1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кардиотокографија (CTG)

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 30 ноември 2012.

1. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Мислам дека треба упат за на цтг, ако не се лажам :^) На ГАК цтг ти прават ако имаш контракции, колку што разбрав јас по муабетот на сестрата таму, баш ја прашав кога се доаѓа на првото цтг и ми рече па на цтг се иде кога ќе се појават контракции демек да се видело дали е пораѓајот почнат и не се одело пред 38-39та недела, а во приватниве мислам дека на цтг се оди еднаш неделно почнувајќи од 36та недела, па таму 39та некаде на секои 2 дена, нешто така мислам дека беше. Јави си се ти за секој случај да си прашаш, да не одиш за џабе и да чекаш па да те вратат.

2. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Девојки јас да ви кажам дека денеска бев на првото цтг, докторот ми рече дека цтг-то е добро ама има некои контракции на матката па повторно да одам во петок. До крајниот термин има уште месец дена ама изгледа бебушко ќе дојде малку порано. Ме фаќа малку паника, јас контракции не осеќам ама си се појавија на цтг-то, па да се растрчаме со мм деновиве да докупуваме што ни треба и да си бидам спремна јас. Се надевам бар уште некоја недела да си поседи во мешко, ама нема тука како јас сакам :sweat:

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    23
    cliona колку што се сеќавам ти се пораѓаше во ремедика, па ме интересира мене ми закажаа за тој подговтвителен преглед за пораѓај за 36та недела и 5 дена, значи скоро 37, па се мислам да не доцна ????
    дали и на тој преглед се прави Цтг или не ???? ако може да ми кажеш што точно опфаќа ?

и некој друг ако има искуство со ремедика може да сподели :)

4. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Еве да ви казам јас денес го правев првото C T G и ме фати мала паника кога ми закажаа за два дена .38 г.н. +4 дена сум и сакам да прашам дали е вообичаено за волку кратко да закажат повторно C T G или мене буцка ке ме изненади малку поранооооооооооо :sweat: :DИнаку за на ГАK ви кажувам...

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    да не се секирај сега ко ке одис исто ке ти речат за два дена пак дојди и се така а ако ја надминеш 40 г.н секој ден
    П.С УПАТ ЗА ГАК ОБАВЕЗНО

6. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Ама имам упут и од 05.07 ми реце таа на гак дека ми вази до 05.08,фалати ,само мене ме фака страв,се близи времето.... :)

7. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    е да упатот ти важи еден месец, а нема потреба за страв јас бев луд,збуњен :D

8. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Денес бев пак и таа сто го прави ЦТГ-то ми вика знаеш дека матката пројавува некој болки при мрдање јас ја гледам бледо :wasntme: :o и ми вика или дека детето многу мрда ај ке видиш што ке ти казе докторот,одм кај него он ми вика а добро е нека те фатат болки или нека ти пукне водењак и дојди.Ни да ме зирне на ехо ни да види дали сум отворена ,ништо, се му е рамно ,како се понашаат значи -катастрофа

9. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    па требал да те провери и на ехо и вагинално,а да одиш попладне пак околу 5-6 ем помалце гужва има ем ке те прегледаат асално јас така правев речи демек имаш болки слаби нешто измисли неможе да те вратат ако можеш барај ја др.Арта Бина,или др.Валентина Тофилоска супер докторки и прашај за се што те интересира ке ти одговорат

10. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    До сега сум била 3 пати на ЦТГ ни еден не ме прегледа вагинално да ми казе да си знам,освен,еден доктор ми објасни---ке дојдеш сега за една недела или порано во случаите кога ке ти прсне водењак,те фатат болки на 5 минути или ако се намалат двизењата на бебето -нормално е да има 8-10 движења во рок од 1.5-2 часа ако се намалат движењата дојди исто...

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    мене според ЦТГ све ми е топ! бебето абер нема од искачање, матката мирна - линијата рамна нема никакви контракции.... арно ама плацентата покажува дека веќе е при крај со рокот на траење :lol: и сеа на што да верувам, на плацентата или на цтг-то :^) докторот откако ја виде плацентата рече- кај и да е ќе биде :o :tmi: ама ја чисто сумњам |-) :D

12. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Леле и ова CTG веќе......сега почнав и секој ден да одам.Докторине на ГАК---а добро плодова вода имаш ,не си отворенана дојди утре пак.На бебушка не и се излага :lol: ,кој како ме сретне ми вика ајде што чекаш ние мислиме мекици ке јадеме а ти уште се тркалаш---ко мислиш тоа до мене е--- :lol: :lol:

13. Crnka88

Crnka88 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    38
    Јас да ве прашам,дали на Цтг то треба линијата да е рамна или ако имас контракции ке биде нагоре надоле,пошто имам некои болки и вцера ми правеа цтг ама имав линии а не бесе рамна ама докторкава ми рече нема ништо,па си викам да не не кажува да си почекам уште малце пошто да се прашувам јас одма би се породила 35 гн сум

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Може ли да ми каже некој каде оди на ЦТГ? Дали на клиника или кај матичниот. Мене матичната ми рече да бирам, па се мислам... :?: Додуша има време уште еден месец, ама јас да си прашам.

15. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Ако има матичната ич не му ја мисли. На ГАК е недвидена гужва. :tmi: Ако сепак решиш да одиш во ГАК оди попладне.

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Јас одам на ГАК, има гужва, ама организирано е, не е страшно, брзо се завршува работа.

17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Јас наредна недела одам на прво цтг во Чаир ќе бидам некаде околу крај на 36та недела,сега ме чуди тоа што докторот што ќе ме пораѓа,ги бара сите документи до сега се што сум ги правела прегледите и бара нели крвна група да ми е запишано некако рано не е или може сака да види се за да знае за порајгај што како тој ми е врска ,имам и број кога и да ме фатат болки да му се јавам да дојде во било кој дел од вторник исто треба да ги земам брисевите се надевам се во ред ќе биде,да не примам никакви терапии на крај поздрав

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.054
    Јас нареднава недела треба да одам на ЦТГ. Ќе одам на ГАК. Можам и кај матичната, ама таму е поскапо.

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882

Tigarce kaj koj doktor ke se poragas vo Cair? Izviente za lat, nemam mk podrska

20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Прво требаше кај Исмаили ама ми испадна на крај кај Кировски инаку Цтг женска почнува со полни 37 недели,затоа ти кажале за 2 недели да одиш се надевам на природен порајѓај ама како ќе дојде не се знае само со лесно да ни е како и да е поздравче ;)