Јас и мајка ми пиевме кефир скоро 3 години без престан. Мајка ми беше задолжена за цедењето и подготовката па јас откако се омажив пробав да го одгледувам, ама некако не можев да му фатам ритам со цедењето, често го заборавав, па затоа и престанав да го пијам. Инаку поздраво нешто од кефирот нема. Мајка ми за неколку месеци ја подобри крвната слика, ги намали холестеролот и триглицеридите, притисокот и се нормализира, а за позитивното влијание врз метаболизмот и да не зборувам. По цедењето му додаваме 1 голема лажица микс од 4 семиња од оној на Виталија и 1 мала лажичка чија семе. Го оставаш да отстои некое време за да омекнат семињата и потоа се јаде. Ептен вкусен и лесен појадок или вечера, како сакате. Инаку читам прашувате за дали е штетно да се внесе габата во организмот. И мене на почетокот ми беше страв, ама потоа побарав статии за кефирот по интернет и секаде пишува дека не е штетно можеш слободно да си голтнуваш по неколку зрнца. Во врска со наоѓањето на габата, може секој кој има да ти даде откако доволно ќе му се размножи и онака се множи доста брзо и ако нема кому да ја дадеш треба да ја фрлиш. Тие што ја продаваат е срамота, како може некој да го прави тоа не ми е јасно.
Не најдов пријателке или пријателче па пиши да направиме поделба на Кефирчето Частам чоколадо,кафе или пиво по твој избор за делбата на кефирчето
Фала,ама моето прашање беше,дали може да се најде,готова да се купи Јас купувам ќефир во тинекс и веро,ама некои викаат дека таа не е добра
Тоа е индустриски кефир и нема скоро никаква врска со обичниот кефир кој се прави од габата која погоре ми вети @Fatrix дека ќе ја подели со мене. Иначе се става во млеко од габата и се чека да ферментира некој период зависи колку имаш од "габата" или како што ја нарекуваат "културата" која со времето се зголемува и ке имаш во преголеми количини. Има вкус на јогурт или ако претераш со ферментација станува како кисело млеко. Се избегнува метално лажиче да ја допираш габата,препорачливо е да користиш пластично лажиче,пластична цедалка итн. Ајде да се обезбедиме со малку кефир па ќе ставаме слики и ке си делиме и кефир и совети
Се плашам дека,ќе утнам нешто Еднашка пробав со комбуха,и после две-три цедења ми се расипа И се зареков дека веќе ништо не правам
И не приметив некој промени На пример,притисокот ми беше ист,не ми се намали исто и холестеролот Затоа сум,скептик