И јас имам кефир габа, си правам постојано, многу ми е вкусен Не е уште порасната за делба, но кога ќе биде, нема проблем доколку некоја сака
Ne sum slusnala do sega deka nekoj ja prodava gabata, sum slusnala deka se prodava gotov proizvod, jas ja dobiv od prijatelka i ja spodeluvam koga ke narasne nesvatlivo mi e nekoj da zema pari za nea
Може да ми ставите слика овде од кефирот кој го купувате или оној кој го има во Рамстор? Неможам никако да најдам
Извини не можам да ти одговорам каде стои бидејќи не сум од Скопје Во мојот град го има во Тинекс и во повеќето поголеми маркети.
Мислам дека вкусот на покисел , поблаг или неутрален, зависи од xxx фактори. Јас користам Алпско млеко со 3.5 % масленост и секој ден го правам, па нема кисел вкус, туку баш е благичок. А кога ќе го заборавам два дена, ми е киселкаст. Со друго млеко, а сум пробала скоро со сите, ми има сосем други вкусови.
Јас веќе една недела пијам ќефир и тоа го прецедувам навечер, го ставам во фрижидер и гоо пијам наредното утро. Така ми е многу повкусен некако поосвежителен е исто како јогурт.
Дали е навистина тоа дека ако не е добро процедена габата, т.е. ако ја испиеш почнува да расте во тебе? Видов некој напред така кажал
Зедов вчера кефир габички од тетка ми. Ги ставив во млеко, ама не сум сигурна дали се направи како што треба. Го пробав денес благо е многу. Тетка ми вика можно е да не се направило на прво бидејќи во вода му седеле. Како ќе знам кога е направено, и дали да го оставам повеќе дена сега или што да правам?
Баш ме чуди зашто во вода го чувала?Јас ако не го користев го става во млеко малку и во кеса го замрзнував?Да не ти дала воден кефир случајно..зашто има и таков. Коа зимав кефир од некој го ставав во многу малку млеко па да отстои еден ден па го фрлав тоа млеко и пак го ставав поново во поголема количина зашто му треба време како што ти кажала тетка ти да се опорави. На топло побрзо работи,само зависи колку имаш од него и на колку количина млеко го ставаш. Ако не си сигурна дали е добар стај го во малку млеко за побрзо да закисели па коа ке се осигураш дека сигурно функционира стај во поголемо канче млеко. Иначе гледај се да работиш со пластика (лажичето,канчето,цедалката) зашто од обично лажиче изумира дел од кефирот оние железни ли се кои ги користиме во секојдневна употреба.