Здраво мамички, ќе ве замолам додека чекам одговор од докторката, дали некоја знае да прочита цтг, јас сум 38+4. Ме збунува едната висока линија, и тоновите како ви изгледаат? Поздрав и со лесно на сите
Воопшто не е касно, без грижи. ЦТГ покажува само моментална состојба и ако нема изгледа дека породувањето ќе почне може дури при сам крај да биде потребно. Мене со првата бременост на цтг ме ставија буквално прв пат кога веќе имав контракции и пррд да се породам. На сите прегледи пред тоа, по 36. недела докторката ми кажуваше само дека се е во ред и дека најверојатно ќе терам до термин, не е потребно цтг.
Мене матичниот на уредна бременост ми рече 32 ра недела прво цтг ќе ти правам за да не те мачам со чести контроли следниов период. Јас мислам дека е многу рано ама он повеќе од мене разбира, што имам јас да мислам
Може не ти го наместиле убаво... Некако чудно да си имала цело време една константна болка. Долната линија е за болка и треба да е најдоле (имаш од страна лево 10, 25, 50, 75...), тоа е колку се јаки контракциите, а ти како да си имала константа болка која држи на 50-75. Осеќаш некое стегање? Зошто вистински контракции одат до доле скроз, па горе, мислам имам ставено во темава, чек ќе побарам.
Еве си најдов во тел, ова ми беа почетните, не толку јаки.. Треба да се баш како бранови, доле, горе. Кога ќе дојдат и правите малку и подолго трае и бранот е и поголем од ова тука. А кај тебе баш како да контрахирала матката, ама најверојатно лажни контракции... Или припрема некоја за вистински Баш види и на наредно како ќе биде и прашај си го докторот зошто така..
40+2 sum. Nemam kontrakcii otvorena sum 1 prst. Kontrola ctg pravam sekoj 2 dena... I nasekoe mi velat deka bebe vo mi e uspano? Citav guglav pred odenje na ctg pijam kafe I obavezno blago jadam ama site ctg se mirni nema kontrakcii za poragaj I bebeto uspano na sekoe ctg a 40+ 2 sum... Dali e normalno toa dali ima potreba da se grizam?
@nikolovskaaa1 се породи пред некој ден, а имаше слична ситуација... Нека каже искуство доколу може. Кока кола и благо пред цтг пробај.
Не знам што да кажам освен дека тоа со цтг ми додаде огромен стрес пред пораѓај.. пробав се што можам, благо многу, кока кола, движење и цело време повторување на цтг.. ништо не помогна, бебето беше многу успиено, имав и ок цтг-а ама поретко.. ниту докторот знаеше што му е, нити јас… фала богу се роди живо и здраво и сега го мрзи да спие толку хахаха се преморува ама не се дава да заспие.
Никако сестрата неможеше да го најде.. После докторот дојде го намести некако едвај ме виде на ехо и ме препрати на гак таму ми направија ехо и цтг се беше океј и медицинскиот техничар вика абе тие матичните многу знаат да прават цтг И цервикс ми мереа на гак скратен е 17 мм плус рекоа бебе притиска на цервикс може од тоа да се болките.