Јас не можам да ја разберам кето диетава ...што од месо поточно се јаде? Од зеленчук ? Што е забрането?
Забранети се јаглехидрати, односно сите производи кои содржат јаглехидрати. Од месо се можеш, од зеленчук не компир ориз.
@Justicija Јогурт, кашкавал, сирење се протеини, значи можеш. Исто и јајца. Сувомеснати, такви ко што се на македонскиот пазар, . Читај состав, ако имаат над 90% месо во состав, во принцип можеш да ги јадеш. Но, поверојатно е да имаат повеќе соја отколку месо. Исто и за паштетите. Ако веќе јадеш месо, нека биде во најчиста форма, парче месо. Јаглехидрати се: леб, тестенини (банички, буреци, пици), житарки (пченица, ориз, јачмен и сл.), овошја со висок процент на шеќер, ко банани, јаболки, круши (реално дозволени се боровинки, малини, капини, јагоди и сличните на нив, авокадо, лимони), зеленчук со висок процент на шеќери (компир, моркови, цвекло), мешунки (грав, леќа). Имаш поголем избор на зеленчук што е дозволен како на пример: тиквички, краставици, пиперки, листест зеленчук (марула, рукола, блитва, спанаќ и сл.), карфиол, броколи, зелка, боранија, домати, чери доматчиња, модар патлиџан, лук, кромид, целер. Дозволени се и сите јатки: ореви, бадеми, лешници, бразилски ореви и сл. Со нив внимавај на количините. Тоа на кратко. Набројаните продукти се само дел, она на што се сетив во моментот, најосновните, колку за ориентација.
@do-re-mi ти благодарам за долгиот пост Некако ми е чудна толку многу мрсна и млечна диета Уште неколку прашања ако може Дали масло е дозволено и кое? Дали сојата е дозволена ? Дали кока кола зеро е дозволена?
Кока кола зеро од време на време, можеш маслиново масло, кокосово исто. Соја не смееш. Треба соодносот да ти биде 75% масти, 25% протеини и 5% јаглехидрати.
@Justicija , точно така. Кето диетата е високо рестриктивна за јаглехидрати (до околу 50 гр. дневно) т.е вклучува внес на масти и ограничен внес на протеини. Имено, основниот механизам на кој се е заснова истата е доведување на телото во состојба на кетоза, кога телото како основно "гориво" т.е извор на енергија почнува ги користи мастите. Во нормална состојба (кога внесуваме и јаглехидрати) прв извор на енергија за телото е глукозата (тоа е финалниот метаболит на секој јаглехидрат, односно сите јаглехидрати - моно, ди и полисахариди се разградуваат до глукоза). Кога ќе ја исклучиме , телото по извесно време посегнува по масните резерви за да се одржи во функција, т.е црниот дроб почнува да ги разградува мастите, започнува кетогенеза во која се ослободуваат кетони. [Всушност, процесот е далеку посложен, но во интерес на темата, да не должам]. Лично мој став е дека било која диета што исклучува некој од макронутриентите (јагленихидрати, протеини и масти) не е балансирана и соодветно, не е добар избор на подолг период, уште помалку ако биде усвоена како начин на исхрана и животен стил(. Но, факт е дека кетогената диета и сличните (хроно, палео, LCHF, Аткинс) даваат видливи резултати кај луѓе со поголем вишок на килограми, не само естетски, туку и здраствени. Ако ти се гледа чудна, размисли, можеби и не е за тебе овој тип на исхрана. Зависи што сакаш да постигнеш, која ти е целта, каква ти е здраствената состојба. Диетата е контраиндицирана за диабет тип 2. Да се вратам на темата. Во основа, би требало сите масти да се дозволени. Но, не сите масти се препорачливи (широка е темата за транс масти и омега 6). Кога јас би се хранела вака, би користела ладноцедено маслиново масло (за салати) и путер и кокосово масло (за готвење). Убави се сусамово и масло од авокадо, но јасен ми е и економскиот аспект. Рафинираните масла (сончогледово, пченкарно, од репка) би било добро да се избегнуваат. Не само за диетава, туку и генерално. Ако веќе мора, тогаш да се користат на минимум, не за deep fry. Грил тава би завршила убава работа (за подготовка на месо и зеленчук). И последното прашање, газираните сокови. Во принцип zero верзиите на Кока Кола, Пепси итн. се дозволени затоа што имаат 0 јагленихидрати. Но, не би ти ги препорачала од друг аспект. Како основен засладувач во нив се користи аспартамот. Бројни студии ги обработуваат ефектите на вештачките засладувачи врз човечкото тело. Дозволени пијалоци во кето диета се: вода, незасладени кафе и чај, минерална вода, протеински пијалоци.
@do-re-mi какво образложение воов Едно не ми е јасно , штом е протеинска диетава , и да кажам мрсна зошто да не се користи сончогледово масло ? Или свинска маст ? Во нив нема јаглехидрати .. Знам дека поентата ти е иако е протеинска сепак да се внесува што поздрави продукти отколку нездрави , но моето прашање е дали све што е без шеќер и јаглехидрати може да се јаде или има плус продукти што не се дозволени ?
@Justicija добро си разбрала. Можеш и свинска маст и сончогледово масло. Чисто од аспект на диетата, принципот ќе биде запазен. Реков дека е препорака и личен став. Си имам проблем со рафинирано сончогледово масло и другите масла добиени по пат на хемиска естракција во процеси што вклучуваат високи t (алудирам на транс масти. И маргаринот е тука.) Ладноцедено сончогледово е петка.
Normalno e, isto taka ke se pojavi i los zdiv, toplo ladno odvreme navrene, pospanost i posle nema da imas maka poso ke se navikni teloto.
Прашање до тие што ја држеле кето диетата Дали има фази ? Дали цело време може да се конзумираат јаготки и боровинки ? Дали може да се користи сончогледово масло ?
Ај ве молам кажете ми што поточно да купам Бев во продавница , и разгледував кулен и во неговиот состав пишеше 0,4 шеќер , 0,2 јаглехидрати , а нели не смее да има воопшто шеќери и јаглехидрати ? Дури и во мајонез имаше траги од шеќери и јаглехидрати ...
Здравейте, Не успях да намеря абсолютно никаква статия в темата за кето диета, и как точно се изпълнява. Оставям тази връзка за всеки, който иска да научи повече за диетата и как се прилага - https://www.forlife.bg/keto-dieta
Трси на јутуб и ште ти излеза плно видеа как трјабва правилно да се придржваш сС кето. Тази диета е малко сложена али резултатите се врх. Евала бе кето....
https://www.dietdoctor.com/recipes/keto-garlic-bread# Јас овој го правам, ама малку го изменив, затоа што оригиналниот беше кај мене неуспешен. Место 3 белки, ставам едно цело јајце, и место пециво, ставам едно полно лажиче сув квасец, може нешто малку повеќе.