Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Килограмите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce, 22 ноември 2009.

1. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.718
    21 недела +5 кг

2. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    822
    39,0 недела + 6 кила

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    8.179
    4 ипол месеци после пораѓај, вратена на стартна килажа :muscle:

4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    595
    Пред да останам бремена качив 10 кила во една година заедничко живеење со сопругот, и мн ме мачеше умот викам леле бремена ќе пројдам 100ка.. Останав бремена со 69, сега имам 65 од повраќање и кифличе само јадење, 9+3 сум моментално. Бебче е супер и поголемо за 2-3 дена добро што расте на таа моја исхрана моментално .

5. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    3.906
    20та недела, +1 кг :party:

На Лалина и Autumn Love им се допаѓа ова.
  6. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    6та недела сум луге страшен апетит имам вакво нешто не сум осетила до сега… Пред да останам бремена си качив 12кг плус и сега не смеам да мрдам повеќе од 8-9кг а јас сум гладна на секој саат време.Се трудам да се контролирам си земав програма за трудници за здраво да се хранам… пијам вода јадам овошје кога чувстувам глад …Ништо не помага некогаш дури ми се слошува од глад …Уште од 4та недела почнав да се чувстувам вака ама како поминуваат деновите се по страшен ми станува апетитот…..Незнам што ќе се прави вака ;( Нема да ме собере низ врата ако јадам толку колку што ми се јаде. Инаку примам и терапија прво прогестарон а сега утрогестан се мислам да не е и од нив ама и пред да почнам со терапијата ми беше веќе отворен апетитот…Ама последнава недела лудило :|Дајте ми некој совет била ли некоја друга вака? Ќе се смири ли ова или уште толку ќе се зголемувa ;(;(;(;(

7. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.114
    Допаѓања:
    6.965
    Провери шеќер и инсулин веднаш.

На Кита му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Иста бев и јас, буквално се тресев од глад, ми се стемнуваше пред очи ако не седнам да јадам. Така цел прв триместар. Во втор ми се намали апетитот ама малку :) Така да си јадев и тогаш :D
    Е во трет не можеш да дишеш така да помалку ќе јадеш.
    Јади по помалку ама почесто, на пример така кога ќе се тресеш од глад изеди крекер. Па за кратко нешто пак, јаболка на пример, банана…

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    1.201
    Колку си поправена, јас почнав со 55 кг намалив 54 прв триместар од што повраќав, сега сум 23+ 9 кг. Денес кога видов на вага шок, многу ми дојде. А допрва 7,8,9 месец ќе качам плус, до колку ќе стигнам :D

10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    5.275
    Мене ми е вака, станувам сабајле и одма морам да јадам, се тресам од глад, по два пати доручкувам ако станам многу рано, морам и да вечерам.
    Во претходната бременост заборавав да јадам, ич не бев гладна, многу ретко вечерав. Тогаш во прв триместар не качив ни грам, сега 4 имам качено и тоа со вишок 5 стартирав во однос на претходната.

11. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Јас почнав слично како тебе со 54кг, од утре сум 29та недела и сум здебелена 9кг до сега. И тоа среќа последниве 2 недели нешто намалив со качување, претходните недели по минимум 600-700гр некогаш и едно кило качував. Незнам колку си висока, јас сум 160цм и пред да останам бремена бев со нормален BMI. По релевантни медицински сорсови вика дека нормално накачена килажа за нормален BMI е 12-15кг до крај. Јас се молам сеа последниве недели да не надмашам имам уште макс 6кг за дебелеење, за уште да спаѓа во нормала :D

12. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    1.201
    167 цм сум висока. Следна недела баш и скриен шеќер ќе проверам па ќе видам и тоа. Вака на крвна слика ниска ми е гликозата на гладно. Некако читам наназад сите малку качуваат :D

13. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    И ти си нормален BMI значи…Јас си се тешам што неколку другарки што ми се послабички или како мене отприлика, сите исто доста качија околу 15-16кг и помина се како што треба, брзо после пораѓај ги изгубија. А тука кога ја отварам темава ме фаќа депресија :D.

Јас правев пред скоро скриен шеќер и си беше супер - немам. Исто на крвна слика знае глукозата малце под граница да ми биде, али докторката што ме води ми рече да не се секирам, битно да не е над граница. Сигурно и кај тебе ќе биде се во ред :)

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    11 кг сум поправена, со 50 останав бремена. 172 сум висока. Aма се’ си јадев на почеток кога имав многу апетит :)
    Сега трет триместар стагнирам, не сум качила повеќе. :)

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    458
    Со 75 кг останав бремена,дојдов до 91 кг(facepalm)
    Една недела после пораѓај сум 85 кг
    Апетит сега за сега немам ич и се надевам дека така ќе остане:nod:

16. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    Да буквално се тресам од глад.Наутро се будам гладна обично јајца појадувам додека да се сварат или испржат јас веќе се тресам… А башка на се неможам ни да движам многу пред некој ден прокрварив сега до следна контрола морам да пазам и на движењето…:(

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    Ќе проверам.Чувстувам и поголема потреба за вода.Инсулинот се проверува со обична крвна слика така?

18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    8.300
    Не, инсулинот е хормон, гликемија е тоа што е на редовна крвна слика. Може и да ти е нормален труднички симптом, јас во прв семестар јадев бадеми или крекери додека спремам појадок. Жедта е исто нормален симптом како и честото мокрење. Сепак не пречи да си провериш бар гликемија.

На Elliana и Кита им се допаѓа ова.
  19. Johanna22

Johanna22 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Иста бев скроз, првото тромесечие наутро се тресев додека да апнам нешто, се дешаваше да ме разбуди глад и сред ноќ. После 12та недела гладта магично исчезна.(fingers)
    Јас јадев мнооогу зеленчук и овошје, јогурт и само интегрално лепче.
    Веќе сум 34та недела и сум 3кг плус од почетна килажа, но јас и многу повраќам и завршував често на инфузии, уште малку ќе бидам 9ти па уште секојдневно имам мачнини и повраќање.
    Сепак мислам со поздрава исхрана и внесување доволно течности може да се контролира се.
    :):)

На Кита му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    Дај боже и кај мене така да изчезне Се обидувам шо по здраво да се хранам вчера си правев пица од леќа со зеленчук врз неа и околу 70гр кашкавалче пицата беше стварно голема шо во нормални услови би сум ја јадела за 2 оброка а вчера си ја изедов само за ручек :lol: и си викам многу се најадов сега сугурно нема да бидам гладна до вечер..За 2-3 саати повторно цревата почнаа да ми хрчат ко да не сум јадена 2 дена :D Не верував дека стварно бремените жени вака имаат апетит мислев дека се е им е до психата па се поправаат ама не било така :( Мака е стварно особено па кога и не припаѓаш во категоријата на оние скроз слабичките шо и 20кг да се поправат им годи.

На КаринаТ и Johanna22 им се допаѓа ова.