Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Килограмите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce, 22 ноември 2009.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Она што дебелее е: бел леб (тесто) и благо. Намалете на овие две работи и нема да се поправите. Не е потребна некаква посебна диета, само повеќе свежо овошје и зеленчук (салати) и повеќе протеини (месо, јајца, печурки, урда, суво овошје).

Значи, ограничено леб и благо и немате гајле. Исто, и купечки сокови - сок само цеден од овошје или домашен. Ако веќе јадете леб, земете Тонус или интегрален/ржан. Тие заситуваат многу и да сакате, не може од нив голема количина да изедете.

Одредете си ден во неделата кај што ќе си дозволите по некое задоволство, како пица на пример, или чоколадо, ама тоа да не бидат повеќе од 2 реда, и по можност црно. Само малку самоконтрола е потребно, ништо повеќе :)

Јас искрено оваа бременост воопшто не пазам на исхраната, но свесно сведов на минимум тесто (зошто тоа ми е омилено) и тоа ме одржува во нормала со килажата. Инаку јадам се’ што ми се јаде, ама не претерувам.

На eta, Chuchanov, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Извини штом веќе сум пишала за ова, не сакав да сум досадна, не памтам веќе што сум споделила, а што не :D
    Чисто сакав да дадам пример како ми успева да не качам многу килажа, можеби ќе сака да проба некоја.
    Инаку, не одам ни јас на работа, слабо со луѓе се гледам, се трудам да се чувам од грипови и чуда. Но на храна не мислам, зацртано и испланирано ми е и се држам до тоа. И сила многу немам. Еве бев кај матичниот по потврда, испешачив половина час и папсав.
    На старите навики не можеш баш да се вратиш сега, во однос на движење, излегување и сл., но може да пробаш да се организираш ако ти пречи сегашната рутина. Ајде, месециве брзо поминуваат, да издржиме да не качиме сега, нè чека зголемување на килажата во трето тромесечие (heidy)

Ме држи самоконтролата бидејќи сум фрик за такви работи, ако потклекнам, готово, ќе се изедам и ќе се обвинувам, нема да ми е убаво. Полесно ми е да си го следам тоа што ќе си го зацртам отколку да трпам после да се нервирам :D

На do-re-mi, eta, Chuchanov и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Да внимавав и да се движев толку колку што кукам околу килажава се ќе беше подобро.. Знам дека не треба многу, сосема малку самоконтрола и пазење и се ќе беше во ред.. Ама и кога ќе подразмислам не е се така страшно..

На green.eyes, 0ли, Филотеа и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    36+5 гн и само 4кг сум здебелена до сега. Искрено немав апетит во почетокот и после 24 недела кога го открив скриениот шеќер мн внимавав на исхрана и дури ослабев 2-3кг тогаш. Но од декември навака кренав раце од дисциплината, мн психички ме маваше за шеќерот и си јадам ама баш се, нормално со усул, но јадам и благо и тестени и сокови се. И за скоро 2 месеци се имам поправено само 4кг,што според мене е супер :) Искрено покрупна бев пред да останам бремена и сите алишта од лани дури и ми се големи хехех

На ma4e1311, Nairobi88, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  5. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    33 +2 сум 8 килпграми плус но не ми се познават на мене , се е кај бебе одено. До крај сигурно уште 2..3 килограми ќе качам. Инаку немам баш апетит .

На Chuchanov и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  6. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Јана, и јас исто покачив, а не знаев зошто. Сега докторот откако ми кажа има смисла. И јас и ти ги оставивме цигарите во бременоста, можно е тоа да е причината. И претходно бев престанала да пушам и пак така се имав здебелено. Веројатно е тоа и кај тебе.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не ми текна на тоа (fingers) Може затоа имам потреба да грицкам и ме фаќа нервоза за благо. Кога имав мачнини ако дм бил на кафе го терав алиштата пред врата да ги соблече да не ми смрдат на цигари, а сега едвај чекам да помине пораѓајот, доење и да искочам така на сонце на едно јако кафе со 2 цигари :sweat: Исто, прво нешто од алкохол ќе ми биде дупло узо со шопска салата и парче овчо сирење. Не знаете жени како ми се пие узо :?:

На Fallen.Angel, Maja92@, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    1.364
    @Jana06 лелелеее и јас исто чекаммм,не бев некој пушач ама со кафе така некогаш ке запалев.
    Ама дефинитивно чекам да излезам,па така некоја салатка или паста со бело винце или во кафич обожавам маргарита да се напијам...сум заборавила како изгледа:wasntme:

На Jana06 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  9. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Оо и јас умирам за цигарче и чаша џин тоник.

