Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Килограмите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce, 22 ноември 2009.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.636
    Труднички муабети

Јас детево мое го носев и преносев , 9 дена после термин . Огромна бев во стомакот!
    Имав каЧено 15кила . Проблем немав при порагање , ни па предходно ! ама сепак не е убаво да се претерува со килажа , после тешко се симнуваат ! Јас си се вратив во нормала уште одма !
    Сега ке видиме како ке се покажам! :?:

2. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Труднички муабети

Килограмите во бременоста влијаат и врз бебето. Доколку накачила повеќе од нормалното, тогаш големи се и шансите бебето да биде тешко, а бебињата што се раѓаат со преголема телесна тежина имаат предиспозиција за дебелеење во текот на нивниот живот.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Труднички муабети

зависи за кого како јас и за двете дечина се поправив по 15-16 кг па за 2-3 месеци ги изгубив тие кг без никаков проблем

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Труднички муабети

^си имала среќа што имаш брз и добар метаболизам :)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Труднички муабети

Не мора да значи ако имаш качено повеќе кг, ќе влијае врз бебето, јас се поправив 10 кг во текот на бременоста а синот го родив 4,5 кг исто и со првата бременост имав качено 9,5 кг а синот го родив 4,1 кг кој од кога е роден оди повеќе на висина него на тежина така да и тоа не е точно дека бебиња родени со поголема килажа ќе има проблеми со тежината цел живот.
    Има многу случаеви каде родилката има качено и над 20 кг а да роди бебе од 2-2,5 кг.

Стандардот е да се поправиш од 10-12 кг при нормална тежина, 12-16 кг ако тежината била испод нормала и 5-8 кг ако тежината била над нормалата пред бременоста.

6. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    802
    Труднички муабети

Јас се поправив 20 кила можеби и повеќе не се мерев пред да одам, син ми се роди 2880, а сега после седум месеци јас имам само уште три кила што треба да ги симнам, така да нема некои правила, се си зависи од организмот :D

7. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Исто и јас со син ми се поправив многу,некој 20тина кг.Син ми се роди 3.250 сега е скоро 4 годинки и не е дебел,има нормална килажа за неговата воздраст и висина.А јас после 6 месеци се вратив на истата килажа.
    Инаку сега за сега сум поправена 5кг,за разлика од претходната бременост (во овој период се имав поправено околи 8-9кг.)

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Јас сум моментално 7ми месец и сум 68кг, а бременоста ја стартував со 54кг малку ме фаќа страв затоа што сите ми викаат дека 8ми и 9ти дополнително ќе накачам килца а најчудно ми е што исто јадам пред да останам бремена а килцата се лепат.

9. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Па бременоста ја запоцнав со 51 кг а сега сум 65 . се чуствувам предебело :puke: а има уште цели 2 месеци до терминот се плашам да не претерам со дебелеењето

10. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.546
    ^Трудничка како ти кажал докторот така е најдобро да правиш. Ако некоја жена е бремена не значи дека по дифолт треба да се прејадува и да бута храна во себе само ради добро познатото мислење Јадеш за двајца.

Баш е убаво тоа што готвиш здраво,не јадеш благо и не пиеш газирано.Тоа не е клучно само за здрава бременост туку и за здрав живот. Сите познати нутриционисти налагаат да се избегнуваат газираните сокови,се препорачува готвење на маслиново масло и најбитно од се се препорачува зголемено конзумирање на овошје и зеленчук.

Истите правила важат и за бременоста. Тоа што докторот ти го препорачал не е диета туку е здрав начин на исхрана кој што осебено е битен ако имаш здравствени проблеми.

Никој не видел аир од пржољаци,месишта,помфрити и различен фаст фуд. Секако сите од време на време сакаме да каснеме такво нешто и тоа е во ред се додека не ни стане секојдневие. Исто и за газираните сокови,наместо да пиеш кока -кола 100 пати подобро за твоето здравје а не за твојата диета е да исцедиш овошје во соковник. Ем сок ем витаминска бомба на телото.

