Како се одлучивте за второ дете? (за помалку одлучните)

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 26 април 2021.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.299
    Допаѓања:
    6.390
    Kako raste maliot se poveke sum na mislenje deka ne sakam vtoro. Tolku e temperamenten, svoeglav, place i vreska od utro do mrak, se nesto ne e pogodeno, sekogas e prvo ne pa posle ke se soglasi za nesto..probav i so ubavo i so loso i so poveke rabota ao nego ednostavno ne odi ...Celo vreme mi e ubavo koga ke vidam drugi so 2 deca i potajno i jas posakuvav ama mislam deka na rabot na nervite sum..Trebase da specijaliziram ama ostaviv za ponataka zasto so nego nema uslovi.

На something, Dancewere, Anaroz1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    И јас бев исто цела година со ризични односи намерно некако не биваше, а не се ни замарав многу на крај кога успеа си викам сега кој знае како ќе биде. Да напоменам дека исто бебе имав и јас плачливо што не беше многу љубител на млеко што ни сега не го пие во ниедна варијанта:D. Е сега разликата од другата бременост е што не повраќам знае мака да ме фати ама не како првата бременост. :D

На Трагедијаупмм, Гладиоли и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.987
    Допаѓања:
    4.867
    Добив месецов и незнам среќна сум или разочарана хаха се надевам дека и јас нема да имам такви проблеми со бременоста, а за плачливост.. па ми се лоши кога ќе ми текне 1 цела година плачеше да не речам 24/7 и крш спиење ама помина и тоа се надевам дека барем малку ќе биде подобро второто здравје, сега се преговара дали да се пробува или сепак не :lol:

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Те разбирам потполно исто дете како да сме чувале :D заедно одлучете дали сакате :lol:

На Ordinary Mom и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.816
    Затоа се иде на второ, се заборава.. а сега во 4 месец трудноќа и дете од 3.5г си мислам, ее таман спиеме, шетаме раат, може да се договориме.. све од почеток од септември :| па регресии, заби, вакцини, температури, ждригање, повраќање, цицање...

На Mother of 2boys, Skyler, Snowflake92 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.987
    Допаѓања:
    4.867
    Уф така е во право си за тоа, ама ајде може па второто ќе биде бубаче бебе па нема да е така тешко (fingers) поубаво е може помала разлика ама па кога немаш помош мислам претешко е со две малечки, полесно е едно што ќе се разбереш и едно бебе или сепак се лажам , ќе видиме :D како и да е ќе помине тешкото и ќе биде пак добро и ќе го заборавиме:sun: :drunk:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Цобра

Цобра Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    616
    Одлуката за второ дете секако е заедничка, ама и да е непланирана бременост секако е добредојден секој нов член на семејството.
    Гледањето на второ дете ни е барем на пола полесно од првото, плус имаме 90 % од потребната опрема и облека а тука е и искуството. Разликата е 4 г.
    Второто ни се погоди многу полесен за гледање, чување и хранење така да подршка за сите што ќе се одлучат за проширување на семејството.

На TeddyGrey, Трагедијаупмм, Bubish26 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    4.906
    Дечар сум. Од многу млада сакам деца, ама туѓи :D
    Сега имам дете од 3 годинки и се повеќе сум убедена дека ќе биде син единец.
    Во нашиот случај маж ми е неодлучен. Сакаше едно. Па ај доста е. Порасна малку детево, се раѓаат деца на негови другари и ми запна понатаму да ја промениме одлуката. Да се средиме финансиски и за некоја година уште едно. Но мојата одлука е цврста.
    Преголема жртва е мајчинството. Да и децата се преголемо богатство но нека сум сиромашна. Не би можела да издржам пак се од ново. Кога се навраќам на се што преживеав, пре би прифатила утре да умрам, само пак да не го преживувам истото.

На kikikikirika, sweetgirl92, deasmamas и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    4.079
    За второ многу лесно падна одлуката. Маж е дечар невиден и огромна помош и поддршка имам од него во целиот процес на чување. Плус првото дете не е плачко да ни ја вадел душата низ нос. Не е дека е бубаче мирен ама сите захтеви му се во нормални граници. Не е дека не ме фаќа паника како ќе се справиме со бебе и тодлер ама мислам дека е нормално. Се што е непознато ни предизвикува страв и паника. Сигурност ми дава искуството што го имам стекнато и поминати ноќи непреспани и скокови, заби, први болести. Од друга страна пребрзо растат и желбата за второ беше обострана додека сме се уште во истиот бубањ на пелени, ограничено излегување заради дете и уште не до крај наспано пошто тек сега почна да преспива цела ноќ. Како ќе одминува време мислам дека потешко ќе се одлучевме кога е вистинското време за второ, затоа што немаше да ни се враќа назад на неспиење и бебешки захтеви. :D

На Metier123, Speechless, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.797
    Јас се повеќе си мислам дека ако не ни се случи непланирано никогаш нема да решиме или ќе се преголема разлика... не знам.

