Бременоста ја започнав со 50 кг па ослабнав на 46 сега 27 недела 57 кг, до крајот кој знае уште колку ке имам
Jas sum 22 nedela i sum plus 1kg od mojata tezina bez da gi racunam tie 2kg koi gi oslabnav prvite 3 meseci. Prva bremenost mi e i se nadevam nema da nakacam naglo posto epten tesko slabeam Kojznae sto ke bide do kraj...site mi vikaat 7 i 8 mesec najmnogu se krevala kilaza
Многу е поважно бебето да се храни и да биде здраво него нашата килажа. Имаш многу малку качено за неделата но еве види си на апликацијата според почетната килажа и висина ќе ти пресмета колку ти е дозволено да качиш. Килажата во бременост не се само твои вишок килограми туку матка, бебе, плацента, зголемена количина на крв, гради...https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html
Neznam...nemav razmisluvano na kilogramite kolku e normalno za ovaa nedela duri ne ja sretnav ovaa tema. Za 2 nedeli sum na pregled bas ke razgovaram so doktorot. Imam normalna bremenost i krvna slika, ama ne mi meri i zapisuva tezina pri sekoj pregled. Bas me zamisli
Ни мене не ми мереле. Ама јас самата си водам евиденција секој недела се мерам и ако имам помалце качено од што треба си го зголемувам внесот на протеини. Сакам да си бидам толку колку што треба за бебето да напредува како што треба.
Мила не се оптоварувај со табели нс интернет колку треба да качиш килограми,најбитно да си јадеш,да си пиеш течности и секој организам си е различен не се води по табели.Јас сум 29 недела и сум 3-4 килограми поправена а бебето пред две недели беше 1200 и беше понапред со мерките а ако гледам по табелата сигурно ќе излезе дека сум неухранета.
Оооо според табелава можам уште 10кг да качам Ама не се замарам некако многу со кг, бебка да ми е добра, па јас ќе ги симнам после, секако брзо слабеам
твојата тежина не игра никаква улога со тежината и напредокот на бебето.Мене ниту еднаш ме немаат прашано на лекар колку кг сум веројатно затоа шо и не е битно.Битно е што она што го внесуваш да биде здраво,само така и бебчето ќе биде добро.Знам слаби мајки со крупни бебиња и крупни мајки со мн мали бебиња.
Почнав со 48 (мерена во 6та недела), а сега имам најмалку 52 (мерена во 13та). А имам уште 6 месеци за терање и простор од некои си 7/8 кг. После ќе ме боли грбот.... па ќе ме боли!
Јас од што си имам апетит мила за јадење затоа си гледам апликации И ако гледам дека сум во нормала одма радости можам да си јадам А тоа дека не влијае многу тежината на мајката без детето е точно, но мора да внесуваме здрави намирници иначе од што ќе се храни. И секој има различен апетит некои повраќаат а некои немаат гајле. Но сепак не треба па и до толку да се потресуваме и на секое кило да внимаваме. Ова ни е најубавиот период и треба да уживаме. Кога ќе се породиме сакале или не секако ќе ги слизнеме
Баш така,јас сум со повраќање уште од почетокот,кога ќе ми текне првите три месеци што се јадев ама па тогаш тоа ми бараше душата, добра е сега гледам поздраво да се хранам.Само да си напредуваат бебушите друго не ми е битно
Мене ова не ми е верно некако. Докторите ми рекоа до крај дека смеам 9кг да накачам и дека сега сум си таман за неделите, апликацијата вика од 11.5 до 16кг до крај и дека сум преслаба сега. Сепак повеќе би им верувала на докторите.
И мене матичната ми кажа 12 кила требало да качи жена во бременост. Е како може секоја жена да качи 12 кила тоа ми е па ептен нејасно. Ако е подебела може ќе качи помалце, ако е послаба ќе качи повеќе. Аии да ти кажам ич не се замарам што кажала матичната а и со апликацијава чисто се раководам за да знам да не претерам, пошто си имам убав апетит за сега
И ако качеш 10кг што ќе биде? Оди кај друг доктор ќе ти каже дека смееш 12кг да качеш. Ни тие немаат исто мислење секогаш. Треба да се јаде, ама и да не се претерува. Глупаво ми е мислењето Волку смееш да качеш или онолку.