Не е без индикација кај мене. Голема глава, големо бебе, мора да се внимава... Примив оти ако случајно пукне воденик пред време да е бебето спремно.
Колку е големо? Примав и со син ми, во 30та недела имав крварење. Сега, најмногу поради цервиксот да не почне да се крати наеднаш. Ми спомнаа нешто динамичен цервикс, кога клоца бебе се крати, кога е мирно е ок така нешто.
Ај вајда ќе дотуркаме до 37+.Читав во некоја група со 36+ како предвреме родени ги рачунаат. А за цтг во вајда ќе пише некој поупатен. Гушки
Мене ми рече Кацарска повеќе одмор да не направам контракции дека и кажав дека се селев, рече да изгураме само до 36та и друго не е битно, после ќе е се ок. Јас и Константин го родив нормално во 37ма 3480 , 51 долг. Така да ваљда знае женава оти цела историја ми ја знае...
Дали некој има искуство со првото цтг тахикардично...пулс од 160 до 190 одеше, после следните нормални цтг со пулс на бебе 140...150...?
Јас бев така. Од возбуда може да е. А може и ако не си седнала да одмориш. Бидејќи на ЦТГ не се легнува задишана, сигурно по скали си се качувала, низ болница си шетала, треба да седнеш 5 мин да се стабилизираш па да те вклучат на ЦТГ и ќе биде во ред.
Така и беше...надвор пекол, со маска на мене, шпартав во болница...и одма на цтг ме ставија и плус кога слушнав дека писка цтгто уште повеќе се исплашив дека нешто не е во ред....
Здраво на сите. Сакам да прашам, кога ќе ми даде матичната упат за ЦТГ (во Чаир) дали можам да изберам кај кој доктор да одам за ЦТГ? Или не сите доктори во Чаир прават ЦТГ?
Неуспешно ЦТГ? Имате вакви случаи? Дека бебето не мрда , претпоставуват спие, ми даваа да јадам благо додека лежев, го буцкаа, ништо. Треба да се вратам за некој час, да јадам повеќе нешто по дома. Вака ми се случи и со ќерката, едно неуспешно, па се вратив направи тахикардично, па третото со прескокнувања и ајде во предпородилна за царски. Еве сега дома се размрда, ако може пак да заспие за 2h. А претходно на ехо ме гледаше се беше ок.
Да се самоцитирам, матичната не ми дава упат за цтг, само кај неа сум можела (коруновски ординација ова) како да одам без упат на цтг во чаир?
Земи си упат приоритетен за преглед за во Чаир, додека чекаш преглед ако си над 35 недела, одиш во собата за ЦТГ , кажуваш јас сум за ЦТГ и ти прават, не ти бараат документи, после со ЦТГ то чекаш ред кај некој др .
Работата е што не и даваат никаков упат бидејќи имаат ЦТГ таму во ординација и се прават улави и пишав на членката во друга група каде што имаше прашано што да направи
Zdravo zenicki imam edno prasanje. Dali CTGto se naplakja ? Bidejki radi koronava doktorkata mi rece deka kaj niv vo ordinacija kje bi pravele CTG
А каде се пораѓаш? На државните не се плаќа на приватно си е во склоп на цена. Убаво е да почнеш сп цтг таму каде што ќе се пораѓаш. Матичната дали ќе ти наплати има некои наплаќаат некои не ..ама нема врска со короната освен што по државниве валда покасно го прават
Ама нели наместо од 36та од 38ма се почнува со цтг сега во државниве? И мислам со приоритетен можеш да одиш ќе те примат... нема валда секој матичен цтг мојата нема
Да да сигурно Па не знаж ја и пред коронава како одат и прават. Еве братучедка ми во ремедика почна на 36 па и рекоа дојди за 2 нед 38ма нед ја фати ..кога ќе видиш исто