Труди се да внесуваш разноличност во исхраната.Повеке свежи и здрави работи отколку пржени јадења,чоколади и други видови слатки.

11. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    trudnicka dosta si popravena zatoa povedi racun da ne odimas nekoi problimi so zdravjeto

12. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Од тоа и се плашам најмногу незнам како се поправив толку многу кога газирани сокови ретко пиев благо ретко јадев најмногу овошје и зеленчук јадев природни сокови си правев. Незнам навистина ... Можеби сум мн поправена бидејки бебто е со поголема тежина од нормалата . Лекарот вели многу напредно бебе сме имале па да не е до тоа . Сепак ми рече диета да сум правела да не ми с екачи притисокот . Дури еднаш ми кажа таков збор што сега и сама се чуствувам дебела а во моментот ми идеше да заплачам . Ми рече „Види се бре девојче си станала како цела крофна„ А тогаш бев поправена само 7 кг а сепак дебела сум била ми рече :(

13. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    само што се вратив од контрола и пофторно истото кажано од лекарот. Толку многу ми викаше што дури ке се расплачев многу сум била поправена дури уште сега ми кажа на царски дека ке се породам . Настанало некоја промена бидејки не сум слушала кога ми рече да одмарам . уффффффф

14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    trudnicka под итно да прекинеш да го слушаш тој доктор во врска со килажата. Прво тој очигледно нема професионалност во себе, па сега во моментов ми паѓаат 3 познанички на памет кои се поправиле околу 20кг. во текот на бременоста. И за една сум сигурна дека роди природно,едната имаше закажан царски од друга здравствена причина. А за третата не сум сигурна.
    Ама како и да е не си ни прва ни последна што толку си се поправила....дај молим те ради тебе и бебето смири се.

15. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Мислам дека докторот не рекол царски заради килажата, тука заради други промени кои настанеле...
    Инаку мене ми е во ред да се критички настроени докторите, бидејќи иако сме свесни малку е по друго кога доктор ќе не предупреди, пред се тоа е за наше добро, и подобро да ми свика малку одколку воопшто да не го интересирам, сега сум крај на 32 недела и сум +12 кг, матичниот кој ми е нов, и имам отидено само 3 пати до сега кај него, исто ме предупреди малку поостро и ме замоли овде да застанам, иако не знам како :) Додека претходната матична, колку пати имав отидено кај неа, мислам дека не ни гледаше во мене, значи само гледаше да и поминам на број, сестрата ниту еднаш не ми рече качи се на вага да те измерам. Добро е што ми текна да ги сменам, иако требаше порано тоа да го направам.

16. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ај и тука да се јавам.Девојки дали е нормално или не е нормално јас забременив со 57кг и сега влегов во 18 недела и пак толку имам.Место за паника има или нема?

17. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    304
    Нема потреба да паничиш, ако бебушот правилно си се развива. Мојот доктор знаеш што вика ,до 5 месец грам да не сте ставиле :D , чувајте се за 8-9 месец

18. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Битно кога одиш на прегледи да е се ок со бебето, да биде соодветно на неделите и сл. Не си ја гледај големината на стомакот ниту килограмите дека се малку. Јас останав со 58кг трудна, а еве сум во 9 месец со 63кг. Инаку бебето си е супер и си тежи моментално околу 2,5 кг., а сабајле ми кажаа дека сум личела во стомакот повеќе за 7 месец отколку за 9. Многу ми е гајле, битно докторката е задоволна како напредува бебуш.

На Safira26 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Скарлет тебе те читам и истото го помислив, мене никој на вага не ме стави, дома се мерам, во 4 месец +6кг? нормално е? Сестрата кај матичниот не ја интересира ништо, немам мајчина книшка и се сама барам да ми се направи, од анализи до ехо, препорака за витамини земам од форумов! Можеби за истата амбуланта станува збор.

20. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Ааа па јас за тоа си ја сменив, разликата од сега неможам да ја опишам, ама ај муабетот не е за оваа тема. Само мал совет, за сите како мене што паднале во погрешни раце :D не се задоволувајте со вакви просечни или потпросечни доктори и сестри. Сега барем има избор.