеше :)

7. en_na

en_na Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    85
    Ве молам за совети/искуства со бактериски акни.. Мислам дека се бактериски затоа што хормоните ги испитави се е во ред, исто и јајниците.
    Имав многу чисто лице ама си го земав здраво за готово и како "помлада" (сега имам 25) до пред 3 4 години воопшто не се замарав толку за лицето затоа што одсекогаш ми било чисто и не се гордеам воопшто ама често знаев и да спијам со шминка, стварно не знам кај ми бил паметот ама ете.. На периоди не го миев лицето со вода само со мицеларна и пак ми беше чисто. Нормално дека немаше така да остане засекогаш и еден период почна да ми се исфрла многу што беше шок за мене. Еден период беше доста лошо па го доведов до некој ред да ми е колку толку чисто. И останав на тоа, не можам да си го исчистам целосно, на периоди ми е скоро чисто па се нафрлам и така во некој круг.. Што да направам бидејки мислам дека се работи за бактериски акни, дали некои третмани ви помогнале? Немам досега одено на козметичар или слично. Бев на дерматолог на почеток кога ми се нафрли прв пат, класика биодерма клиндамицин воопшто не се замараа и немам појдено пак. Многу ми е криво што не можам да си помогнам а ете не се хормонски фала богу и не мора да земам орални терапии..
    *Да споменам, видов некоја девојка на тикток како користела антибиотска крема фуцидин за бактериски. Дали кај нас ја има кремава?

8. Eleventh790

Eleventh790 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Одете на дерматолог, ако е внатрешен проблем мора со терапија-лекови ако не само со локална, сепак најдобро е да одите кај тие што тоа им е работа, ако не си задоволна од првиот дерматолог барај друг. Може треба да ти земат брис од пустула, ако веќе мислиш дека надворешни фактори се причините за да правиш акни. А користење било каква козметика врз основа на форуми/тикток на воспалено лице мислам дека не ти е баш најдобра идеја.
    Кај мене дијагнозата се хормонални акни иако исто хормоните ми се во ред и гинеколошкиот наод ми е уреден, а исто и јас немав до сега проблеми со акни..

На en_na му/ѝ се допаѓа ова.
  9. en_na

en_na Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    85
    Како заклучивте дека се хормонални со уредни хормони и гинеколошки наод?

10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.961
    Допаѓања:
    16.176
    Оди на дерматолог, ти ја препорачувам Горица на Партизанска кај Симпо. Ќе го најде твојот проблем, приватно е, ама вреди.

На en_na му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Eleventh790

Eleventh790 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    По локацијата на која ми излегуваат-образи и вилица и тоа што хормоните не се константа се испитуваат во одреден момент, а тие варираат цело време и не може да се испита осетливоста на кожата преку нив. Ми се влошуваа/излегуваа пред циклус, плус што играат улога и рецепторите со лачењето себум и правење акни. Двајца дерматолози од различни ординации ми го потврдија ова, не си го измислив јас.

12. en_na

en_na Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    85
    Има смисла, да.. Не може цело време да знаеме дали се во ред. Најде ли решемие, ти се исчисти лицето?

13. Eleventh790

Eleventh790 Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Моментално пијам спиронолактон и локална терапија, па чекам резултати

На MayDiamonds и en_na им се допаѓа ова.
  14. en_na

en_na Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    85
    Се надевам ќе ти помогне.
    Мене секаде освен на вилица ми излегуваат, околу уста некогаш (моментално), образи и чело. Овие два три дена поминувам со неколку коцки мраз на кожата во ноќна рутина и забележувам значително подобрување.

На Eleventh790 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    110.485

Фуцидин крема има во Грција, во Македонија ја нема со сигурност

16. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    2.122
    Девојки што имате покачен андростендион хормон и имате пиено Диане 35/Спиринолактон од кои сте имале подобар резултат?

Кај мене е само тој највисок и гинекологот неколку пати ми препиша терапија прво со Јасмин после Диане 35 (ги пиев 2 години), ми се средија акните скроз ама еве после година и пол откако престана терапијата пак ми се појавуваат по неколку, не знам зошто никогаш не ми беше понуден Спиринолактон а сакам да пробам со нив, chatgpt ми вели дека резултатот бил побавен тоа била генералната разлика, не ми е за времето само ме интересира дали има подобар ефект?
    Btw не ни сакам пак да земам хормонска терапија па не ни има некоја трета опција измеѓу :(

кои суплементи ги земаш?
    јас пијам Elova (myo innositol + folic acid); saw palmetto; NAC; Omega 3; Vitamin D; DIM; Zinc; Magnesium Bisglycinate; пробиотик, во почетокот имав добри резултати а сега некако ефектот не е тој, а и никои од овие не се лекарства па за да помогнат нешто драстично..

Последна измена: 13 јануари 2026 во 16:50
  17. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Ја има и во Бугарија. Само кај нас ја нема, но мислам дека некои аптеки можат да ти ја нарачаат и да ти ја донесат. Јас така правев со аптеките Бети за друг производ.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    375
    Јас се мислам таму да направам ПРП но ме интересира дали др Сања го прави третманот или медицинските сестри?

19. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Каде правите вадење на црнки на лице во Скопје?
    Од каде сте најзадоволни?

20. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    4.552
    Било кој козметичар, тоа е чистење на лице. Јас неколку пати на форумов сум ја предложила Биле од art of beauty. Одам кај неа од кога отвори и жената е супер и има знаење.

На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.