Devojki zdravo edno prasanje imam mnogu visok kilogrami 125 dali e problem so ovaa kilaza da se zabremeni a se e vo red so hormoni i se ispitano? Sakam da oslabnam ama nikako ne mi idi pamet
Секој доктор мислам дека ќе ти препорача прво да намалиш килограми па потоа да почнеш со обиди. Подобро и за тебе, а и за бебето. Консултирај се со специјалист ако килограмите се качени од терапија или било какво нарушување.
Здраво, јас сум моментално 10та недела, не сум поправена до сега, варирам кило/две плус/минус, ама многу ми е страв да не се здебелам премногу. Имам проблем со тироидата, па во последните 3год качив 15кг кои никако не успеав да ги симнам, така да останав бремена со 84кг (висока 175). Кажете чаре некое, нутриционист ако имате препорака, план за исхрана, доктор, или било што што вам ви помогнало, ми е страв дека ќе се направам 100кг Во ред е 100кг, ќе му ја мислам за слабеење понатака, но не е здраво, ни за мене ни за бебето. Ви благодарам
Бел леб не јади, сокови не пиј, овошје умерено. Јади протеини, салати, здрави масти (не претерувај). Јас двете бремености со скриениот шеќер и таа диета, значи ништо екстремно (барем за мене), само исклучување на бело тесто одржав линија. А јаглехидрати од друг тип внесував, зошто сепак телото си бара енергија. Ориз исто и компир минимално, секако без никаков леб во оброкот.
Ти благодарам на одговорот. Бел леб не јадам одамна, само интегрален, а во последно време и безглутенски. Амааааа, како опседната сум со ѓеврек и ајран, не јадам често, еднаш неделно можда, ама би јадела секој ден Овошје- само малини и зелено јаболко, друго не можам. Се надевам ќе биде ок до крај, со генерално пазење и повремени "грешки"!
Кој тоа те плаши? Па бебе чим си напредува добро, ништо друго не е битно. Па и ете 9 кг си поправена ако добро памтам, тоа не е ич
Аииии 25 недели, +7кила. Некако многу ми се видоа на вагава, а вака освен меше не сум ич поправена. Кај ми е крајот, ццц
Hahah isto sum i jas, koga se kaciv od pamet se izvadiv. Prvata bremenost total bev 10kila plus, sega kako stoi rabotava, 15 ne mi begaat
Тоа што е интегрален или безглутенски лебот не значи дека нема калории, дури знае да има и повеќе калории од белиот. Ама тоа не значи дека не треба да го јадеш, само во умерена количина нека биде. Во суштина би рекла да избегнуваш грицки, благо и сокови (особено газирани и засладени) бидејќи содржат доста калории во мали количини. Овошје и зеленчук јади повеќе, имаат многу помалку калории, побрзо заситуваат и ќе те држат полна подолго време.
дали пред бременоста беше со нормален бми или не? Не е кај секој исто. Јас сум поправена 12кг а сум 27ма и ми викаат дека кај мене до 20кг е нормално зашто пред бременоста бев во група неухранети
Си бев таман, и сега се чудам од каде е бројкава, вака имам само меше. Мада морам да признаам дека грицкам малку повеќе, пошто од мн работи се откажав, и малку повеќе мезам од порано
Леле и јас пред бременоста бев во групата неухранети и на 22 недели кога ме измерија бев +4кг почнав да паничам дека се многу и дека до 9ти месец којзнае уште колку ќе качам.
па браво плус 4не се ништо јас многууу јадам, почесто, повеќе, поразновидно. Порано се во брзање два оброка едвај, сега работам само 15ч неделно и само се јаде
Обично е така, повеќе слободно време и повеќе мислиме на храна Ако е здрава исхрана да не се премногу грицки и благо не е страшно и количински да е малку повеќе.