океј, ама не ми беше тоа поентата зборев за потенцијалот за запознавање луѓе во живо наспроти апликации
Не излегвам, ако некој случајно успеј да ме запознај и ми се бендиса - давам шанса. Као паѓа пред мене, убо си врвиме и после вели "ова беше дејт" и сум ко "а, епа ок". Апликации за дејтинг не сум користела. Во клубови не излегвам или места со многу луѓе. Кога одам да седнам негде сегде сум со познати и затворена кон нови луѓе. Исто не сум фан на местење луѓе пошто кои се шансите да си одговараат? Неќам после да сум в средина и "крива" ако не се доволно возрасни да сфатат дека е меѓу нив. Ни ако онлајн на инста ме најди некој и пишиме, моментот ко ќе сфатам дека сака дејт ме фаќа паника и неќам. И како успевав и имам океј дејтинг живот и покрај ова е стварно мистерија и за мене. Ама шо вервам е дека сме социјални битија. Ако имам три друштва - ќе ги замешам. Ако другаро има пет друштва - ќе ги замеша. Ако некои луѓе рандом сами кликнат мислам е најприродно и најдобро. Барем за мене така испадна. И други пати за други испаднало доста добро. Шо да форсираме со местење, шо да одиме во клубови кога на сите не ни е најпријатно - можиме да се мешаме на маси со познати на пријатели и или ќе стекниме ново пријателство, или можеби нешто поќе. Исто активности како одредени проекти, секции, невладини, часови било што, теретана - се исто места за запознавање. Мислам не стрикно дејтинг ама никогаш не сум била фан на "форсиран" дејтинг каде активно се бара партнер туку сметам дека некогаш рандом ќе осетиме атракција и е фер да видиме дали има простор да е експлорирана.
Пред едно 8-9 години кога искачавме на дејт, тоа во принцип беше договор, или по социјални мрежи со допишување, или пак комуникација во живо. Од секогаш сум ги мразела сите овие апликации како тиндер, и никогаш не сум имала такво нешто. Сум немала проблем со запознавања, и сл. Порано мажите беа по лабави во поглед на "прв чекор" сега се нешто се полни со его.. и да те одбие, што? Битно со пробал и нема да ти е криво. Во кафич почасти пијачка или пријди со здраво и сл. Подобар пристап од тој во живо нема, жена сака храброст и решителност, а не мажи со его да се пуни.. Не дека не сум пришла на некого прва, ич не ми било срам ако стварно ми се допаѓал, баталете ги тие апликации за запознавање жити се, поголема глупост не постои за мене. Апсплутно секаде може да се најде потенцијален кандидат за запознавање, еве јас сум мажена, па гледам што се случува наоколу. Не треба да се има срам и его, за тоа што го сакаме, похрабро само, па и да сте одбиени не е крај на свет.
Преселба во друга држава. Во Македонија за жал повеќето врски функционираат на принцип на врски Ако не успееш да влезиш во кругот на пријатели на женската/дечкото што ти се допаѓа, многу тешко од тоа да испадне нешто. Нејзиното/неговото друштво е еден вид неофицијална комисија за одобрување. Исклучоци секако постојат, но неретко е така. Повеќе млади американци (20-25 год) се жалеа поради истото пред неколку години на интернет, и тоа за скопските девојки - ако не си од нејзино друштво, ќе бидете само на муабет (а понекогаш ни тоа поради cockblocking), размена на билатерални мислења за двете пријателски земји САД и Македонија Во Србија и Бугарија е поопуштено, во САД најопуштено, освен ако не си во некоја ултраконзервативна средина.
@sofija014 , да претпоставиме дека живееш во општество. Одиш на училиште, факултет, работа, среќаваш/запознаваш луѓе. Не знам што точно е сега и тоа ,,интероверт,, ако со никого не почнуваш муабет- тешко ваљда.
Не сум се нашла баш во опкружување каде делам слични интереси со луѓе за да сметам дека треба да почнам муабет и да сврзам некоја конекција. Прашањето ми беше поставено знаејќи дека сигурно има и други поповлечени луѓе, не сум само јас, па како ете тие си ја нашле сродната душа.
Еве од redit австралијанско видување (дечкото имал мк потекло) на тема запознавање партнерка во Македонија:
И кога жените ќе пишат хоби им е дека многу сакаат да патуваат, да слушаат музика и да спијат Бедај подалеку ... У Америка тиндерот е многу разработен и супер сум прошол, со Македонија не се споредува, фурни леб треба да се јаде
А шо не сте се нашле девојки и жени тамо кај шо е разработен Тиндерот? Шо знам, може Македонките не сакаат со сидаши и трипераши да се множат... Па дури ако се и од Аустралија. Секое лонче со своето поклопче...
Што е тоа? Можеби македонките исто така сакаат латиноамериканци @Gosh Можеби сите сакаат латиноамериканци/ки
Еми како да не сакаме ние жените латино мужи... Ти не сакаш? Еве јас и мажите сосема ги разбирам. Само што сакаат латини за разонода. Вака за женење некоја наша момичка, поштена...
Автобус, секако. Само проблем е што некогаш на моите потенцијални таргети, овај, партнери им доцнат пензиите па влегувам подоцна во тек на месецот. Најдобра инвестиција за long term relationships се пензионерите вдовци, проверено.