На lovely91, Anaroz1, Mnik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mahrisa

Mahrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.336
    I jas i mazot mi si vetivme deka nema da go ostavime naseto dete da raste samo,i koga ke porasne da nema nikogo,zatoa odlukata bese mnogu lesna :)
    A i jas sekogas sum sakala 3 decinja,ne znam zosto. Za mene 3 deca mi se odlik na prava familija :)

На lala15, Mother of 2boys и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    106
    И ние не би сакале да не го оставиме сам. Имам помислено (со оглед дека психички бев изнемоштена а и малото со деформитет е родено) дека нема да издржам и дека сите би страдале со усште едно бебе, но како поминува време, детенце си расте, да пркне уште некоја година, па може да пробаме.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    1.168
    Имаме ќеркичка од 4 ипол години веќе . Сопругот цело време викаше нека си биде едно што ќе и фали има многу парови со едно дете. Но сега последниов месец два ќерка ми цело време прашува а јас кога ќе имам братче или сестричка кога ќе родиш бебе, ми го бакнува мешето ми набројува кој од градинка имал а таа немала.
    Сега и сопругот сака да пробаме за второ но еве уште не сме одлучиле од кога. За ќерка ми една година скоро се обидувавме додека да биде. Незнам како ќе биде со оваа разлика.

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    17.531
    Нема тука правила,на дете секогаш му е потребно внимание.Ќе биде како ќе биде,еден ден ќе го сака друг ден може ќе е лута.Ама она што е најважно е дека доаѓа нов член плус љубов и другарче за цел живот.

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    2.456

Исто и ние,прво бевме со тој став да имаме едно дете,она почна да ни вика сите имаат братче или сестриче,само јас сум сама,те молам роди ми бебенце и тоа траеше со месеци.Почнавме стварно да размислуваме за второ детенце,и од прв обид останав бремена..еве веќе 7ми месец сум.Како ќе не биде ќе видиме хаха,вака се радува,заедно купуваме алиштенца,го гушка и бакнува меше,и пее ..Знам дека ќе има некогаш проблеми,плачки ама како сите така и ние ќе ги пораснеме :inlove:

На lackygirl, Трагедијаупмм, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Peperutka17

Peperutka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    200
    Posle 10 godini dobiv vtoro dete.....golemata celo vreme ni zborese zosto nemam brat ili Sestra bas vo koronata.Ne sakavme vtoro ama kerka mi koga ni rece ako VAs ve NEMA kogo ke guskam?!I sega SI ima sestricka 9 mesecna koja mnogu si ja saka I mnogu pomaga za SE Sto treba za bebusov.

На lackygirl, Трагедијаупмм, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  17. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    1.168
    @simona_baby @Bettina23 @Peperutka17
    Баш ми е мило што слушам вака. Да ви се живи и здрави дечињата и секогаш да ве радуваат. Вниманието ни е насочено само кон неа барем до сега. Кога ќе дојде нови бебе ќе се дуплира, знам дека ќе има и плачки ама за убаво да е.

На Peperutka17 и Bettina23 им се допаѓа ова.
  18. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    2.456
    @srce-9 да,тоа е и кај нас најголемиот страв ако можам да кажам,6год има и цело внимание не само мое и на мажот ми туку баби дедовци сите се по нејзе..може ќе треба време да помине додека се навикне дека вниманието ќе треба да биде поделено за нејзе и сестричката но ќе се снаоѓаме некако..
    Среќно и очекуваме да не израдуваш и ти за брзо со убави новости :inlove:

На Трагедијаупмм, srce-9 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  19. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    96
    После прв трауматичен и порагај и бременост бев решена да останеме со едно. Кога најслучајно останав бремена плачев,викав не се трпев дома.Дури на абортус си помислив. До моментот кога ни кажаа дека бебето е вонматерично, а го открија подоцна,на мое инсистирање дека нешто еве не е во ред :sweat::sweat: Па тука имаше операција и многу компликации.
    Кога се се заврши ми беше толку многу тешко,и за еден месец останав пак бремена ( тоа буквално чудо испадна дека по операцијата може 2 пати имавме односи)
    Кога дознав дека пак сум бремена како од Господ да ми беше пратен син ми.Ден денес сум најблагодарна што го имам и што првото дете не е само.:inlove::inlove:

На lackygirl, kikikikirika, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  20. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.170
    Мојот сопруг не е цвеќе ич,не е нешто невидено прекрасен ,баш обратно, и поминавме 100000 проблеми во бракот и со второто бебе-ама да треба да врвам, пак истото ќе го врвам.Тие двете ми се најважни а какви се меѓу себе-не се опишува со збор-сестричиња :angel::angel:

На Mother of 2boys, Трагедијаупмм и Bettina23 им се допаѓа ова.