Ne znam dali znaete no, pisatelot Onore de Balzak, piel po 30 kafinja na den, kako bi ostanal buden da pisuva, a spiel samo po 2h na den. Podocna koga razvil golema tolerancija na kafe, pocnal i zrnata od kafe da gi jade. Napisal i pamflet "the pain and pleasure of drinking caffee". Od druga strana pak, pisatelot Volter piel po 50 kafinja na den, (so nego se merite ) Sto se odnesuva do mene pak, jas piev po 5-6 nes strong. A sega pijam edno organsco kafe 100% arabica od DM.
Ако не испијам турско кафе кога ќе станам, не можам да го продолжам денот. Потоа до вечер пијам уште едно турско.
Да. Еве неделава не пиев кафе и како зависник од дрога, се чувствувам дека нешто ми недостига. Испив кафе и одма се нормализирав.
Периодов конечно го поднамалив кафево, па на 2-4 кафиња во цела недела сум. Ми здосади некако вкусот, а и гледав да ги избегнам калориите што ги има зошто пијам нескафе со млеко и некако ми беше вишок кафето кога пресметував отприлика дневен внес калории. И искрено некако поубаво ми е вака без кафе секој ден, ќе гледам да го одвикнам што повеќе.
Ух не знам дали сум зависна но две кафиња обавезно на ден..сум пробала пауза да направам и успеало но подобро е со кафе..едно кафе од капсулите на Долче Густо и едно турско најчесто комбинирам
Не би рекол зависник од кафе, би рекол човек што ужива во вкусот на кафето. Без 2 турски и 1 нескафе во денот, не би преживеал.
Преку ден (најдоцна до 18 ч.) можам да испијам и по 5-6 кафиња и пак сум поспан, ама ако испијам кафе после 18-19 ч. не можам таа ноќ да заспијам и до 02-03 ч. Зошто е ова вака?
Едно наутро за уживање и евентуално ако заглавам со работа во текот на денот, уште едно за концентрација.