Значи такви лаички муабети многу ме нервирааат . Секое тело и организам е различно . Не може да биде за сите нормално до 12 кг . Има на интернет слободно може секој да си пресмета според сопствената тежина на почеток на бременост , висината а и индекс на масти . На мене табелата секоја недела ми кажува колку е нормално . На крај вкупно ми пресметува од 12 -16 кг . Јас до сега 32 недела сум со 9 кг плус а воопшто не ми се познава ни пак стомакот ми е голем ептен . Така да секој за себе , без негативна енергија и напади. Еве линк http://www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html
Јас останав бремена со 64, еве и 63 нека биле. Ослабев до 15недела на 61. Сега сум 65,5 и некако малце ми делува, се загрижувам, ама па и добро е што не се поправам многу. Бебо беше супер на скрининг, уреден раст и развој одговара за гестациски недели. Така да мислам нема правила.
Според табелава супер е... 76.6 имам, 21+3 сум, почнав со 71кг, 180 висина. Јас имам па апликација во моб I'm pregnant се вика, има табела за килограми и според неа се водам дали претерувам... еве вака со графикон е секоја недела додавам колку кила сум.
Јас да дадам update 21ва недела, плус 4 кг. Кога не се осеќам безвезе и кога не ми е мачно, одам на пилатес, се контролирам да не јадам многу глупости ама и апетитот ми е нормален, не е којзнае колку зголемен. Не сум под строг режим, јадам тоа што ми се јаде, но не претерувам, мора да има баланс
Јас неместо да се поправам ослабена сум скоро 2 кг 10 недела сум на телово сум ослабена а во стомакот како подујана
Нормално е првите 3 месеци да се ослабне, ради гадењето, мачнините, повраќањето. Јас три кг ослабев, после си ги вратив и додавав плус.
Девојки алал да ви е со килограмите, јас од денес 36та недела, а поправена сум 15-16кг :/ Ама многу јадам, здрава и нездрава храна, што ќе посакам тоа ... добро и толку што сум, па на линија ќе мислам после породување
Ретко повраќам до сега имам 4-5 пати повратено ама слабо јадам и плус на вечер пешачам а и метформин пијам од нив тро се намалува на килажа
Иста сум и јас досега 15 кг. Ама опуштена сум со јадење, не пазам воопшто,со првото веднап ги симнав па се тешам дека и сега ќе се симнат за брзо, нозите ми се целулитет целите
@Igle @ma4e1311 мене матичната ми рече дека најмногу шо е дозволено за поправање е 12 кг., а и еднокринологија ми рекоа фазла од 12 кг да не бидам поправена да внимавам малку на исхраната ради проблемите шо ги имав пред бременост..
1 bremenost ja pocnav so 54 kg E sega 2 bremenost so 62 ....E sega do kade ke stignam ne znam ama ovaj pat nemam apetit kako so sinko Ajde ke slabeam posle Samo zdravo I zivo neka bidi bebuska
Немав претходно проблеми, според мојот матичен 7 кг. што е премалку, во прават бременост само 13 кг па имав виско притисок, сега сум повеќе кг. па досега немам никакви проблеми, не е секогаш по книга, колку што има читано д 11 -16 кг. е нормално да се качи ако претходно сте имале нормална тежина.
Зависи и од организмот повеќе некој ги гледам јадат пијат прекумерно не се поправаат исти се, а јас кутрата и вода да се напијав се поправав...:// ://
Јас како што знам 12-16 е нормално поправање... јас веќе надминувам или набрзо ќе надминам нормално ама многу е чудно што фала богу имам сосема нормална, здрава бременост, никакви прпблрм, притисок,отоци и слично Единствено многу ми се јаде, не повраќав ни на почеѕокот, од старт почнав да качувам... почнав со 56, сега 72кг... целулит имам, стомак огромен и сразмерно насекаде сум малку покрупна ама некако не си изгледам ко за 16кг повеќе... а загрижувачки е малку не дека не толкавото поправање :/
Неможиме сите слаби да бидиме леле а јас почнав со 69 ццц кизне колкава ќе станам страв дури ме фаќа....