Не се нервирај. Подобро е да не качуваш. Од искуство на мои две блиски другарки. На пораѓај отидоа со -1 и -4кг наместо + и многу подобро поминаа. Бебето си добива се што му треба, а ретко е некоја среќница си чим ти не ставаш ништо на себе. Биди среќна. Јас ставив премногу килограми и тешко е. Многу мајки се на диети заради скриен шеќер и проблеми со притисок па раѓаат здрави бебиња и се е во ред. Уживај во бременоста. Јас во 7 и 8 месец нагло качив бидејќи тогаш нагло расте и бебето. Докторите кажуваат максимум 12кг да се качи, што не значи дека треба. Гледај само да е во ред бебе и твојата крвна слика ако е во ред опушти се.
Sega mi e polesno deka stagniram pazam so jadam, inace pretesko mi beshe posebno 27 28 nedela togas naednas kaciv mnogu e togas mi beshe preparetesko
Не се секирајте и да накачите многу килограми. Јас со првата бременост накачив 20+кг се породив за пола саат и многу лесна и активна бременост имав. Воопшто не се плашам и сега во другата бременост за тоа колку кг ќе накачам. Важно е да имаме балансирана исхрана и по некое слатко задоволство И со 20+ имав низок притисок и брзо се вратив после тоа во форма
Уф добро е да се знае дека не сум била единствена. Читам сите тука со + килограми па си реков зошто само јас слабеам.. Во глобала секогаш внимавам што јадам со цел да ја одржувам тежината и некако очекував сега да имам некој килограм плус бидејќи имам и поголем апетит, ама ете наместо тоа намалив во килажа, не знам како. Фала ти
Хаха ме потсети на братучетка ми. Таа во прво тромесечие од многу повраќање ослабна 5-6кг. И отиде цела загрижена кај гинекологот да и даде нешто за апетит и да и уклучи инфузија да не губела многу килажа. Докторот и се изнасмеал и ја потапкал по рамо, и рекол да не си прави стресови и да ужива, бебето си расте, без разлика дали мајката ќе качи некој килограм или ќе симне. Тоа било мит дека мора да јадеш за двајца или не знам што да јадеш за да порасне бебето. Братучетка ми не му веруваше и како тебе почна тестенини, благо и грицки, за во 26 недела да ја стават на диета поради гестациски дијабетес. Е тогаш ептен ослабна, па роди бебе 3600г здраво право, еве сега има 2 годинки. Едит: Пред бременоста беше полничка. Во бременоста не толку. Ама пред породувањето кога ја видов ептен беше слаба визуелно, стомак мал и се гледаше, ама се си беше повеќе од добро.
Па добро, знам дека тие што имаат гадење и повраќање во секој случај слабеат, но јас немав ништо такво па затоа се загрижив зошто од чиста мира си слабеам. Инаку така е, бебето си прима се што му е потребно, не мора да се јади за двајца, ама сепак човек ќе си помисли да не има некаков проблем што го предизвикува слабеењето. И јас му спомнав на гинекологот и се насмеа, не кажа ништо конкретно, па според тоа би требало да е во ред. Сепак ќе си прашам уште еднаш Во секој случај фала ти
Ти кажав. Не би требало да те загрижува, ако генерално си добра и не чувствуваш ништо, ако крвната слика ти е во ред нема потреба од грижа.
Еве сум и јас денес 20та недела и +5кг. Со првото во 21ва бев +6кг така да слично и сега. Исто и тогаш на почеток качив побрзо и после 7ми 8ми стагнирав буквално не знам дали 1кг качив, и во 9ти малце и со +10кг отидов на пораѓај. Сега ќе видиме, не се плашам воопшто. Поддршка за сите и +20/30кг што одат! Не е лесно, но после пораѓај малце повеќе ангажман и ќе се решат доколку се сака.
Јас качив 20 со прво и со сам пород отидоа одма, со второ качив се вкупно 13, па останаа. Диети и сл тешко, ама открив дека имам хашимото и тироида кои најверојатно уште пред второ ми биле тука присутни, па со примање еутирокс станав позгодна и од пред бременост. Сакам да кажам килажата не можеме да знаеме од што е. Кај секој различно. А тебе ти посакувам лесна бременост и да останеш згодница каква и си беше.
Сее до организмот и како се носиш со бременоста, барем по мене гледам дека е така. Со малиот со 8+ отидов на пораѓај, а сега во 25 недела ги имам 8+ кг. Ама овој пат стресови, трагедии колку сакаш и се тоа си зема данок.
И кај мене најверојатно исто беше. Се изобличив у фаца ако веруваш ... Господ да не чува само. На толку пазење и ние сите прележавме. Бог сила да ви дава и да ве чува сите трудници.
Еве ме и мене со +8 кг во 20 недела близначка бременост докторката вика не е многу добро се држиш избегавај тестенини,сол и благо,а јас не можам да се донајдам благо стомакот како преку ноќ да ми порасна, бебињата по една недела унапред со мерки ми вели големи бебиња ќе бидат уште си се тешам визуелно шо не изгледам толку дебела,а кога ќе се качам на вага баш и не ми е исто сум замислила со +15 да завршам до пораѓај ама со ова темпо тешко
Еве и јас да се вклучам во темата. 11г.н сум со близнаци и немам качено ниту 1 кило. 72кг бев кога го правев трансферот оти со ivf сум, и сега имам толку, а немам престанато со повраќање 2 пати во денот мора да повратам. Се надевам дека понатаму ке клам некое килце. Инаку бев загрижена оти се немам здебелено. ☺️
Izgleda samo jas posle poragjaj kacuvam kilaza namesto da simnuvam kako sto kazuvate. Iskreno pocnuva da me puka depresija, 5 meseci pominaa kako se porodiv ja namesto da namalam kilaza idam nagore. Mini udar dozivuvam koga i da zastanam na vaga. Iskreno ne ocekuvav vaka deka ke bide so ogled na toa deka cel zivot bev preslaba i so godini probuvav da kacam kilo nekoe. Sega nemozam da se prepoznaam ednostavno ne sum naviknata da sum debela da imam stomak i plus bonus sto 90 posto od starata obleka koga ke ja oblecam ili ne me zbira ili se poznava deka mi treba pogolem broj. Se osekjam kako da sum vo nekoe tugjo telo a ne vo svoeto osobeno ko ke se vidam na sliki ne mozam da se prepoznam, ko deformirana sum celata. Vo bremenosta se zdebeliv 15kg od bolnica izlegov so -7 kg i posle edna nedela simnav uste -3kg pa si rekov ajde ke bide ako niso drugo uste 5-6kg ke se simnat poslesno, no od togas pocnav da kacuvam kilaza namesto da idam nadole. Site mi vikaat deka treba vreme i deka e rezultat na nezdraviot nacin na zivot so malo bebe sto go imam no kolku vreme treba?!? Ponekad se osekjam ko zasekogas da ke ostanam vaka.
Уживај дури не клаваш на килажа,јас секој ден се мерам до пред 3 дена бев 66,400,а денес кога се качив на вага шок ме мана 70.300,скоро кило за 3 дена инаку сум 18+1