Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како треба да изгледаат жените за да не бидат етикетирани како лесни?

Дискусија во 'Сингл' започната од si.exs, 30 декември 2011.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Апсолутно. Всушност, самите си ја креираме перцепцијата која ја оставаме кај другите.

На baba Rada и LiliBoz им се допаѓа ова.
  2. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    Во морал и стил нема да навлегувам, ама од прочитаново на темава, заклучивме дека лесна женска:
    - Лиже сладолед (и те гледа во очи)
    - Има силен парфем
    - Има коса во јака боја
    - Има тетоважа или пирс
    - Носи штикли место балетанки
    Претпоставувам и не носи бројаница или крст на врат па, али што знам...

Имаше еден т.н. доктор, ако ви текнува, на ОффНет го вртеа со статија „Како да препознаете дали вашето дете се дрогира?“
    Меѓу бисерите беше и: сере долго, слуша метал музика и седи само во соба.
    Е, ова со лесниве така нешто му иде.

На GirlRose, ph.orhideja, candy.cane и 26 други им се допаѓа ова.
  3. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    5.610
    Не знам како ви е океј да објективизирате нечие тело. Етикетирањето кажува многу повеќе за вас, отколку за таа со минич, и деколте, и што и да ви е уствари репер за "провокативна" облека.
    Тажно.

На CameliaMiller, buba4e89, Harper и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Одредени го почитуваат кодексот на облекување и повторно изгледаат провокативно.

А дека должината на сукњата и длабочината на деколтето прават разлика, морам да признаам дека прават. Барем во мои очи. Преферирам конзервативно облекување.

Не може да глумиме дека цицка на изволте не праќа никаква порака.

На IM.TMKQ, cresa-jagoda, Harper и 10 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.056
    Допаѓања:
    225.415
    Многумина сексапилот го мешаат со голотија. За жал.
    Зошто воопшто би носела длабоко деколте ако не сакам да ме приметат и не сакам да ми ги видат!? Па да мижат ли!?
    'еј ме гледа во цицки! - па ако не сакаш што си се соблекла!? - па таков ми е стилот. - :rofl:
    '
    Трагично е. Не заради друго туку зашто сексапилно може да е од гуша до под Колена затворено само по линија на тело. Ем вкусно ем доликува ем не делува евтино и лесно.

На IM.TMKQ, cresa-jagoda, Milan93 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Суптилна облека, манири на место не премногу нападни ама не и да ги нема.... Културни покрети, океј насмевка.... Не знам.... Да не е префорсирано нешто.... Длабоко деколте и висок шлиц и минич и те како бодат очи, бар мене.... А на маживе? (facepalm) се согласувам со @Rebecca_R

На candy.cane, IM.TMKQ, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  7. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    5.610
    Само има еден проблем. Тоа што тебе ти делува тебе вкусно и долично, на некој му е евтино и лесно. Култура, ама не на облекување, туку таа доминантната, во која сите сме израснати, со перцепција дека надворешноста е доволна за да му залепиш на некој етикета.

Не станува збор за дали извадила цицки, нога, глужд или лице. Ниеден дел не е некултурен или провокативен. Во различни култури се сведува на исто, а тоа е интертната сексуализација на женското тело. И тажно е да не сме свесни за ова, и уште па да го поддржуваме.

На candy.cane, Purelove92, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Забулете се сите сосе лице за да не ве зјапаат
    И вака на плажа на сите мажи да им зјапам јас во алатите, особено на тие понадарените.
    НевероВатни сте.

На Lolo5, CameliaMiller, ane.bella и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.120
    Премногу се зборува за ова. Толку не треба да ви е гајле како некој се облекува што не треба ни тема да има.
    @Rebecca_R Знаеш кој вика дека некој вид облека испраќа некаква порака? Силувачите.
    @LiliBoz Кој одлучува која е границата меѓу сексапил и вулгарност? Ти? Јас? Трајко? Стојка?

