Како што заприметив повеќето сме крстени на бабите (од татко страна). А мене не ми е убаво кога обновуваат име.. глупости.
Бато ми го дал именцето, а и мајка ми сакала така да се викам. Според мене, кум /кума, да може да дадат предлози, ама ако не ми се допаднат, ништо од нивната понуда Ипак јас ке го носам 9 месеци и ке си го чувам детенцето за некој друг да му даде какво било име.
Моево име е чиста МИСТЕРИЈА. Јас правилно требало да се викам Дебора и да живеам во Шведска, мајка ми е од таму. Но сепак, татко ми (царчето мое ) не сакал, и сме останале овде, и тој решил да ме крстат по неговата најдобра пријателка од детството која што му била како сестра, но таа починала многу одамна и за вечен спомен мене ме крстеле како неа, Моника . И баш ми е мило што освен на татко ми му претставувам дете и нешто најмило, туку и го потсетувам на младоста.
Мене баш ми се допаѓа таа традиција, без врска дали е од страната на таткото или мајката. Еве на пример, мајка ми има прекрасно ретко име, кое баш би сакала да го добие ќерка ми ако некогаш ја имам. Моето име не е од баби и дедовци, бидејќи кога сум се родила скоро сите биле веќе зафатени (фала Богу, не ми се допаѓа ниту едно) и така ме крстиле по покојната сестричка на дедо ми (од страната на татко ми), а ова име го носела и мајката на баба ми. Кога би можела да бирам, би избрала Нина. Многу ми се допаѓа значењето, а и јас сум таква малечка, па баш си се пронаоѓам во него. И се сеќавам дека како мала постојано ја прашував баба ми зошто не ме крстиле така - дете. Многу си го сакам името, иако е многу често, ама сепак има убаво значење и сите ми велат дека ми прилега. Си го носам со мерак.
Јас моето име сум го добила од една песна на Мајкл Џексон...Сара... ии на мама и се засвиѓало името ии така морале така да ме крстат..
Jас имам две имиња.Eдното по избор на мајками а другото по бабами(на тато мајка)бидејки само сто се родив таа послем некое време почина и она сакала да се сеќаваме на неа...Tаман ми се имињата
некоја светица и дошла на сон на тетками (сестра на таткоми) и и рекла да го крстите девојчето Сара... истата вечер кога мајками се пораѓала.. тетками ова го сонила..потоа скокнала се спремала па право на болница.. и така тетками ми го даде името и многу си го сакам !
Моето има сум го добила по тетка ми,што воопшто не ми е мило поради тоа зошто не е личност која ја сакам. Сепак кога подобро размислив сфатив дека името ми е ретко и преубаво...искрено многу сум горда на моето име.
Мајка ми и татко ми не можеле да се одлучат помеѓу три имиња и мајка ми влечела ливче и кое се паднало тоа. Сепак не се жалам на името
Мајка ми додека била во болница за да се породи, сестра ми и тетка ми смислувале како да се викам Рекле ако е машко Марко, а ако е женско ...