На Филотеа, green.eyes, Nairobi88 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Еве и јас да се исповедам. Веќе четврти ден без благо и леб. Не гладувам да не ме мислите :sweat: Ептен ме фаќа криза после јадење, плус дома имам две милка пакетчиња мајка ми ни ги подари за нова година на мене и на мм. Уфф внатре чоколади, орео.... :sweat: А за алкохол не спомнувајте, не сум голем пијач ама коктели обожавам. Посебно во Мексиканскиот, маргарита и мезе начос. Или Горки помфрит со точено пиво уффф...

На Филотеа, Maja92@, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.608
    Допаѓања:
    3.859
    Леле леле леле ај да му одолееш сега на се тоа :x:whew::shake:

На Ann.loves.you и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    На Филотеа и Ann.loves.you им се допаѓа ова.
  13. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Zdravo i tuka da se prijavam oti kako me zaredi so gadenjevo,zabite, krvarenje, nastinka vo site grupi ke me ima . denes novo nesto. Koga razbrav deka sum bremena imav 86kg . Sega sum 9 nedeli bremena ama poslednite nedeli kako pocna so gadenjeto pa so nastinka pa zabite od nikade pocnaa da me bolat i nekako ne mozam da jadam mnogu kolicinski pa jadam po malku a mnogu cesto. Plus organizacija pomegju obroci za da mozam i limon i mleko so prwgoren seker da vnesam a da ne se blisku me unishti. Pokraj mlecni proizvodi salati i ovosje jadam poveke testenini za da mi se zadrzi. Ne povrakjam cesto ama mi se gadi i eve sega se merev najadena 83.9kg . Ne e mnogu namaleno ama pak 2kg. Citav deka bebeto si zema shto mu treba i si rasne ama pak da prasam iskustva so tie so namalile vo prvoto tromesecie

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Јас намалив скоро 4 кг во прво тромесечие. Не е ништо страшно, гадење и повраќањето си го прават своето. После овој период си јадев повеќе и накачив килограми

На Ivyano му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MumToBe

MumToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2019
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    433
    Мамички да ве прашам тие што сте царски, пиевте течности многу после пораѓај? Јас ептен пијам, најмногу вода ама ми рекоа дека не било добро да се пие многу вода дека стомакот се проширувал и не си ја губел никако килажата, голем дел од стомакот демек ќе ти остане и полабав ќе ти биде, мене не ми се верува баш ова затоа што со вежбање се затегнува ако не вежбаш како ќе очекуваш да ти биде стегната таа проширена кожа. Сакам да слушнам искуствата ваши какви ви се?

16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас намалив во првото тромесечие после 13та недела ми замина гадењето си ги поврнав килограмите и еве денес сум 20+3 и сум +3.5 кг,практикувам помали оброци почесто,јадам многу овошје,зеленчук и месо.

На Филотеа и Ivyano им се допаѓа ова.
  17. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.093
    :hai: И јас да се пријавам во групата на загрижени за килограмите... 22+1 сум и со точно 10 килограми повеќе :worried:;( се обидувам да внимавам, но последниве недели во текот на денот, а и ноќта, чувствувам силна глад, и ми се лоши ако не јадам... се чувствувам беспомошно и се плашам како ќе изгледа ова до 9 месец...

На Butterfly1107 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  18. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Обиди се да јадеш лесна храна навечер,нешто овошје зеленчук ..

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Кога ќе имаш такви напади на глад, касни лесно нешто, не јади леб или благо.
    Можеш рака непечени бадеми или микс од јаткасти на пример да земеш, тие заситуваат. Заедно со нив може и некое овошје да искомбинираш.
    Направи си салата, сркај супа.

На Nairobi88, dunika, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    93.902
    Прво по течност посегни,наполни желудник со вода,сок од лимон/јаболко.Навечер грицни и пуканки,со чаша-две јогурт,ке те засити и е храна со волумен.
    Манадарини,портокали и киви чувај си излупени во сад со капак во фрижидер,ем витамини,ем ке немаш проблем со запек.
    Дома не купувај нездрави грицки и слатки,ете пуканки,интегрален двопек и црно чоколадо се супер избор.
    Суво овошје,особено кајсии и смокви,богати се со железо,каснувај по неколку на ден во комбинација си орев/бадем(несолен).
    Внеси вакви мали промени,ке имате двајцата бенефит со бебе:)

На Филотеа, mKdevojce, eta и 7 други им се допаѓа ова.