Ах бре луѓе, мислев ги поминавме деновите кога облеката на една девојка ќе ни биде предмет за дискусија. Нели помина времето кога стававме критериуми за како треба да изгледа и да се однесува ,,дама"? Кога ќе престанеме да им кажуваме на девојките како да се облекуваат и однесуваат? Зарем сакате вашите ќерки да растат во свет каде луѓе ќе примаат пораки врз основа на тоа колкаво им е деколтето? До кога ќе судиме вака?

Немојте да ми кажете после дека не ни требало феминизам. Сè додека должина на сукња се поврзува со сексуалната активност на една девојка не сме направиле никаков прогрес. Не ми кажувајте ни како тоа било ваш вкус, како вам ви е пријатно за око. Ако навистина се сметате себеси за еманципирани слободоумни луѓе не би ви пречеле кратки сукњи и деколтеа кај рандом девојки. Жално е колку ни е интегрирано објектификување на женското тело во општеството. Премногу жално.

На candy.cane, KateKane, CameliaMiller и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Да, скриен силувач сум јас, глумам нормална личност ама уствари намамувам девојки и момци надвор од форумот за да ги силувам. :handshake:

Не, времето никогаш нема да помине, јас никогаш нема да престанам да правам разлика помеѓу дама и личност која се облекува провокативно и се однесува како уличарка. Никогаш нема да ми биде нормално и пријатно за око кога ке видам цицка на изволте и фустанче од кое се гледа линијата каде што почнува газот. Ниту пак, ми е пријатно да гледам мажи кои носат алишта преку кои им се исцртува половиот орган. Вулгарно е и евтино.

Јас никаде не реков како девојката треба да се облекува, таман ако сакате голи шетајте по улици, мене ми е сеедно, ама не ми изгледа убаво и тука завршува муабетот. Еве да речеме, не се сметам себе за слободоумна личност, сега океј е да кажам дека голотијата не е нешто 'нормално'?

Битно е да нагласам дека јас не правам разлика помеѓу маж и жена, туку во мои очи има разлика меѓу луѓе кои се облекуваат и однесуваат пристојно и оние кои се тотална спротивност на првите.

На candy.cane, IM.TMKQ, poenta и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    За маж како сексуално суштество во комбинација со балкански менталитет не постои некоја нелесна :D За нив само "тешка" е онаа која ја избрале за мајка на нивните деца и тоа преку свет ритуален чин нешто слично на Артур и Екскалибур :sweat: :D

Нема врска само облеката, туку однесувањето, постапките, говорот на телото. За нив една насмевка по грешка значи зелено светло за Марс да ја нападне Земјата.
    А понекогаш доволно е само и да дишеш :bandit: :D

За девојките, особено помалите девојчиња кои се облекуваат многу провокативно и се однесуваат така, би рекла дека треба да сфатат дека треба да бидат свои и тоа навистина да биде нивен личен стил, а не да го прават за минутно машко внимание.

Сметам дека повеќе внимание треба да обратиме на оваа појава, девојчињата да знаат да се ценат себе си, отколку да отвараме вакви кои само придонесуваат ја влошуваат истата.
    Нешто слично како насловите на статиите: Прочитајте на какви особини најмногу паѓаат мажите или што треба да направиш да те засака, носи ја оваа боја да ги привлекуваш итн, се во превод или напишано во насока девојките да се сконцентрираат кон машко внимание.

