1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кино, театар, опера и балет

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Trendafilka, 12 мај 2010.

1. Телетабиска

Телетабиска Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    45
    Луѓето не одат доволно на театри, опера, зошто се фокусирани на кич музика.
    Во странство уметникот се цени. И порано такви пејачи, глумци биле сметани за богови.
    Преку такво ми е од оној став ние сме балкан.
    Зошто да нема и кај нас развиено чуствие за права уметност вредност?
    Самите се газиме.

Последна измена од модератор: 7 ноември 2022
    На La Stilla и kankus им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.310
    Модератор: доволно се прават офф топици. Мислењето може да се искаже и на покултурен начин. Се од тој тип ќе биде избришано.

3. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    За жал има и многумина кои не се љубители на кич, ја сакаат и вреднуваат уметноста и сакаат да посетуваат културни настани но финансиите тоа не им го дозволуваат. Факт е дека неретко, цените на билетите се премногу високи за просечен македонски џеб. Во време на економска криза, секој гледа прво да го обезбеди најосновното а културните настани секако ќе ги стави во втор план за кој често нема да има повеќе средства.

4. Телетабиска

Телетабиска Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    45
    А како го оправдуваш тоа дека за српски тралалајки луѓе даваат по 3.000 ден и нагоре за карти и плус зада се пијанчат. И цените не се така високи, во тетар ти е карта од 300 ден максимум 1000. Сите тие пари не те кошта ништо да си подсобереш и отидеш барем еднаш годишно. А тие исти пари ги даваш на Цеца и останатиот кич. Треба да стане тоа приоритет квалитетот. А не ајде сите тротинет ајде пак и јас без да мислат дали е ок или не.

На La Stilla му/ѝ се допаѓа ова.
  5. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    344
    Дали некој ја гледал Клетвата на Скотје во Театар Комедија. Сакам да одам но не сум сигурна каква е

6. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.270
    Не може да се оди ако нема информираност, ако нема квалитет и останати фактори. Како некој од друг град ќе отиде да гледа нешто затоа што во неговиот град нема ништо, а нема никакви информации.
    Последен пример е со претставите во велешкиот теата. Што не превртев за да дојдам до информација и на крај пак не најдов ништо.
    Тоа што само во ск и во одредени други градови има настани па не ни сакам да го коментирам. А не е дека нема посетеност, секогаш кога ќе има настан во друг град - картите се распродадени (дури и да нема никаде реклама што е огромен недостаток).

Мешаш луѓе. Тие што одат на турбофолк не се истите (со исклучоци) кои одат во театар.
    Не е „да присобереш“. Ако не си од ск, треба да имаш и автомобил или да имаш каде да преспиеш. Тој автомобил троши, а патарините се уште еднаш колку цената за горивата. Што значи нема да чини 300 туку ќе чини мин 2000 ако тргне еден да отиде. Ако одат двајца ќе биде 2300. Ако сакаат уште двајца од семејството - уште 600.

7. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Буквално 10 поста на фејсбук страната имаше за Инферно.

8. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.270
    Нема секој фејсбук.
    Имаат нефункционална страна и телефони од кои едниот не е во функција, а на останатите никој не се јавува. Дури ни на фејсбук не одговарале.
    Не правдајте нешто што не треба да се правда затоа што е нефункционално. Покачете си ги стандардите.

Последна измена: 13 ноември 2022
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    13.595
    Сакам да одам и во кино и во театар и во моб. Месецов бев на две претстави во МНТ, порано одев почесто во театар Комедија.
    Сакам барем еднаш во месецот да си појдам во театар и во периодов баш тоа ми е во план. Си имам испланирано здравје следен месец која претстава ќе ја гледам баш:)

10. Polska.Win

Polska.Win Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    129
    Јас само во Мнт и во Драмски идам и баш се рапрашав кои претстави ги бива за да не утнам ама многу ги купуваат однапред картите и не отидов за жал

11. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Ако немаш социјални мрежи каде сакаш да се информираш тогаш? На огласна табла на плоштадот, како во Југославија? Или на Сител да пуштат реклама?

12. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.270
    Да. Токму така. Да, пуштаат на дел од телевизиите.
    Зајадливоста остави си ја за друг пат, затоа што на други места има плакати низ цели градови, а и огласни табли за да знаат потенцијалните посетители во кој објект што има.
    Можеби е добро малку да се земе пример од југославија кога некои работи навистина функционирале, за разлика од сега.

13. La Stilla

La Stilla Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2021
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    673
    Во денешно време, МОБ се рекламираат на фејсбук, а имаат и онлајн страница. Сите се на социјални мрежи, па има логика така да се рекламираат. Ова не кај нас, туку цел свет. Еднаш на два месеца може да се приушти за добра опера или балет. Театри не ме интересираат,бидејќи повеќето претстави се наши, а не по светски романи и ми немаат рекламите за нив никаков шмек да ме привлечат. Приватно сум обожавател на класична музика така да навистина уживам во опера, посебно. Во право е членката дека за кичерај се дава премногу пари и тогаш не е многу, но не секој има вкус. Вкусот е неопходен за да ужива некој во квалитетна музика или филм. Сега ја чекам во декември “Кармина Бурана“ од Орф.

14. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Рекламирање на телевизија, пошто сме 2003, ок. Имаш претстава отприлика колку кошта рекламата на телевизија и колку коштаат 5 неспонзорирани објави на социјални мрежи?

Ова од ракав го кажуваш или имаш точна статистика за тоа колку од моменталниот репертоар на театрите е од странски, а колку од домашни автори?

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.270
    Да. И тоа могу добро, за твоја несреќа изгледа.
    Дури и да ја отстраниме оваа опција, останатите работи што ги набројав некако не ти одговараат или како?

16. La Stilla

La Stilla Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2021
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    673
    Смири се... зошто да имам ТОЧНА СТАТИСТИКА (нема да кажам колку тоа звучи...смешно, игнорантно, да не треба да сум вработена таму :D ???) Немам, но имам претстава бидејќи ги следам на фејсбук.

17. Телетабиска

Телетабиска Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    45
    Штом кажуваш за представа нема квалитет тогаш не ни знаеш што е квалитет. Затоашто дефинитивно повеќе ти се допаѓа Цеца, Аца Лукас и некој ломим три чаше.

18. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    5.122
    Jas, dobra e pretstavata:)

19. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    52
    Дали некој ја гледал претставата Мој термин?

20. joci26

joci26 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2020
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    79
    Dali nekoj znae kolku e kartata vo cineplex za titanik?