Апсолутно е глупост Ели, јас се водев по тие некои калкулатори на интернет, и имам ама баш качено килажа, сега сум точно 27ма недела и сум плус 12кг, а не сум здебелена ни во раце ни во нозе, ни во лице, ама затоа стомакот ми е како 8ми месец буквално, дури почнаа да ме нервираат луѓе околу мене, не знаеш какви прашања ми поставуваат постојано, дека сум инаку ситна и ептен е изразен стомакот, ‘‘абе зошто ти е толкав стомакот во 6ти-7ми месец, ее јас во 8 при крај имав толкав стомак‘‘, или ‘‘абе си прашала зошто ти е толку голем стомакот?‘‘, ‘‘како бе толку ти порасна стомакот до сега, па колку ли уште ќе ти расте, леле колкава ќе бидеееш‘‘, ‘‘леле ич не си здебелена ама многу бе голем стомакот за 6ти месец‘‘, ‘‘еј јас мислев дека кај и да е ќе се пораѓаш‘‘, и најинтересното ‘‘абе да не се две а да не виделе добро?‘‘ итн итн.... стварно почнаа да ме нервираат, ко да не виделе трудница со поголем стомак.
Никогаш не сфатив како некој друг знае колкав би требало да биде стомакот на било која трудница во било кој месец од бременоста, а уште помалку ги сфаќам тие што се дрзнуваат да коментираат за тоа. Ако докторот вели дека се' е во ред, туѓите мислења и претпоставки се тотално неважни. Ама јбг, што народ ќе бевме, да се мешаме во сечиј живот.
Кај мене па обратно. Го прашувале мм кој месец сум, 6ти ли, а јас 8ми. Ако имаш мало меше и не си поправена, зошто си такваа, јади нешто, ништо не јадеш. Кога имаш поголемо и си поправена повеќе, веднаш прашуваат да не се 2, да не си поголем месец, многу си поправена. На луѓето не можеш да им угодеш никако. Најдобро е да не се замараме за непотребни коментари.
27нед според големина, 27+6 според менструацијата сум 8+. Почнав со 71, имам 79. Мислам дека периодов ке качам повеќе...
Јас сум се исклучила за коментари од околината. Имам блиска пријателка, гинеколог. Буквално никогаш не ми се наметнувала, ни со мислења, ни со прашања, ни со добронамерни совети. Ако ја прашам нешто ми кажува, дава свое мислење инаку воопшто не коментира ништо. Само прашува како се чувствувам и како ми е и ако ми треба било што, да ја барам. Затоа од друга страна, другарките имаат еден куп совети - до кој да ми помага по дома, какво седиште да купам, количка, релаксатор.. А јас не сум тој тип што коментира, ниту за нивните сум коментирала, па од такт ме вадеа со коментариве. Затоа и си реков игнор и без замарање веќе. да ги сменам не можам, ама можам да си ја сменам сопствената перцепција и да играм „од едно влегло, од друго излегло“.
Јас среќа живеам во странство, и од блиските никој ме нема видено со меше. Вчера брат ми е сестрами ме молеја да им го покажам мешето на камера, и малку му го покажав, братми за прв пат ме виде и ми вели машала колку си голема, на сестрами понекогаш и праќам слики таја најмногу ме знај колкава сум. Мајками беше овде пред 2 месеци и ме виде, ама помало меше имав тогаш. Овде никој не ме познава, имам комшивка што се разбираме и гледаме ама ништо не ми коментирале. Слика немам ставено на ФБ ни на инстаграм со меше, ставам само слики од блиску што сум сликана. Свеки некогаш ми вели да видам колкав ти е стомакот, јас и велам нема ништо за гледање И тато ме нема видено. Ќе видат слики тек од кога ќе се породам, незнам зошто ама несакам никој да ме гледа. За килограмите сигурно сум плус 16-17 некаде и отоци си имам, ама па си функционирам се нормално, мене ништо не ми смета 39 недела од денес, ситно се брои
Jas ostanav trudna so mn golema kilaza 92_93 kg megutoa otkako oztanav imav mn macnini bukvalno ne mozev da jadam se so sila i oslabnav do 83 -84 kg i sega sum 30 nedela jas imam 84-85 kg sega si jadam ama ne mozam kolicinski kako porano dali e normalno da ne kacuvam kilaza a bebe napreduva super ???
И јас почнав бременост со 86 сеа сум 76кг а 24та недела Бебе си е супер кај мене Немам апетит и уште сум со мачнини Со кере кога бев бремена до крај се имав поправено 30+кг а секогаш беше мала и ситна се роди Ваљда нема врска
26та недела, плус 6 кг и 500 гр Задоволна сум како терам, ама сепак сега дополнително ќе пазам со јаглехидрати, зашто имам уплав од последното тромесечје и колку килца ќе донесе инаку забременив со точно 60 кг.
28+ Kaceno 17kg(pocnav so 53,a denes vagata pokaza 70) E zosto taka,site se raduvaat.Jas se gordeam so meseto i gordo go pokazuvam
Денеска ме измерија на преглед. Иако јас си се мерам сама на секои два три дена дома почнав со 52кг. Сега сум 37+1 и имам 65кг. 13кг +
39+2 сум, стигнав до +17кг, немам баш некои големи отоци па да се надевам дека таму се вишокот кг... некако многу ми звучи +17,се надевам брзо ќе ги симнам
Јас останав трудна со 76 кг ,се породив еден ден после термин ,пред да ме качат во родилна сала ме мереа имав 22кг плус ама во 9 месец имав огромни отоци .Од болница излегов со само 6кг помалку ,затоа што отоците неможат да спаднат одма му треба време на организмот да се врати во нормала .Сега две недели после пораѓај стомак немам ич и имам помалку13кг(се надевам дека следниве месеци ќе ги изгубам и овие 9кг кои ми се плус ) .Така да не се секирајте за кг уживајте си во бременоста со тек на време ќе се вратиме во нормала
Jas ostanav so 59kg, posleden pat se merev 19ta nedela bev 5kg+ , i posle toa bev na odmor 1 nedela i se merev odma posle odmor, imav kaceno 2kg , sega sum 26ta nedela i se nemam mereno, strav mi e