Повеќе ми изгледа дека мајката има поголем проблем со клемпавите ушињата отколку самото дете. Инаку психолошки гледано големите уши не' асоцираат на глуп, несмасен човек, шо медијата го има вметнато во кинографијата векови наназад за појасна да им е сликата на гледачите, дека сепак сите знаеме порано филмовите биле без тон. Е сега тоа влегува во потсвеста на луѓето и затоа сега луѓето можеме послесно да ги “етикираме“ како глупи, смешни, злобни, паметни. Во повеќето случаи и сите сме сведоци дека ни е паметен секој шо носи наочари, ни е глуп секој со клемпави уши. За совет, да не му набива комплекси на детето за клемпавите уши кој шо му се генетски наследени, туку кога ќе порасне да го научи да си се сака себе си какво шо е. Никој не може против природата. Каков шо те дала таков ќе си.
Нормални дека децата, а посебно бебињата немаат проблем со клемпавите уши сега, но ќе имаат кога ќе бидат тинејџери, кога мамичка веќе нема е цел свет за нив и да ги убеди дека се нјубавите деца на светот. Па тогаш ќе трчаат да прават операции за да се задоволни со себе. Да не се лажеме дека сите ние сме задоволни со својот изглед и немаме комплекси. Шо би рекол мојот маж жените ќе родат по едно дете и ќе се направат 80 кг и потоа ќе се прават дека така си се сакаат, така им стои. Не, туку ги мрзи да се доведат во ред и да внимаваат на својот изглед.
Што ги малтретирате бебињата? Тоа си е генетика, се наследува. Ако сакате цел живот стегајте го со ластици, каков му е генот,такви ќе му бидат и уши и нос и уста и цело тело. Мене ме нервираат мајкиве кога им ги стегаат ушите со ластик на бебиња, не може да слуша на раат детето и цело време стегнато во главата. Подобро ставајте им од оние јастучиња за да ја држат правилно главата, да не лежат цело време на една страна или на грб, бидејќи коската на черепот им е мека.
Јас сум жив пример дека на детулето му сметаат клемпавите ушиња. Правев пластика поради нив, и секако на нас мајкичките нашите деца ни се когаш најубави како ние на нашите мајки, но кога заради таа навидум мала несовршеност ке станете предмет за нечиј потсмев итекако не е мала работа
Знаеш колку многу луѓе има што се нафаќаат на ваков зафат. Барем јас познавам доволно. А ако може да се спречи на време би било многу по безболно. Нити бебето ќе памети нешто, нити комплекс ќе има.
https://apteka.framar.bg/30052562/отостик-бебе-коректор-за-уши Еве види што постои и на кој начин може да му помогнеш на бебето со клемпави ушиња. Не е секогаш генетика во прашање.
Ги нашле таквите ко вас, наивни, за да прават пари. Ако ти си била искомплексирана и ти сметале сопствените уши, не му го наметнувај твојот комплекс на детето. И јас имам клемпави уши, па стално ја носам фатена косата од дете, никој досега не ме навредил поради тоа.
За вреѓање вреѓаат децата и набиваат комплекси зависи со кои учи. Али дека со ханзапласт на седум месеци ќе ги корегира е нешто ново, некое научно откритие кое она го знае. Јас знам до шест недели за некаква корекција од позицијата во кое седело во матката да се корегира ( кај моето немало место за нозете и кога се роди му беа искривени и со масажи секој ден се регулираа, масажи покажани во болница од специјалист ортопед и физиотерапевт работеше со мене заедно додека не научам како да го правам тоа). За потоа има само операција и баш сега видов дека дури и се препорачува пред пет години кога рскавицата била помека. Ако сакаш да ги корегираш ќе мораш да се одлучиш на операција лепенкиве нема да ти помогнат.
Маж ти прво нека роди па тогаш нека збори за жените кои родиле и се направиле 80 кг. Ортопед не препорачува никакви јастучиња. Не препорачува ни бебе да лежи на страна. Коската на черепот не е мека, мек е само еден дел кој се затвора до 2 месеци.
Лесно е кога не доиш да кажеш ај ослабни. Маж и не знае која гордост ми се стриите на стомак. И 20 кг плус.
Дојам и јас па успевам и да вежбам и сама детето да го чувам и да ослабам и да изгледам супер. Се плашев и јас за млекото ама напротив млекото ми надојде бидејќи почнав да се хранам здраво и да пијам многу вода. Еве иако ти и некои други погоре на дрзок начин одговарате, јас сепак ќе останам неиспровоцирана.
Епа ете си имала среќа да бидеш опкружена со луѓе што не се како тебе да навредуваат и да се праат многу памтни.
Баш за тој ластик стегач прочитав неколку коментаро во други групи, успеале да им помогнат да ги доведат ушите колку толку во нормала.
Ако сите ние земеме само пола од енергијата што ја посветуваме за барање начин да коригираме "недостаток" кај нас и нашите деца, и ја вложиме во тоа да ги воспитаме дека сите сме различни, и дека сето тоа е ок, со цел од нив да створиме деца кои ќе немаат никаква потреба да зафркаваат други деца на основ на тоа што се поразлични од нас, светов ќе е многу подобро место. Знам колку се гадни зафрканциите како деца за деца кои биле со клемпави уши, или дебели (како мене)… или со наочари со диоптер... Ама еве ќерка ми ја учам дека сите сме различни и дека баш би било досадно да сме сите исти. Дека светот е шарен и убав, и дека сите во него сме свои на свој начин. И дека некој ќе има поголем нос, некој помал, некој ќе е подебел, некој послаб.. и дека сето тоа е нормално, и природно. Сметам психолошки дека многу е подобро да се делува на билдање на самодовербата кај децата, па дури и да има некоја зафрканција, да не падне детето на тој момент. А тоа се прави пред сѐ со прифаќање на такво какво што е. А еве јас како дебело дете а и жена (генетика, тоа е), можам да го поздравам сопругот твој и сите истомисленици дека со тоа што ме научиле моите родители да не придавам значение на комплекси и да не дозволам физички карактеристики да ме дефинираат која сум јас, слободно можам да кажам дека да, се сакам себе си, и стварно ми е убаво во мојата кожа. И не е дека ме мрзи. Сум била послаба, сум била подебела, ама секогаш сум си се сакала, затоа што јас сум јас. И сум секогаш "во ред". П.С. потврдено од ОРЛ, можам да ти кажам дека ниту една трака, ниту едно помагало не е ефективно за наведената "проблематика". Само со естетска корекција.