Она што дебелее е: бел леб (тесто) и благо. Намалете на овие две работи и нема да се поправите. Не е потребна некаква посебна диета, само повеќе свежо овошје и зеленчук (салати) и повеќе протеини (месо, јајца, печурки, урда, суво овошје). Значи, ограничено леб и благо и немате гајле. Исто, и купечки сокови - сок само цеден од овошје или домашен. Ако веќе јадете леб, земете Тонус или интегрален/ржан. Тие заситуваат многу и да сакате, не може од нив голема количина да изедете. Одредете си ден во неделата кај што ќе си дозволите по некое задоволство, како пица на пример, или чоколадо, ама тоа да не бидат повеќе од 2 реда, и по можност црно. Само малку самоконтрола е потребно, ништо повеќе Јас искрено оваа бременост воопшто не пазам на исхраната, но свесно сведов на минимум тесто (зошто тоа ми е омилено) и тоа ме одржува во нормала со килажата. Инаку јадам се’ што ми се јаде, ама не претерувам.
Извини штом веќе сум пишала за ова, не сакав да сум досадна, не памтам веќе што сум споделила, а што не Чисто сакав да дадам пример како ми успева да не качам многу килажа, можеби ќе сака да проба некоја. Инаку, не одам ни јас на работа, слабо со луѓе се гледам, се трудам да се чувам од грипови и чуда. Но на храна не мислам, зацртано и испланирано ми е и се држам до тоа. И сила многу немам. Еве бев кај матичниот по потврда, испешачив половина час и папсав. На старите навики не можеш баш да се вратиш сега, во однос на движење, излегување и сл., но може да пробаш да се организираш ако ти пречи сегашната рутина. Ајде, месециве брзо поминуваат, да издржиме да не качиме сега, нè чека зголемување на килажата во трето тромесечие Ме држи самоконтролата бидејќи сум фрик за такви работи, ако потклекнам, готово, ќе се изедам и ќе се обвинувам, нема да ми е убаво. Полесно ми е да си го следам тоа што ќе си го зацртам отколку да трпам после да се нервирам
Да внимавав и да се движев толку колку што кукам околу килажава се ќе беше подобро.. Знам дека не треба многу, сосема малку самоконтрола и пазење и се ќе беше во ред.. Ама и кога ќе подразмислам не е се така страшно..
36+5 гн и само 4кг сум здебелена до сега. Искрено немав апетит во почетокот и после 24 недела кога го открив скриениот шеќер мн внимавав на исхрана и дури ослабев 2-3кг тогаш. Но од декември навака кренав раце од дисциплината, мн психички ме маваше за шеќерот и си јадам ама баш се, нормално со усул, но јадам и благо и тестени и сокови се. И за скоро 2 месеци се имам поправено само 4кг,што според мене е супер Искрено покрупна бев пред да останам бремена и сите алишта од лани дури и ми се големи хехех
33 +2 сум 8 килпграми плус но не ми се познават на мене , се е кај бебе одено. До крај сигурно уште 2..3 килограми ќе качам. Инаку немам баш апетит .
Јана, и јас исто покачив, а не знаев зошто. Сега докторот откако ми кажа има смисла. И јас и ти ги оставивме цигарите во бременоста, можно е тоа да е причината. И претходно бев престанала да пушам и пак така се имав здебелено. Веројатно е тоа и кај тебе.
Не ми текна на тоа Може затоа имам потреба да грицкам и ме фаќа нервоза за благо. Кога имав мачнини ако дм бил на кафе го терав алиштата пред врата да ги соблече да не ми смрдат на цигари, а сега едвај чекам да помине пораѓајот, доење и да искочам така на сонце на едно јако кафе со 2 цигари Исто, прво нешто од алкохол ќе ми биде дупло узо со шопска салата и парче овчо сирење. Не знаете жени како ми се пие узо
@Jana06 лелелеее и јас исто чекаммм,не бев некој пушач ама со кафе така некогаш ке запалев. Ама дефинитивно чекам да излезам,па така некоја салатка или паста со бело винце или во кафич обожавам маргарита да се напијам...сум заборавила како изгледа
Еве и јас да се исповедам. Веќе четврти ден без благо и леб. Не гладувам да не ме мислите Ептен ме фаќа криза после јадење, плус дома имам две милка пакетчиња мајка ми ни ги подари за нова година на мене и на мм. Уфф внатре чоколади, орео.... А за алкохол не спомнувајте, не сум голем пијач ама коктели обожавам. Посебно во Мексиканскиот, маргарита и мезе начос. Или Горки помфрит со точено пиво уффф...
