1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Капсулна гардероба (Capsule wardrobe)

Дискусија во 'Мода и стил' започната од Caramell, 21 август 2022.

1. Caramell

Caramell Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2021
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    379
    Дали во вашиот плакар имате парчиња кои лесно се комбинираат, следите иста палета на бои и тонови или купувате било што ќе ви се допадне?? Capsule wardrobe е термин за колекција од облека која лесно се комбинира и скоро секое парче може да се комбинира со било кое друго парче. Се следи неутрална палета на бои која го овозможува тоа.. секако тука може повеќе бои да се вклучат се додека се надополнуваат една со друга.. Позитивното е што не треба да имаме многу облека а таа што ја имаме да ја искористиме максимално и да можеме да ја комбинираме за различни пригоди
    A capsule wardrobe is a collection of clothing that is composed of interchangeable items only, to maximise the number of outfits that can be created. The aim is to have an outfit suitable for any occasion without owning excessive items of clothing.
    In the 1970s, Susie Faux, owner of a London-based boutique called Wardrobe, coined the term "capsule wardrobe." She defined it as a limited number of essential or staple items that you can wear for multiple seasons.
    springcapsule-1.jpg 0f3f34aad936c5e24e2ae25f874d6b1c.jpg 2-copy.jpg

На daylight, MilaSs12, Cosmic Girl и 8 други им се допаѓа ова.
  2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.395
    Допаѓања:
    13.837
    Поголемиот дел од плакарот ми е со такви парчиња. Гледам да се наједноставни, чисти бои за лесно да вклопам. Не ми се губи време за стоење пред плакар.

3. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    3.076
    Мојата гардероба е баш ваква.
    Воглавно постојано купувам парчиња со неколку бои кои се лесно комбинираат , инаку незнаев дека постои ваков тип на гардероба. Баш се пронајдов.:$

4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.376
    Да
    Имам еден тон, бели, црни, сиви работи.И сѐ што купувам, гледам да може да го спарам бар со 2-3 работи

5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.535
    Можеби ќе имав повеќе од 2 убави аутфита да не купував што ми текне туку да следев некоја палета на бои или стил. Баш сум ужас во овој поглед, имам милион работи што не одговараат со ништо, а сакам да сум поорганизирана и барем една јакна да ми оди со повеќе работи.

На Oneo, cresa-jagoda, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.214
    Далеку сум јас од ова. Сè ми е шарено, а и стилски разновидно.

На joy1, Seli20, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.707
    Допаѓања:
    39.922
    Во последните 2-3 години си градам capsule wardrobe и многу сум позадоволна вака отколку со купување сѐ и сешто.
    Некогаш секако си купувам работи кои се избацени ама ако ептен ми се свиѓаат, најчесто гледам сѐ да ми одговара со сѐ друго. Плус, преферирам понеутрални бои или еднобојни парчиња во појака боја, не сакам многу шаренила или принтови.

На cresa-jagoda, Anah, Оленка* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    466
    И јас почнав вака да си купувам облека, а не се и сешто. Плус помалку мислење за комбинирање.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Пола и повеќе од гардеробата ми е ваква. Сакам се што сум купила да си го износам што повеќе.
    Уште кога купувам одма си планирам дали можам со другата облека што ја имам да го комбинирам тоа што ќе го купам.

На cresa-jagoda, Ketchup, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    6.225
    Мене воопшто не ме бива за комбинирање, а и не се замарам многу за изгледот.Купувам што ми се свиѓа во моментот не размислувам за после. Цел плакар дречи од бои. Фала богу мм знае да ме врати на пресоблекување ако ептен забегам.

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    16.622
    Последниве години многу обрнувам внимание на тоа каква гардероба купувам, затоа што претходно купував парчиња без да размислам со што ќе ги комбинирам и колку пати ќе ги носам, па така секогаш имав полн плакар, а немав што да носам (facepalm), секогаш.
    Сега кога купувам гледам да е едноставно парчето и по можност да се комбинира со се и да оди на се, да се комбинира и кежуал варијанта и класично по можност. Најмногу имам бели маички, обични, со принт, пократки, подолги, со ракави, без ракави, со бела маичка никогаш нема утка. Втора боја ми е пастелно розева имам и маички и пантолони за летно време, сива, црна, маслинеста. Имам сакоа бело, црно и маслинесто, секогаш може со нив да се прават убави комбинации. Фармерки во сите бои посветли и потемни, пантолони црни и бели. Патики бели обавезно мора да имам и црни, чевла сандали црни и сандали беж.