На 21-ви век можеме многу повеќе од ова, јас мислам :)

На Dentina, IM.TMKQ, KateKane и 18 други им се допаѓа ова.
  12. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Мислам се дискутирало на многу теми ова. Никој не оспорува кодекси на облекување, проблемот е во етикетите околу сексуалноста најчесто упатени кон жените.
    Кога машко ќе отстапи од дрес-кодот со голотија на некој начин (рамбовки, шорцеви или не знам што друго што го открива телото) - се коментира токму како такво - прекршување на кодексот, плус дека нема вкус, изгледа смешно/кич и сл., и тука завршува. Но, не и со етикети околу неговиот углед, провокативност и сексуален живот. Зборот „лесна“ во овој контекст тешко дека некој го употребува и во машки род, исто како и „к*рва“ што нема машки синоним. (Машките можат да забодат очи во овој менталитет со малку повеќе нега за изгледот и женствена облека, дека можда се „обратни“ - ама тоа е веќе друга тема.)
    Сте се запрашале ли зошто е така?

На candy.cane, CameliaMiller, ane.bella и 10 други им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Колку и да сум феминист, колку и да сметам дека должината на сукњата не ја претставува сексуалноста на девојката, ова ептен, ама ептен ми забоде очи. Оти интересно е што судењето го осудуваш во контекст во кој ги оправдува работите за кои се залагаш, а во контекст во кој ти одговара целосно го одобруваш, дури и поттикнуваш.
    Затоа, немојте за судење.
    Да, ако сакаме да не сфатат сериозно во патријахален свет мора да покажеме дека сме озбилни. Секоја гардероба за приликата. Лесно ќе приметиш дека аргумент на главните десничари дека "жените имаат повеќе права од мажите" е "како може јас да носам одело, а таа да носи минич и да напредуваме паралелно".
    Дека секоја жена веројатно во период од животот ќе биде етикетирана како лесна, без разлика како се облекува - тоа сигурно. Ама дека не може да се облекуваш како сакаш и каде сакаш - тоа уште повеќе.

На sparklie, candy.cane, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Ама никој не оспорува дека има жени со катастрофален осет т.е неосет за мода и кои врска немаат кое парче со што е прикладно и за која пригода е соодветно.
    Сум ги загледувала, сум ги коментирала, ама.. зборот со кој би ги окарактеризирала никогаш не бил ЛЕСНА.
    Нема врска епитетов пренесен низ сексуална призма, со нечиј вкус или невкус за мода.

На sparklie, KateKane, CameliaMiller и 11 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    А кај е границата со каде смееш да коментираш?
    Смееш да прокоментираш ако некој отишол да брани дипломска во кратки панталони?

На candy.cane, Dust, Harper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Пак мешате кодекс со етикетирање
    Тогаш која е границата до каде треба да се сумњата и деколтето за некоја да биде или не биде лесна?

На candy.cane, CameliaMiller, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    А да читаш пред да ми вратиш?

На Harper и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Лавстоунд го рече тоа што и јас.
    Дека само невкусот за мода и утнат кодекс нема врска со тоа дали некоја би легнала со 1 или 20, а не дека не треба кодекс да се почитува.

На CameliaMiller, buba4e89 и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Да, ама почнавте феминизам да мешате и да навредувате луѓе кои се за строго почитување на кодекс, па ми текна дека скоро имаше приказна за една девојка што отишла да брани дипломска во кратки панталони и ѝ приговориле за тоа, па цел интернет се имаше дигнато во нејзина поддршка, дека смеела да носи што сака и немаат право да и кажат што да носи.
    Од друга страна, кога јас тука побарав совет за најкорнзерваривниот можен дрес код затоа што одев на интервју во институција која го бараше тоа добив куп навреди дека сум се борела за уназадување на женскиот род со тоа што сум се потчинувала на патријахални дрес кодови.
    Каде е границата? Кој кажува колку смее, а колку не смее да се коментира? Еве, мене помалку ме боли да ми речат дека сум лесна отколку да ми речат дека со моите акции придонесувам за уназадување на женскиот род.
    И сега, што правиме?

На candy.cane, Dust, Harper и 3 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.056
    Допаѓања:
    225.415
    :bow:
    Исто како што и секој маж некогаш во животот бил наречен женкар.

На Dust и Rebecca_R им се допаѓа ова.