Го спомнавме Северен Кипар на друга тема, гледам си имало посебна за него. При неодамнешно патување на Кипар, го посетивме на ден ипол и северниот, турски дел. Веројатно има многу нешта да се видат, велат најубавите плажи се во овој дел, ние не посетивме ниедна. Киренија: Некогашната катедрала Свети Никола во Фамагуста , денес џамија: Манастир свети Андреј Првоповикан, на крајниот североисток на островот. Според преданието, на ова место Свети Андреј допловил на Кипар, и по неговите молитви тука протекла питка вода од карпите. Чешмата си има вода до денес: Манастир Свети Варнава, во областа Саламис. Тука се наоѓа и неговата гробница. Апостолот е и роден на Кипар, и се смета за заштитник на островот. Има и галерија со икони. Древниот град Саламис, кој во античко време бил престолнина на Кипар: И секако, убавото синило на морето:
Јас бев на одмор во Аја Напа... Има најубаво море и плажа( Ниси бич), но навечер е за до кај 25 години.Ние одевме во Протонанас и Паралимни навечер и е доста културно.. Во Кипар сум била 3 пати, вреди да се види Аја Напа, Лимасол( има најубави градби), Никозија( иако нема море, турскиот дел е преубав-се поминува со пасош) и Ларнака( не е нешто посебно- морето)..
Чаршијата во Никозија е како нашата Јас сум била во двата дела на Кипар, Фармагуста највеќе ми оатави впечаток
Има ли директни(чартер) летови од Скопје за Кипар? Каде е најдобро да се биди сместен(база)? Каде се најубавите плажи? Постои ли јавен превоз низ островот и до плажите или е неопходно изнајмување кола?
Може ли препорака за некој што бил ичи познава некој што бил на Кипар? Или предлог агенции? Гледам освен Savana i Arts od travel не нудат други, ама и нивните понуди ми се збунувачки.
Некој скоро што бил на Кипар да сподели искуства. Како е за со мало дете, безбедност, храна, цени и плажи?
Не е лошо да се смени насловот на темата од Северен Кипар, само во Кипар.. бидејќи тука освен на почетокот, веќе никој не пишува за северен Кипар па да не се збунат луѓето, многу и не ја знаат историјата на кипар @RainBow