3 klimi plus parno na briketi, pa koga tie klimi postignat temp se gasat i duvat mlak vozduh tolku toa parno nemoze da postigne sigurno i 2 toni pileti trosite so prosecna cena od 250 den vrejka? Inaku jas imam 2 klimi greem skoro 70% od spratot koj e bez stiropor izolacija i mi dojde 7000 den smetka za cela kuka a tuka spagat 2 masini za perenje susara , toplenje solarno 2 elektricni aparati i plus dr nekoi raboti i sega neznam dali e mnogu ili malko
Се гасат инаку трпезарија кујна и дневна ми се отворени со полу круг ,а и плус вратите од сите соби(Дневна, спална, детска ми се отворени цело време) соларно не притоплуваме освен ако се минусни тт над -10 степени тогаш го пуштаме инаку нормално тт на водата во соларното е 45-50степени
Vie gi gasite klimite celosno posto ako tie se gasat na postignata temp togas vnatre duvat laden vozduh. Kolku toni pileti trosite za parno preku zima?
Pa tie bea tie sho ne teraa da gi isfrlime drvata,i davaa subvencii za klimi..sega i da sakas vo rok od 5 godini ne mozes da se vratis na drva oti treba da gi vratis subvenciite za klima...a druga rabota e toa sto sledstveno so cenata na strujata ke se kreva i cenata na drvata i peletite
Троши повеќе, не ја исклучувај само намали ја кога не си дома, иначе стварно не знам што се случува со цената на струјата, во грејна сезона плаќаме околу 4.000ден, нас ни дојде 9.000ден Не е нормално ова
Укината е. Ние во грејна сезона плаќаме околу 6000 денари. Значи климите трите постојано се вклучени на 18 степени, фрижидери 3, машини за алишта и за сушење и обична секој ден е вклучена, соларно додека е ладно постојано се догрева на струја, метам со правосмукалка, тв е пуштен 24/7 истото е и со компјутер и домашно озвучување. Единствено лани во Февруари плативме два месеци по 11.300 бидејќи имавме и два инкубатори дома.
Ние глупите порано (не во ова дома, да не ме нападнете за сметките за струја) Инвертер клима 5.5ка ја гасевме нонстоп, куќа, грееше 90 квадрати.Ќе дојдеше до 24 степени собната температура, гаси ние климата, за 20-30 минути 20 степени ок. И пак пали-гаси пали гаси... И после у спалните пали греалици пали ова пали она.. Куќа не се догрејува.. Тие шо измислиле инветер мозокот да му се позлати. @Guns N` Roses многу се некако бре 10,000, да проверите да не е грешка?Или месецов, кој отиде скоро, гаси се` минимизијате употреба на ствари шо трошат струја, за да видите
Ќути, кога видовме дамла не мавна, не очекувавме толку висока сметка, затоа што во ноември значи исто се гревме и имавме упола. Иначе покрај инвертерот користиме и две греалки за во други две соби, ама повремено не работат цело време. Два фрижидера, перални, готвење во рерна .
Мојата клима е нон стоп уклучена (дека со бебе) на 25 степена и кога ја бањаме навечер појачуваме на 30 околу 10тина минути пред да се бања, ако одиме некаде ја намалувам на 22 степени не ја гасам, тв цел ден, машина за алишта,машина за сушење, фрижидер и шпрет па струја 4.500 (заокружено) ни дојде, многу е бре тоа 10.000
Се се собира.Греалки,фрижидер,машини...има многу фактори.Јас пресметав од 3 греалки просечно за месец дена ми доаѓа плус 2000 денари.Но на тој просек може и да се додаде плус 2000.Така да внимавајте со греалки,фрижидери,дури и светилки.Најдобри се од 10,15 вати Лед,не користете со влакно светилки.Исто и фрижидерот од која енергетска класа гледајте.
Испаѓа луѓето да треба да сменат се од бела техника со нови барем класа А++ Поефтино ќе испадне да се инвестира во живот оффгрид на оваа сиромаштија
Sobata kade se naoga juzna severna strana ja peci sonce ili ne?budzet za klima? Imas Vivaks, Haier Tundra pa se do Daiken,Mitsu i tn.