Сум требала да се викам поинаку, и кога мајка ми и се јавила на кума ми, за да и каже како ќе се викам за да објави во весник кума ми била во гужва и мајка ми кажала , а она слушнала една буква поинаку... и така.
моето име на мајка ми многу и се допаѓало па затоа така ме крстила.па и мене ми е убаво моето име Хелена!
Ahaha e me iznasmeavte jas pak pred da se rodam tatko mi otidel kaj kumata i i kazal deka ima zelba da se vikam ivana arjo ama i taa go sakala toa ime i bidejki tatko mi go sakal taa smenila misla i me krstila po peackata Dragana Mirkovic od inaet ... pa mozebi za toa sega vodam inaet za se
Татко ми сакал да се викам Ангелина, затоа што многу ја сака приказната за „Калеш Анѓа“, а на мајка ми ѝ се допаѓало Дори или Дора, верувале или не, по Дорис Драговиќ. На крај, моето име нема врска ниту со едното, ниту со другото, фала Богу ! Моите се одлучиле за модернизирана верзија од името на сестричката на дедо ми, која за жал починала многу малечка, а истото име го имала и мајката на мојата баба. Немам ретко име, ама премногу си го сакам. Многу повеќе ми се допаѓа од Дори, на пример. Дори, бе, не ми се верува ! Мајка ми е царица.
По првата буква од името на баба ми... Арно не ме крстиле по неа, ќе требало да се бесам сега o Ич не сакам такви - Трендафила, Каранфилка, Велика, Стојанка... Извинете ако навредив некого
Kumot moj sakal da se vikam Silvana,posto ja obozaval Silvana Armenulic,pa aj go premislile,pa mu teknalo Mirjana,a tetkami taka se vika,nikako ne biva,i na kraj koga rekol na baba mi imeto i nema menuvanje..
На мајка ми и било омилено име моето Исто и јас и го дадов името на сестра ми. Мајка ми кога беше бремена, јас викав - леле роди ми сестра, ич нејќам брат А она ми викаше - ако е сестра ти ќе и дадеш име, ако е брат, јас. И така бидна сестра и го носи моето омилено женско име, па сега не знам како ќе си ги нарекувам потенцијалните идни ќерки
Ми се виде интересна темава и се зачитав и не можев а да не прокоментирам за мислењево на кое налетав . Ацика в гроб ќе се претврутва ако знае што имаш пишано во темата за разлика меѓу македонците со бугарите . Спојлер: sorry Се извињавам ама Морав.
Не сум крстена по никого од блиско и далечно семејство (thank God) и многу сум благодарна заради тоа. Требало да имам едно име, ама татко ми од радост решил да ме пријави под друго.
Моите имале спремно име па и надимак, но кумата се налутила пошто кај првото не го крстела, па таму и второто да не и она не била кума само за поклони моите се ,,смилувале,, и така кума пишала три имиња и моите избрале едно Инаку пошто работата била потегни, повлечи цели 3 месеци сум била без име, ме викале Бебето
Тaткo ми ми гo дaл иметo спoред филмoт 'Фрoсинa' бидејќи тaa билa мнoooгу убaвa мaјкa ми нa сестрa ми, јaс нa другaтa сестрa и тaa нa брaтми 4 децa сме