Ништо не би рекла. Ќе си го сакам и ќе го подржувам во неговиот избор. Кога веќе е геј нека има подршка од семејството, и да живее слободно отколку да биде исфрустрирана личност. И не, не би сакала да е болно, подобро нека е геј и живо и здраво отколку да ми е болно детето.
Ќе го прежалам што бил роден у денешно време и ќе го сакам. Толку. Доволно е тешко да си човек, камо ли да спаѓаш у група кои се под напад од луѓе полни омраза и неразбирање.
Пред некој ден, ќерка ми, прочитала за пансексуалност, па ми изјави дека била пансексуалец. Ве молам за совет?
Да не се правам многу паметна искрено многу не ни знам за пансексуалност, нели е нешто како бисексуалност? Колку што те прочитав некаде низ темиве девојчето ти е 12год. што значи не е ни тинејџерка уште, мислам дека се уште е мала за сигурно да каже да 100% сум, јас мислам дека сигурно поминува низ некој период, ништо страшно ќе и помине, но и ако не и помине нека е здрава и жива, ти како родител можеш да и кажеш дека е незина одлука и дека тебе ти е нај важно таа да е среќна со нејзиниот избор.
На бисексуалците им се свиѓаат машки и женски, на пансексуалците им се свиѓаат машки, женски и сѐ измеѓу, без разлика на родот. Пансексуалците не го сфаќаат родот како нешто бинарно, туку како спектар, кога некој им се свиѓа не им е битно кај се наоѓаат на тој спектар. (Ова од што имам читано на интернет). Фактички на пансексуалците, освен машки и женски, може да им се свиѓаат и луѓе што не се поклопуваат добро во некои од овие два рода.
Слично е, ама не е исто. Бисексуалност ти е кога една индивидуа е привлечена кон мажи и жени. Тука имаш осврт само на сексуален идентитет. Пример би маж сака и мажи и жени. Пансексуалноста го опфаќа и родовиот идентитет, значи тука се вклучуваат и транссексуалци, gender fluid и non binary people. На пансексуалците не им е битно како некој се идентификува. Во пракса ги привлекуваат мажи, жени, транс мажи, транс жени, genderqueer луѓе или било како некој да се идентификува. @WildMk ако не грешам нели и ти си би? Зошто бараш совет? Инаку ако детето ти е 12 години, многу веројатно е тоа да го прочитала и да и се допаѓа како концепт. Допрва треба да се вљубува и да се спознава себеси, па после ќе може и самата точно да ти каже како се чувствува и кон кого чувствува привлечност.
Ништо особено,би го прифатила.Нема да летам од среќа,ама ако тоа биде среќно,моето мислење не е важно.Сепак е тоа природа.А хомосексуалците не згрешиле ама баш ништо што ги привлекува истиот пол.
Секако дека би го подржала. Би го воспитавала со цел да има јак , веќе изграден карактер кога би дошло до соочување со хомофобици, би се трудела да не се базира брз ничие мислење туку сам/а да се гради низ годините што/како сака без надметнати мислења од опшеството, друштвото итн.. Да развива добар и свој начин на размислување. Балканскиот менталитет да не допира до него и дека хејт посекако ќе има што и да е. Т.е како секое нормално дете само позаштинички настроена дури не развие сопствен карактер.
Da e zivo i zdravo pred se smetam deka golem udel imaat genite, vospituvanjeto sredinata na rastenje. Megutoa i pokraj moeto vospituavnje deteto stane gej bi go sakala isto i pocituvala negoviot izbor.Sepak e moj produkt I del od moeto vospituavnje.Vo denesno vreme treba da sme spremni na se. Decata sakaat da eksperimentiraat osoznavaat a nie sekogas treba da sme pokraj niv.
@ane.bella , @Joi , @Bridget , @KateKane Тоа: Ми треба совет. - беше саркастично Навистина ми го кажа тоа што ми го кажа, и да, има 12 години. Знам што е пансексуалност. Не се загрижив, ми беше кјут. Сите постови на темава се хипотетички пишувани. Ниту еден родител кој има дете со поинаква сексуална ориентација од стрејт, не се огласи, па сакав да покажам со практичен пример, а воедно и да видам, како ќе изреагирате. Мило ми е што сите, освен Бричит, одговоривте со релативно позитивни одговори. Не ми се лутете за краткиов социјален експеримент. И уште еднаш, ви благодарам за искрените одговори.
Не знам како би прифатила и како би реагирала. Сега можам да пишувам есеи на темава, ама додека не осетам на своја кожа не можам да знам. Сигурно ќе го прифатам таков каков што е, иако искрено нема да ми е баш сеедно.
Ok, ама каква врска има воспитувањето со сексуалната ориентација ? Тебе те имаат воспитувано од мала и ти имаат држано лекции дека треба да сакаш мажи, па затоа си стрејт или пошто природно ти доаѓа?
Попрво би сакала твоето дете да си го собираш од полиција секој ден отколку да треба да се помириш дека е заљубено во некој од ист пол?
@Bridget Прашува за да и се разјасни сликата. Што не е јасно ? Нема тема во која не се избацуваш со глупости, чисто колку да се контраш со некој, толкава доза на ароганција имаш во секој факинг пост, да е просто неверојатно. Којзнае какво ти е секојдневието, чим толку негативност од тебе испливува на површина со секој напишан збор..