Растена сум со сфаќање дека тоа не е нормално, дека е грев, болест. Би се прашувала каде сум згрешила како родител во воспитувањето или би осудувала себе си. Но тоа е што е, мое е да бидам родител, да бидам насочувачот учителот подржувачот, не уништувачот на животот на моето дете. Како човек растен со предрасуди велам дека има полоши искушенија од тоа детето да ми е геј. Најбитно ми е да е живо, здраво и среќно. Побитно ми е да не е деструктивно спрема себе и околината, да научи да има почит и љубов спрема секое суштество на земјава. Сепак штом Бог, или природата го дала како такво, која сум јас да се спротивставувам на тоа
Го делам твоето мислење, ги поставив прашањата за да видам како размислуваат членките на форумот. Но не знаев дека има ваква тема со 30 страни. На крај од денот кој навистина знае што е "нормално" што не е. Секогаш ќе има луѓе што ќе се против ЛГБТ и другите што ќе ги подржат. За во Македонија господ нека им е на помош на тие што се геј..
Jas sum bi, niz godinite sum Se obiduvala indirektno da priznaam pred moite roditeli. Majka mi e mnogu protiv toa, moze da se kaze i tatko mi... Nikogas nebi go prifatile toa. Edinstven sto znae za ova e brat mi i on ne me osuduva (ubeden e seuste deka mi e samo faza). Planiram da zaminam nadvor od Makedonija za kariera. So ogled deka tamu e pogolema moznost za vrska so ist pol se prasuvam dali nekos bi imala devojka/zena? Intresno e mnogu sto neznam sto me ocekuva niz godinite... Inaku bisekualnosta i homoseksualnosta Se sosema normalno nesto, odsekogas postoele. Eden den koga ke imam deca dokolku Se odlucat na takov pravec nema da gi osuduvam. Samo bi insistirala da bidat na pocetokot bi za sepak da se osiguraat deka napravile vistinska odluka. Isto taka bi insistirala da stanat roditeli. Ima mnogu opcii za toa preku sekualen chin ili pak invitro ili so surogat majka.
Мислењето е напишано пред речиси три години, ама не е променето и нема да (дозволам да) се промени. Не сметам дека би потфрлила како родител доколку тоа е хомо-, би-, трансексуалец и која било друга ориентација да ја има. А на тие што би го избркале детето доколку им е геј би им кажала дека не заслужуваат да бидат родители.
Не сум размислувала на темава. Ама се надевам нема да биде хомосексуалец. Немам ништо против било која сексуална ориентација, но сепак помирна би ми била душата ако е стрејт.
Можеби за момент ќе бидам шокирана, незнам зошто, иако немам ништо против Лгбти заедницатамене нема да ми е грижа дали моето дете ќе сака мажи или жени, сеедно Повеќе ќе се грижам како ќе го прифати околинатада не налета на погрешни луѓе. Секој има право да си прави што сака, тие така се раѓаат, не е ништо страшно
Искрено не верувам дека во иднина ќе имаме толку право и можност да се мешаме во туѓиот живот и да кажуваме што е правилно за нашите деца и што не. Тоа што сте растени во конзервативни заедници со примитивни сфаќања побогу не ви дава за право да мислите дека ќе имате контрола врз нечиј живот. Имам едно и чекам второ дете, дај боже да се живи и здрави и со сите нивни животни избори ќе се носам гордо и без предрасуди (секако дека мислам на здрави лични избори или водени од сопствена емоција) склонете ме од коментари за наркомани итн. и дајте со овие затуцани размислувања во 21 век и тоа дека мислите дека ако ги родите имате право да им кажувате кој и што да бидат. Трудете се да бидете добар пример за децата, оставете сами да си го трасираат патот.
Ич не би ми сметало, само да е среќно. Но, нашава традиционална средина и кон разведени гледа ко да се чудовишта и фрикови, а не пак кон геј популација. Би го заштитила до максимум и се би направила да се чувствува сакано и прифатено.
Пред сè, мојата најголема желба би била моето дете да е живо, здраво и исполнето, како и на секоја мајка. Но, искрено, тешко би прифатила да чекори по патот на хомосексуалноста. Знам дека животот ни носи разни кривини и избори, и секој човек има право да го живее своето, свесна сум. Дали би го поддржала? Веројатно да. Дали би се потрудила да го насочам кон патот што јас го сметам за вистински? Секако. Јас верувам дека Бог не создал со причина – такви какви што сме. И токму затоа, за волја на вистината никогаш не би чекорела спротивно од Него!
На ова тема имам многу коментирано, мислам и во ова тема и вон ова тема ама сепак поврзано. Последно тука 2018 сум пишала. Само да додам нешто шо имав кажано во темите за врски. Бирам партнер кој е отворен кон различности и кој знам дека ако утре детето ни е геј - нема да е изворот на стрес за то дете. Пошто јас знам дека би се развела и заминала со то дете и е сеуште, години покасно, тема која не ми е за дискусија и за која не пробвам да најдам компромис. Домот кој го градам сакам да е безбедно место. So far, ретко добар маж. Јебига.
Секој кој планира да стане родител пред се треба да има во предвид дека постои множност детето да биде геј, така да ако не си спремен на нивните идни одлуки, не си спремен ни родител да бидеш.
Не би се мешала во неговите избори и одлуки,но сепак не би сакала да биде геј или лезбејка.Плус и партнерот како ќе реагира,а јас ќе си го бранам детето и ќе се чудам како ли тоа дете е такво , бидејќи јас тоа не го одобрувам .