https://pedijatar.mk/kilogrami-i-bremenost-kolku-e-dozvoleno/ ,sekoj organizam e razlicen nekoi kacuvaat poveke nekoi pomalku
Zdravo i tuka da se prijavam oti kako me zaredi so gadenjevo,zabite, krvarenje, nastinka vo site grupi ke me ima . denes novo nesto. Koga razbrav deka sum bremena imav 86kg . Sega sum 9 nedeli bremena ama poslednite nedeli kako pocna so gadenjeto pa so nastinka pa zabite od nikade pocnaa da me bolat i nekako ne mozam da jadam mnogu kolicinski pa jadam po malku a mnogu cesto. Plus organizacija pomegju obroci za da mozam i limon i mleko so prwgoren seker da vnesam a da ne se blisku me unishti. Pokraj mlecni proizvodi salati i ovosje jadam poveke testenini za da mi se zadrzi. Ne povrakjam cesto ama mi se gadi i eve sega se merev najadena 83.9kg . Ne e mnogu namaleno ama pak 2kg. Citav deka bebeto si zema shto mu treba i si rasne ama pak da prasam iskustva so tie so namalile vo prvoto tromesecie
Јас намалив скоро 4 кг во прво тромесечие. Не е ништо страшно, гадење и повраќањето си го прават своето. После овој период си јадев повеќе и накачив килограми
Мамички да ве прашам тие што сте царски, пиевте течности многу после пораѓај? Јас ептен пијам, најмногу вода ама ми рекоа дека не било добро да се пие многу вода дека стомакот се проширувал и не си ја губел никако килажата, голем дел од стомакот демек ќе ти остане и полабав ќе ти биде, мене не ми се верува баш ова затоа што со вежбање се затегнува ако не вежбаш како ќе очекуваш да ти биде стегната таа проширена кожа. Сакам да слушнам искуствата ваши какви ви се?
Јас намалив во првото тромесечие после 13та недела ми замина гадењето си ги поврнав килограмите и еве денес сум 20+3 и сум +3.5 кг,практикувам помали оброци почесто,јадам многу овошје,зеленчук и месо.
И јас да се пријавам во групата на загрижени за килограмите... 22+1 сум и со точно 10 килограми повеќе се обидувам да внимавам, но последниве недели во текот на денот, а и ноќта, чувствувам силна глад, и ми се лоши ако не јадам... се чувствувам беспомошно и се плашам како ќе изгледа ова до 9 месец...
Кога ќе имаш такви напади на глад, касни лесно нешто, не јади леб или благо. Можеш рака непечени бадеми или микс од јаткасти на пример да земеш, тие заситуваат. Заедно со нив може и некое овошје да искомбинираш. Направи си салата, сркај супа.
Прво по течност посегни,наполни желудник со вода,сок од лимон/јаболко.Навечер грицни и пуканки,со чаша-две јогурт,ке те засити и е храна со волумен. Манадарини,портокали и киви чувај си излупени во сад со капак во фрижидер,ем витамини,ем ке немаш проблем со запек. Дома не купувај нездрави грицки и слатки,ете пуканки,интегрален двопек и црно чоколадо се супер избор. Суво овошје,особено кајсии и смокви,богати се со железо,каснувај по неколку на ден во комбинација си орев/бадем(несолен). Внеси вакви мали промени,ке имате двајцата бенефит со бебе