Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Килограмите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Sonce, 22 ноември 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.347
    Допаѓања:
    113.087
    А јас искрено не познавам ниедна трудница што се поправила помалку од 15 ... така да рамката 8-12 килограми тешко некако:D далеку од тоа дека треба да јадеш за двајца и дека се што ќе видиш треба да јадиш ама сметам дека за да до крај, до породување ставиш САМО 10 килограми (просек земам) треба и те како мнооооооогу да внимаваш на јадењето или па многу да вежбаш. Дури и ако јадиш нормално и умрено ставаш минимум 15 кила гарантирано.

На karibian, stevemila, Seduction и 2 други им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Колку ќе се поправе во бременоста зависи и од метаболизмот и организмот на жената. Некои многу бргу качуваат на килажа, некои помалку и покрај тоа што не внимаваат на исхраната. Јас сум за еден баланс, секоја треба да си го следе својот организам. Се сложувам дека 20, 30+ кг е навистина многу, не поради самата жена туку и поради бебето. Ај што не може таа да дигне нозе да се пораѓа, туку и бебето може дијабетес да добие, да биде големо, дебело бебе. Исто како што и цигарите на пр. се штетни така и дебелината.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.369
    Па не ги тешам да се поправат 30кг :) јас сакав ли да се поправам толку? Еден период двопек јадев, диета држев да не качувам и пак качував.. не беше до јадењето, до организмот нешто си беше. Нормално здраво се хранев, готвено домашно, сокови.. исто скроз како и сега... а секоја недела бев плус на вага. Дури сега чудно ми е зашто не се поправам така како тогаш. Башка по сликите кај мешиња се гледа дека сите се слабички, фит и убави трудници.. па зашто да не ги тешам нив кога супер изгледаат... :)

Не зезај кренав нозе и се породив со толку плус, но почнав бременост слаба и со тие 30+ не бев толку голема колку што некој ке замисли :D бебето го родив за 1мин, здраво и право детенце е веќе од 2год.
    Според мене битно е здрава исхрана и 10+ да качи ако јаде се нездраво и тоа не е убаво за бебето :) што ако малку качила, ако не се хранела како што треба... не се дебелее човек само со нездрава исхрана. Едноставно не ми беше ист метаболизмот како сега, одев во веце еднаш во три дена и незнам зашто тоа беше така, сега три пати во ден у веце сум...

Последна измена од модератор: 20 јуни 2017
    На iki26, eli25, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Да се надоврзам и јас на муабетот на @mariz . Потполно се согласувам дека има огромна разлика дали трудницата ќе качи 10 килограми од нездрава храна или ќе има 30+ со здрава исхрана. Во принцип, трудници кои имаат 30+ имаат отоци а тоа е уствари вода задржана во огранизмот, па тие килограми се губат многу-многу брзо.

Имам примери околу мене, мајка ми, мајката на дечко качиле 20-30+ но биле подвижни цела бременост и поминале лесно. Мајка ми вели дека кога раѓала по втор пат поминала особено лесно. Од друга страна, тетка ми не качила ни 10 килограми, немала никаков здравствен проблем, а сепак тешко поминала на породувањето.

На eli25, stevemila, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.369
    Многу брзо ослабев, до роденден 1ви на синчето бев вратена на стара килажа без страшни диети и сл, а само два дена после раѓање бев -10кг некаде. Сигурно повеќето од кг беше отоци, задршка на вода...

На eli25, stevemila и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    И мајка ми исто, на првиот роденден била дури и послаба од пред да остане бремена со брат ми.

Ама затоа од 10 килограми качени со нездрава храна ниту 1 килограм не се симнува после пораѓај, ова од искуство на неколку жени. Премногу сол, каснување од се по нешто, шеќер, а да не спомнувам цигари (тука го ставам и престојување во просторија каде се пуши) се многу, многу лоша комбинација.

Се додека бебето е здраво и напредува, и доколку јадете здрава храна, нема потреба за грижи околу килограмите.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Кукла, мора да си некоја јавна фаца штом неможеш да се решиш да ставиш слика :lol:

На eli25, ada21, karibian и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Задршка на вода е веќе нешто сосема друго.
    @fana јас познавам многу што качиле и помалку од 10. Јас качив 13, но не отекував воопшто. Значи 15ка не ти е загарантирана.
    Најверојатно има удел и движењето, оние што лежат и немаат обврски веројатно качуваат повеќе.

