Кој од членкиве на феминава е во менопауза ме интересира како ја пребродуваат и некое искуство ако не ви пречи?Поздрав.
Здраво феминки, Веќе сум во менопауза и не се справувам лесно. Имам промени во расположението, ме облеваат често топли и ладни бранови, подолг период имам несоница. Проблем ми е и вагиналната сувост и избегнувам да имам однос. Ве молам пишете совет како се справувате со менопаузата?
Pojdi na ginekolog ke ti dade direktno da aplicirash na sekoi tri dena tableta so hormoni.Pri odnosi koristi lubrikant. Za nesonica pojdi na psihijatar i ke zemas lekovi koi ke ti go reguliraat sonot odreden period. Za da gi namalus zestinite pred spienje peshachi nekolku kilometri dvizi se.Druzi se kolku sto mozes so pozitivni lugje i ne premolcuvaj toa sto ti smeta. Sama treba da sfatis deka menopauzata e normalen period kako i pubertet i deka ne se gubi zenstvenosta so gubenje na menstruacijata . Obichno kako zenata pominuva niz toj period zavisi od naslednosta i kako nejzinata majka pominala vo menopauza. No sepak ne se machi pojdi na lekar i posle odreden period so terapija nov chovek ke bides.
Јас не верувам дека многу нешто може да се помогне со таблети. Мојата матична,ми вика дека мора да се издржи,а не е присталица таблети. По предлог на една моја повозрасна пријателка,пијам витамин АЦЕ селен. Па ќе видиме,само да не дојде до посериозни проблеми.
Tabletite pomagaat da se namalat simptomite na pocetok.Na pr.da se regulira sonot, ili suvosta da se namali ili crnite misli da se stavat pod kontrola. Ima zeni sto ne mozat normalno da funkcioniraat. Kaj nekoi se pokachuva pritisokot i mora da zemaat tableti za pritisok. Mozebi ti neveruvas vo tableti no tabletite se davaat koga simptomite se takvi sto ne mozat da se toleriraat sekojdnevno i ke pochnes da veruvas za da funkcioniras doma i na rabota.
Пробај со вагиналети, јас ги користев PROBalans Lady за сувост за антибиотици а се користат и за менопауза. Може да ги најдеш во аптеките, без рецепт и го имаат следниот состав: - Lactobacilus acidophilus кој ја обновува вагиналната микрофлора, ја инхибира колонизацијата на патогени, го намалува pH на микрооколината, и произведува H2O2 и бактериоцини против G. Vaginalis; - Млечна киселина која: ја одржува pH на вагиналната слузница, ги инхибира патогените соеви, ги инхибира металопротеиназите и го чува интегритетот на цервиксот, ги намалува инфекциите на горниот генитален тракт; - Изофлавони (особено корисни при менопауза) кои го зголемуваат нивото на гликогенот и на тој начин: го унапредуваат трофизмот на слузницата, ги намалуваат симптомите на атрофија (сврбеж, болка, еритем) и ја обновуваат pH вредноста на вагиналната содржина.
Здраво, која цена се вагиналетите? Здраво, дали имате подобрување со ACE селен? Селен не сум внесувала до сега во форма на таблета.
Би сакала да Ве прашам како се справувате со Менопаузата и сите нејзини манифестации. Ваши искуства со пиење терапија со естроген во вид на таблети и чаеви.
Имам едно прашање за многу блиска особа. Во менопауза е веќе 3 години и пред некој ден забележала како и истекло крв како засирена(слично како менструација) Еднаш и толку, не се повторило. Што може да биде? Ја терам на гинеколог ама знаете какви се постарите, не сака вика другиот месец. Би ве замолила за мислење, совет... Загрижена сум
neznam dali e za tuka noke ve prasam.. majka mi vo noemvri napolni 48 god iposledno toj mesec dobila mesecen ciklus ..otogas ne ..jas i velam da ide na ginekolog mlada e seuste a taa mi vika neidam tolku e mi zavrsi zasekogas ..a kolku to znam se redvno i doagase i odednas i sopre ..jas sum zagrizena
jas za majka mi prasuvam ..ne saka da ide na ginekolog ni doktor super sto veke ne i doagalo mi veli (vo noemvri posleden pat imala) jas sum zagrizena taa voopsto ne e me interesira dali e vo menopauza ili nekoja bolest e ..i doagse redovno i odedna i prestana
Нема друго чаре освен да ја убедиш да оди на доктор. Со или без менструација, прегледи мора да се прават. И ПАП-от го направија бесплатен еднаш во годината, баш поради таа причина, да се натераат луѓето да се прегледуваат. 48 години, не е стара за вака да размислува, само 6 години е постара од мене, а не знае основни правила за превентва?