1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како се справувате со дамки (флеки)?

Дискусија во 'Дом' започната од peperutkaa, 13 јануари 2010.

1. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    За дамки користам т.н. свински сапун. :lol:
    Баба ми има направено од поодамна ама тој си стои и кога ми треба земам од него.

Ќе го покиснам парчето облека и со сапунот ќе го истријам местото каде што е флеката и ќе го оставам да отстои некое време.
    Комшика ми има кажано дека така истриено може и на сонце да се остави ко демек поефикасно било вадењето на флеките, ама не сум пробала така.
    Имам вадено разноразни флеки со свинскиов сапун и знам дека помага. Ма каков вениш мениш и слични чуда, свински сапун и то је то :D

2. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Е тоа мајка ми го знае.

3. Lallly

Lallly Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    33
    девојки, јас експриментирав нешто со боја за јајца и сега не знам како да ја измијам од рацете. Кажете некој совет!
    фала однапред

4. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    ^ Со лимонтус или прашок за перење алишта пробај да ги измиеш :?:

На Lallly му/ѝ се допаѓа ова.
  5. La.Reina.Del.Sur

La.Reina.Del.Sur Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.878
    Ај помош ве молам.
    При перење на еден фустан, кој иначе е од црвен и бел сатен, белиот сатен на некои места ми има прифатено од црвената боја. Го перев во ладна вода со течен прашок за шарени алишта, ама ете ми се вапца...
    Не пробав со ништо бидејќи се работи за сатен, а фустанот повторно ми е потребен, бидејќи не е обичен фустан туку со друга намена :/

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.051
    Допаѓања:
    66.687
    Луѓе, пенкало се пере и ако да како?

7. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    И јас сум со иста мака.
    Маливе ми ги исшкртаа тренерките со пенкало, и сега после толку перења не се вади. А тренерките се црвени-еднобојни, па ептен се познава.
    И за маркер да си прашам :?:
    Пошто учам по пижами, најкомотно ми е, пижамите ми се цели испошкртани со маркери. Ама не оние црни маркери што не се бришат, туку оние во најразлични бои за подвлекување. Зелена, жолта, розева, портокалова...
    Како да ја извадам бојата сега? :worried:

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.953

Или ова

Првото се става директно на флеката (има и спреј, можеби е поефикасен, ама не сум го пробала), се остава да постои, па се пере нормално (вади и чкртаници од пенкала, за маркери не сум сигурна, ама мислам дека и нив ги вади).
    А ова второто - обично се раствора во вода и се кисне исфлеканата облека во таа вода - ова мене ми е најефикасно за чаршави, астали, навлаки и сл. ако имаат флеки, ги оставам закиснати цел ден и после нормално си ги перам. Бели, цут се после :)

9. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Пенкало може да се исчисти со чист алкохол натопен на памукче или крпче. Јас така ги чистам секојдневните шкртаници од облеката на син ми.

10. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.092
    Кога ќе се исфлекате веднаш ставете сјај за миење садови на тоа место и протријте.Нека си стои додека не ги пикнете алиштата во перална.Друга опција е Вениш :)

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.953
    ^^Сјајот за садови помага само за мрсни дамки, за друго тешко. А Вениш... па баш и не, има далеку подобри средства.

12. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Вчера на ручекот ми падна домата ( од шопска салата) на бледи панталони, веднаш ставив сол и после ручекот ги исправ со прашок. Гледам денес флеката не испаднала. може хелп
    ми е страв вениш да ставам за да не ги побелеам.
    да ставам сега сјај ќе има ефект?

13. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
    http://boza.mk/2012/oslobodete-se-damki ... tko-vreme/
    Ви претставуваме неколку совети како најлесно и најбрзо да се ослободите од дамките од:
    1. Кафе и какао – Свежата дамка, прелијте ја со ладно млеко и веднаш исперете ја во вода со детергент. Старата дамка намокрете ја во вода и детергент за рачно перење или истријте ја со мешавина од вода и алкохол. Дамките од волна и памук, исперете ги со кисела вода.
    2.Сос – Соблечете го извалканото парче облека, под дамката ставете чиста крпа и исперете го со ладна вода. Ова би требало „ делумно“ да ја отстрани дамката. Или, држете ја ткаенината под млаз вода. Налејте течен детергент и чистете со мека четка, но не грубо. Нека отстои пет минути, а потоа исперете ја. Прелијте ја флеката со алкохолен оцет, а потоа исперете ја со вода. Поновете ја постапката уште еднаш, ако дамката сеуште е видлива, па ставете ја облеката во машина за перење. Ако и после тоа дамката остане, натопете ја во течен детергент или детергент за миење садови и оставете ја облеката во топла вода 30 минути.
    3.Пиво – Намокрете ја облеката во млака вода и оставете ја 30 минути. Дамката исчистете ја со ладна вода и сапун. Добро насапунете ја и истријте ја.Ако останат траги, пробајте да ги отстраните со силен солен раствор во млака вода.
    4.Вино – Развлечете ткаенина врз сад со вода и на висина од половина метар, налевајте вода врз дамката. Или, исперете ја со минерална вода: Важно е да не нанесувате сапун, бидејќи тоа би можело да ја влоши ситуацијата. Добро делува и млекото. Ставете млеко во сад, доволно за да ја потопи облеката. За брзо време, дамката ќе стане бледа. Потоа, веднаш исчистете ја со сапун и облеката ставете ја во машина за перење алишта.
    5.Боровница – Исчистете ја со ладна вода. Измешајте лажица алкохолен оцет и половина лажичка во течен детергент, во литар ладна вода. Флеката треба да отстои 15 минути, а потоа исперете ја со ладна вода. Ако и понатаму е видлива, со помош на сунѓер и алкохол, пробајте да ја отстраните, па добро исперете ја. Или, подгответе паста од еднакво количество вод и сода бикарбона и нежно тријте ја на дамката. Исперете ја повторно.
    6.Кечап – Соблечете ја облеката и исчистете ја со ладна вода ( идеја: ставете хартиена крпа под дамката, а потоа попрскајте ја со млаз вода. Ова би требало да ја „ разнесе “ флеката. Нанесете течен детергент и внимателно чистете со мека четка. Нека отстои неколку минути, па добро исперете ја. Со сунѓерче, на дамката нанесете оцет и повторно исперете ја. Ако е потребно, повторно повторете ја постапката. Ако и ова не донесе резултати, нанесете течен детергент и натопете ја облеката во топла вода. Нека отстои 30 минути…
    7.Трева- Дамките од трева на бела ткаенина, исчистете ги со белка од јајце. На обоена ткаенина, натапкајте памук, натопен во 90% алкохол. За волна, свила и синтетички материјали, користете оцет и топла вода.
    8.Сладолед и чоколадо – Помешајте лажичка течен детергент ( може за миење садови ) со шолја вода и натопете ја дамката. Против млечни дамки добро делуваат таблетите со дигестивни ензими ( купете ги во продавниците за здрава храна ) , искршете 3-4 таблети и додајте исто количество вода. Добиената паста нежно натапкајте ја на дамката. Оставете ја да отстои барем еден час.
    9. Мајонез – Изгребете го вишокот мајонез. Ако дамката е свежа, обичен детергент е сосема доволен. Ако се работи за постара или посилна дамка, направете паста од сода бикарбона и вода и нажно натапкајте ја на дамката. Оставете ја да отстои барем еден час. Исперете ја во топла вода, според упатството на етикетата на гардеробата.
    10. Сенф – Внимателно отстранете го вишокот, ставете ја дамката под ладен млаз вода и нанесете средство за отстранување дамки или веднаш нанесете глицерин ( достапен е во аптеките ). Нека отстои неколку минути па исперете ја дамката. Исперете ја со топла вода и додајте избелувач ( но не на свила и волна или ако на етикетата пишува дека избелувањето е забрането ). Сите останати бели ткаенини, можат да се натопат во благ раствор од домашен избелувач и да отстојат околу 15 минути ( 20 милилитри избелувач на пет литри вода ). Дамката исперете ја со вода пред вообичаеното перење во машина за перење алишта.
    11.Безалкохолни пијалаци – Облеката натопете ја во ладна вода и оставете ја да отстои околу 30 минути. Во претперењето користете средство за отстранување дамки, па облеката исперете ја со избелувач ( проверете ја етикетата ).
    12.Јагоди – Исперете ја дамката со ладна вода. Помешајте лажицалкохолен оцет, половина лажичка течен детергент и литар топла вода. Нека се натапка 15 минути, потоа исперете ја. Ако дамката не се отстрани, пробајте со сунѓер и алкохол и повторно исперете ја.
    13. Пот – Во вода додајте оцет, оставете малку да отстои па исперете.
    14. Лосион за сончање – Отстранете го вишокот лосион па нанесете средство за отстранување дамки. Исперете ја облеката со топла вода.
    15. Мастика за жвакање – Облеката ставете ја во ќеса, па во замрзнувач. Кога мастиката ќе замрзне, ќе можете да ја отстраните со прсти од ткаенината.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.953

Ако е мрсна флеката, тогаш може сјај. А Вениш не би требало да ги избледе панталоните. А бе Омино Бјанко му е мајката... не ја вади бојата, ама ги вади флеките. Со гаранција!

15. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Ако е мрсна флеката, тогаш може сјај. А Вениш не би требало да ги избледе панталоните. А бе Омино Бјанко му е мајката... не ја вади бојата, ама ги вади флеките. Со гаранција![/quote]

kade mozam da najdam Omnio bjanko? Fala odnapred

16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    kade mozam da najdam Omnio bjanko? Fala odnapred[/quote]

Во сите поголеми маркети, Тинекс, Веро, Мај Маркет, Туш....

17. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    Ве молам за помош! имам една блузичка, под пазувите од стикот ми се направија бели дамки, никако неможам да ги отстранам! ПОМОШ!!???

18. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
    неколку совети од ГорЊе
    А што е со р`ѓата?
    Малите флеки истриј ги со сол. Врз солта исцеди лимон и остави да отстои преку ноќта. Следниот ден, измиј ја флеката перфектно, а потоа испери во машина. Поголемите флеки треба да се третираат на друг начин: користи специјални средства за р`ѓа и следи ги инструкциите на пакувањето од производителот.

19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Незнам дали ми е за ваму прашањето но да си прашам.
    Свекрва ми вчера при перење му ја офарбала блузата на маж ми. Блузата е жолта, а сега е темна, со некои шари низ неа од темни алишта. Дали има спас за вакво нешто, може ли да ја спасиме или???

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.953
    Мислам дека може да се проба, да ја оставиш да кисне барем 12 саати во вода со растворено средство за флеки коене ја вади бојата. Јас ова го користам

прашок е, има и во жолто пакување, а тоа е појако, се раствора во вода и се кисне облеката во тој раствор. Досега не ми потфрлило. Ама, го нема во големите маркети, единствено во Веро може да го има, ама не сум побарала. Јас го купувам од Охрид, од Топ Маркет, а порано од Грција ми го носеа.

Исто да раствориш Омино Бјанко во вода, па да ја киснеш блузата... ама не знам дали би ти помогнало така, бидејќи тоа директно на флека се става, а блузава ти е прошарана од бојата.
    Пробај и со Вениш прашокот, може ќе успее...

На meU му/ѝ се допаѓа ова.