Треба да се јаде здраво и избалансирано, но да се јаде исто како и пред бременост, односно без прејадување.

На SuperGirl24 и forumce им се допаѓа ова.
  9. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Се е индивидуално, сите знаеме што треба да јадеме што не ,но пак пиеме кола,меки, сендвичи.Во првата бременост до крај плус 13 кг,бемав апетит а и припазував па пак имав висок притисок.Еве сега во оваа бременост јаде ми се и нема сигурно да гладувам и 33 г.н. Сум и плус 12 кг. До крај којзнае уште колку , да сме живи и здрави ќе слабееме после.

На Melinda85, stevemila, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.347
    Допаѓања:
    113.087
    Зa дa се дoкaже тезaтa декa немa ниеднa истa трудницa еве дa кaжaм и декa вo еден дел oд живoтoт мoј не мнoгу oдaмнa ( пред гoдинa и пoл) јaдев пoвеќе oд сегa. Тoгaш стaгнирaв ни слaбеев ни кaчувaв килoгрaми a сегa и пoмaлку јaдaм a се пoтешкa и пoтешкa сум. Се движaм дo нa рaбoтa и нaзaд и низ дoмa знaчи не сум зaлежaнa ептен. Мoже е и вoдa не знaм јaс вaгaтa јa гледaм и брoјките нa неa :( и се стресувaм ;(

На eli25, mariz и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    @mariz И самата кажа дека си била слаба пред бременост и лесно си се породила и покрај накачените кг. Не е исто на 50 кг да додадеш 30 и на 80 да речеме да додадеш 30. Многу жени сум видела што едвај креваат нозе на боксот кога се пораѓаат. Не е здраво пред се толку многу накачени кг. И едно се отоците, а друго е дебелина поради јадење мрсни работи, газирано, шеќери. Пишав и дека колку ќе накаче зависи од метаболизмот и организмот, ете ти си пример, гледаш колку разлика има од првата и оваа бременост. И јас јадам многу, а само 3кг сум поправена, од кои 1 кг е само бебето, 26 недела сум. Таков ми е организмот. Пред 2 год се поправив 10 кг за 1 год, ама тоа од јадење нездрава храна. Сега не јадам толку нездрава храна, газирано ептен малку пијам, повеќе на овошје и зеченчук сум, благо си јадев многу, ама во последно го намалив и него. Не заради тоа што се плашам да не се поправам, туку заради тоа што не е здраво толку да јадам. Всушност благото, газираното, брза храна ,тестенини и такви работи е тоа што најмногу поправа, а не доматите и пиперките. Од нив никој не се поправил, од искуство кажувам. Секако дека не треба да си забрануваме да пробаме се што ни се пријаде, ама треба и баланс да се направе. Здравата исхрана треба да биде во преден план, не само само за убава фигура, туку и заради личното и здравјето на бебето.

На iki26, eli25, baby 5 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.369
    Па тоа викав и јас, здрава храна пред се, качувањето некогаш не зависи од исхраната... јас здраво се хранев, салати мнооогу дури и повеќе од сега, на благо не сум обожавател и пак си качував. И тоа реков дека едно е слабичка да почнеш, друго е со вишок да се почне... но гледајки ги сите мешиња во темата сите се убави и затоа ги тешам :) а за сметање на кг и тоа како ми сметаа... не е лесно одеднаш со толку плус... сега еве ме 75/76 на вага сум, почнав со 71. Првата бременост со 70, а завршив со над 100 (facepalm) и не викам дека е убаво 30+ да се качат, никаде такво нешто не реков.

На karibian, Rebecca_R, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Баш затоа што знаеш дека секоја трудница не е иста, не треба да се стресуваш ;)

14. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.814
    Мила а каде се ставаат и се гледаат тие слики со мешиња:*

15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Јас сум сега 19та недела и сум -11кг,уште сум со гадење и повраќање поретко ама
    И кај мене бебе супер напредува

16. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Во категоријата СКРИЕНО КАТЧЕ има тема Какви сме биле како трудници, така нешто беше.

На Melinda85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    22+ So 10kg plus.Startuvav so 53

На eli25, forumce, Melinda85 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    36 недела плус 17кг .,јас сега на крај некако ич немам апетит последниве два месеци сум поправена само 2 кг.

На Kaetana, ma4e1311, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    33 недела 8ипол кила плус

На stevemila, forumce, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.814
    16 + ...со 2 -3кг плус. Стартував со 58:)

На Seduction, ma4e1311, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.