Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Килограмите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce, 22 ноември 2009.

1. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    1.269
    Me motiviras :)

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    4.029
    33+5 +12 кг

На Iva.T, Veci@123 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  3. Kosara321

Kosara321 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Хаха ми даваш мотивација за повеќе килограми ама јас се плашам
    Незнам како олку многу килограми од претходно јадам многу помалку и многу внимавам на исхраната и пак толку и пак толку

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    9.291
    Јас со првото ништо не јадев, на диета бев, имав гестациски, качив 24 кила. Со второво, се јадев, симити се потепав од јадење качив 20 кила.
    После со бебе на многу време за јадење и активен си цело време и си се лизгаат килограмите.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kosara321

Kosara321 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Епа и јас сум така пазам на јадење на се и пак килограмиве се зголемуваат која е причината незнам

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    556
    21+5:l:+2.5kg

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.388
    Допаѓања:
    76.510
    Со сите си качив, највеќе со првото 30+кг и со сите ослабев. Со третово 6м по пораѓај имаам само уште некое кило плус моментално што не сакам да ги симнам, ама изгледа ќе ги симнам со темпово опасно :rofl: 180цм, со 72кг сум моментално и мислам сум таман. Тие кг ми се во гради ваљда зошто фармерки стари све ме собира. Ни стрија, ни кожа вишак.. да не се фалам мн мн ама како да немам родено едно, не па три :rofl:
    Е линијата сеуште ја имам, таа од папок надоле што оди.. избледена е, ама уште си се познава.

На SanelaS, Veci@123, thinkerbell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    574
    22+3 2кг

На ginger, Veci@123 и LaTama им се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    7.331
    После пораѓај само плус 2.5кг, и мислам дека ми се во гради пошто дојам.:D
    Е мешето има друг облик ама надежно ќе се среди со вежби.:?:

На ginger, thinkerbell, liliput22 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. GirldD123

GirldD123 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Како си задоволна од програмата на Драгана?

11. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    333
    Не се замарајте со диети.
    Најефикасна исхрана ви е протеинската, прави манекенки ќе сте :)
    Ја почнав бременоста со исхрана претежно со овошје и салати, баш ми се погоди летниот период, и одржував тежина ама немаше огромни промени. Потоа поради гестациски дијабет сменив со протеинска исхрана и тоа одвај 2 месеца - имаше огромни разлики- целулитот го снема, мускулите тонирани и по пораѓај -10 кг.
    Ќе сте најадени и нема да имате желба за нешто нездраво.
    Е за жал сега се вратив на старо пак се нанижија килцата ама барем знам што е лекот и ќе почнам пак.
    Инаку, пак си каснував нешто нездраво ама тоа беше минимално и без претерување.

12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    294
    Јас ја имав купено програмата на Драгана, ја користев два месеци.

Во однос на исхраната, има голем избор, а ако немате идеи што да јадете, навистина помага. Мене не ми смени многу, и предходно се хранев на таков начин, па голем дел од рецептите не ми беа нови. Сепак, многу ми помагаа затоа што има детално објаснето количина на намирници и калориска вредност по парче на некоја пита на пример, или по оброк.
    За доручек има претежно сендвичи, пити / прои, за ручек чорби, комбинација месо / риба со зеленчук, мешунки и сл. А за вечера салати со протеин или предлози од ручек / вечера. Исто има и многу интересни десерти. Платформата е супер средена, може да се најдат рецептите и по категории, доручек, ручек, вечера, или во категории лебови, пити, десерти...
    Има и нејзини предложени менија/планови за 7 или 14 денови, па може да се водите и по нив. Јас сама си ги правев плановите, што ми се јадеше денот тоа ќе зготвам.
    Сигурна сум дека и програмата ми помогна во одржувањето на килажата засега, не се мерам секој ден бидејќи ми е оптоварување.
    Пред 3 дена имав само 800 грама плус од почеток, 17 недела сум.