Btw мислам дека имаше ваква тема.

На cresa-jagoda, Srckata28 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.242
    Цел ормар ми е со ваква облека. Многу лесно се наоѓаат комбинации и секогаш ќе имате што да облечете.

На cresa-jagoda, KittyAgnes, _beautyy_ и 2 други им се допаѓа ова.
  13. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.486
    Цел ормар, ама ко ќе се појде за некаде тогаш станувам ко по улица да сум ги збирала.

14. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.935
    Сите мои алишта се вакви,едноставно ми се допаѓаат.Не сум јас тип што носи ,,шарена,, облека.

На _beautyy_ и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  15. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    1.365
    Мој тип на гардероба, порано не размислував вака но стварно се исплати. Ќе купите убаво промислени парчиња, поубаво и полесно ќе ги комбинирате и ќе ги изнаносите работите.Јас пролет лето гарб ми се состои од 2 пара фармерки, 1 црни панталони 1 бели, маички 2 бели 1 црна 1 темно плава, темно плаво сако, 3 сукњи (шарена, црвена, и црна) 2 кошули (небесно плава и темно плава) и еден фустан... и уште некои темни маички ама тоа е тоа

На _beautyy_, Astrum.Obtutus и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.150
    Допаѓања:
    20.451
    Го обожавам овој стил. Има и за мажи феноменални capsules. Баш на мм му ги покажував порано. Веќе долго време стремам кон ова.

На _beautyy_ и eliesaab им се допаѓа ова.
  17. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    10.818
    Мене ми беше чудно што се плашам да купувам патики со повеќе бои на нив и облека во други бои, освен црна, сива, кафеава, бела. Истото важи и за ташни. Да не случајно нема со што да ги комбинирам. Затоа купување на облека ме изморува. Но секогаш се стремам да купувам ваков стил на облека, иако во неколку наврати го скршив мразот и купив во други бои. :lol:

18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    9.188
    Гледам сите се фатија за боите..
    Дали Capsule wardrobe значи отсуство на парчиња облека со јака боја?

Мене ми личи дека не значи. Многу фино може да функционира и со друга палета на бои кои не се монохроматски (бело, сиво, црно) и се доста впечатливи.
    За пример црвена дури и да е јака нијанса може да се комбинира со еден куп други бои...
    Научуваш кои бои се твои бои и играш на тие палети.

Зборот ми е дека немора да е облеката сива, беж или црно бела или џинс за да може лесно да се комбинира со други работи...

На пример и мене ми е плакарот на таков начин организиран да имам повеќе можни комбинации со едно парче облека.
    Правилото ми е обично да се обезбедат добри, квалитетни и меѓусебно компатибилни чевли, чанта и палто (капут, јакна). Тие се и поскапи обично и ми се побитни од другите парчиња од гардеробата. Другите делови од облеката (маичка, блуза, пантолони, сукња) на некој начин ми се полесни да ги најдам и да ги купам, зошто има секакви и се наоѓаат и поефтини.

На Estranged, Biljarkata, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Caramell

Caramell Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2021
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    379
    Не воопшто не значи тоа..
    Сум пишала дека може да се вклучат и појаки бои, целата поента е ова што го имаш напишано изборот на палета и следење на истата. Колку бои ќе има е индивидуално се додека е лесно за комбинирање..се бираат неколку неутрални бои како базни бои и акценти.
    capsulewardrobe_colorchart.jpg
    How-To-Start-a-Capsule-Wardrobe-_.png
    Скроз е индивидуално, некој може сака само неутрални бои, некој ќе сака да вклучи и појаки бои, како и дезени... Секако зависи и од сезоната..

На Cosmic Girl, Biljarkata, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Според мене, капсулната гардероба треба да си опфаќа оние најосновните базични парчиња кои секој треба да ги поседува во својот плакар. Парчиња кои се безвременски и кои може да се носат сега и за 10-15 години.
    Црно сако,
    Црни/бели/крем/сиви панталони
    Црна кожна јакна,
    Бела кошула,
    Светло плава кошула.
    Мал црн фустан,
    Салонки во црна и беж нијанса и останати парчиња во најосновните бои.

Потоа може да се експериментира со бои/модели/дезени и слично.

Поентата на капсулната гардероба е ако се купува облека во основните бои секогаш ќе има што да се облече затоа што секое парче ќе одговара на се останато. За да не биде здодевен изгледот се меша со аксесоари, чевли, чанти.

На Kејти, penelope10, Cosmic Girl и 2 други им се допаѓа ова.