Е сега, во однос на вежбите. Не секоја бременост е иста, сметам дека не би одговарале за секоја трудница.
    Јас активно вежбав пред бременост, но ете, нејзините вежби ми беа премногу напорни, претерани. Неколку пати после тренинг имав болки, еднаш кафен исцедок.
    Тука завршив со вежбање, што се однесува на нејзините тренинзи. Нема спор тренинг, многу се динамични, освен неколку видеа за флексибилност. Многу брзо менува вежби, многу брзо брои. Пак ќе речам, читам на нејзиниот инстаграм - има многу задоволни кориснички, зборам само од лично искуство. Мислам дека и фалат поспори видеа кои ќе бидат за трудници на кои не им одговара таква динамика.

Генерално, ја оценувам програмата 7 од 10, само заради тренинзите.

На Kejt362 и Ladyme им се допаѓа ова.
  13. Kosara321

Kosara321 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Искрено за вежбите си во право јас после секое вежбање имам болка во стомакот како да ме влече надолу и секој тренинг се плашев да не ми се случи нешто
    А околку исхраната мое мислење е дека не секоја трудница може ја прифати...
    има баш убави десерти,поручекот,салатите се и беа во ред е мене искрено не ме бендиса ручекот секој свој вкус
    Околу исхраната да вметнував секој ден по нешто поручек,вечера,десерт ама килата пак си се качуваа тоа ми го напомена и драгана дека е нормално

14. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    294
    Нормално е, секое тело е различно, важно е што ти знаеш дека здраво си се храниш.

А за вежбите, секако трпиме болки од ширење на матка, лигаменти и сл. Навистина е непотребно и од пренапорни вежби барем за мене. Повеќе ми личи тоа на труднички маратон. Затоа се откажав, особено после прскањето на капилари. Ептен ме испокара докторката кога отидов испаничена.

15. Kosara321

Kosara321 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Епа и мене ми прсна капилари и да ти кажам ми се пушти вена за жал ама не знам од што дали од тоа што преку ден сум цело време на нозе или од вежбите

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    590
    Истото мислење го делам за програмата за трудници од кај Драгана, напорни ми беа вежбите, а и исхраната на некои моменти ми беше ту мач особено што често имам гадење.

Имам доста често болки во кичмата, поточно ишијасот, плус сум со недоизлечен дијастаз од првата бременост и на се тоа и скинат менискус на едно колено, ама следниве вежби ми беа супер, каде што ми беше тешко или намалував повторувања или правев некоја заменска полесна.
    На истите канали сигурно има и други слични видеа, па може на некој ќе му се допаднат.
    Мене ми одговараа.

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  17. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    590

Edit: инаку просечно 10-12 кила се качуваат во бременост, нека не ве плаши тоа, особено втората половина.
    Сега не е момент да се слабее, но секако треба да се храниме здраво и нутритивно.
    Секако после пораѓај пола ако не и повеќе од тие кила се губат.
    Јас со првото мислам толку и качив 10-12 и ги симнав до крај на породилното без никакво особено пазење на храна, само што шетав скоро секој ден по 2 и повеќе саати.

Сега вторава бременост, веќе сум 7-8 кг плус а сум 24та недела. До крај се надевам нема да одам над 15кг

На BonnieAndr му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Нека не те плаши, читни по интернет има да си пресметаш според висина, стартна килажа и возраст колку е оптимално да качиш до која недела, во споредба со bmi (body mass index). Многу од тие што имаат премалку качено имаат висока стартна килажа, и вака кога чита некој може да се разочара. Јас сум 26та недела, 7.9кг качени и се ми е во стомак, стартна килажа 75, висина 179-180цм

19. Kosara321

Kosara321 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Според бми ми испаѓа 22.5 хаха

20. jabi

jabi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    10
    35 недели и +26кг :party:
    Исто јадам како и предходно и помалце, одбегнувам леб и благо цела бременост но килограмите само се зголемуваа,од што немам поим :?:
    Се надевам дека по породувањето брзо ќе се намалат:|:sweat:

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.