1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Клима уреди (климатизери)

Дискусија во 'Дом' започната од Divinebutterfly, 1 февруари 2013.

1. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Jas prva zima se greem na klimi od 15 oktomvri do 15 noemvi mi dojde smetka 3500 den ama ajde klimite rabote pali gasi. Od 15ti noemvri do 15 dekemvri mi dojde smetka 7300 den za cela kuka kako sto imam pisano pogore. Sega go procitav strujomerot od 15 dekemvri do 13ti janauri po moja presmetka po novi ceni na struja treba da dojde okolu 9000 den. Pa ke vidame dali ni se sovpagat presmetkite so evn.

Sto klima imas i dali zives vo stan kuka so ili bez izolacija? Inaku i sega koga ne ja gasis mozebi ke zastedis 1000 1500 den a i nemora da znaci poladno vreme klima poveke trosi kolko sto sum ja zapoznaen.

Mnogu zavisi od toa kade zives, dokolku si vo stan koj e izoliran i site stanovi okolu tebe se great togas da bi imal nekoja niska smetka no dokolku ziveas vo kuka bez izolacija (kako mene) ili vo stan kade komsite ti imat go kupeno stanot a ne go koristat ne go grejat ke dojde i povisoka smetka.

Последна измена од модератор: 26 јануари 2022
    На Кате Катерина и elimkd им се допаѓа ова.
  2. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Да во стан сум, но едната страна ми е надворешна такада не се грее нешо баш од други, нова градба е ама изолацијата е слаба комшиката ја слушам вести кога глеа дома... не знам сепак мислам дека е мн 10.000 и у куќа да си сигурно не грееш цдла куќа со клима, не возможно е, ако имаш повеќе клими тоа е више друго или друго грејно тело поред климата

3. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    JS sum vo kuka bez izolacija imam 2 klimi so 5.5 greem soba okolu 35m2 a so pomalata 3.5 greem spalna severna strana okolu 16m2 ama e napravena da duva nakaj hodnik no sega koga e poladno zatvoreni se vratite na sobite i za minatiot mesec plativ 7500 den a sega sto presmetav sam za ovoj mesec so novite ceni treba da bide okolu 9iladi. Smetka za cela kuka.

На Кате Катерина му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Епа твоето е веќе две клими и поголема просторија затоа и поголеми сметки

5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
    https://mall.gree.com.mk/index.php/product/fairy-premium-gold-gwh12acc-k6dna1f/ некој искуство со климава има ли? Троши ли многу. Ќумбево на пелети не ни се погоди, секоја година некој дефект. И сега ева само што ќе се запали, по 5 мин се гаси. Светка дефект дека нема пелети, а полн резервоар. Се мислиме клима инвертер да ставиме дека оваа што ја имаме е обична.

6. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Сервисер сте побарале за ќумбето?Сопруг,дечко не знае да го ѕирне?Дали има сензор за резорвоарот?За клима инвертер,најдобри се според мене Тошиба и Daikin.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
    Да, сервисер го средува, ама за овој пат, сервисеров и колегата се со корона , утре кај некој од Ск ќе звониме да дојде ако може. Но ни стана преку глава, неколку пати се нешто проблем, последниве 3 год. Свекор ми и сопругот следеа упатство по тел од сервисеров, ама ништо. Дајкин знам дека се најдобри ама над 400000 се сите, скапо ни е. Грее ги фалат ама незнам дали баш овој модел или оние поскапите...

8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    5.885
    Здраво

на простор 60м² каков инвертер препорачувате,на што да се внимава?
    најголем проблем е греењето;)

9. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Јас имам Тошиба,супер ми е.Дајкин имаат познаници и сите се задоволни.Но,сепак,поголема инвестиција толку подобро.Колку пари,толку музика.

На Virus997, SunnyGirl2 и bebaa им се допаѓа ова.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.991
    Допаѓања:
    167.835
    Шо демек овие поскапите ке греат поефтините нема ли са греат ?
    Ке греар само битно е димензионално да ја погодиш
    Неможе 3.5ка да ти грее 60 кв бормално
    Од грее јас го имак 6та година ломо лцлх моделот
    Сега под друго име го има

11. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Kazi prvo sto mesto ke gres, kuka ili stan, izolirana proatorija neizolirana l, kaj se naoga sobata sever ili jug ja pece sonce ili ne i najvaznoto do koj budzet mozas da si dozvolis?

Pa ima razlika podobra modulacija na poskapite ama mnogu zavisi i od prostorof sto go grees. Kako si zadovolen od gree mnogu narod se zalat na niv? I sto prpstor gres?

Midea,Vivax, hisense ama kako sto pisav pogore na dr clen daj poveke info za prostorijata, dali ima izolacija, stan-kuka?

Последна измена од модератор: 26 јануари 2022
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    5.885
    Stan,severna strana,sonce gree mal period

13. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Do koja cena ti se dava? Pretpostavuvan deka stanot ima izolacija, okolu stanot pod i nad nego ziveat luge i greet. E sega vo zavisnost od rasporedot na stanot moze da kupas edna 7.5 ili da kupis 2 klimi edna 3.5 i edna 5.5ka. Vo zavisnost od cenata sredna klasa ti se Midea,Haier,Vivaks,Hissense a dokolku ti se dava poveke pari togas imas Mitsubushi,Daiken. Mora samo da procenis dali za stanot ke ti bide dovolno edna klima ili 2 ama toa treba da go odlucis spored rasporedot na istiot.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    754
    Дали климата ако е пуштена на повејке пр ја зголемиш од 24 на 26-27 повејке ке троши од кога ке ја постигне тт и ја оставиш на тие 27.

На Кате Катерина му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Na pocetokot ke ja zgolemi potrosuvackata se dodeka ne ja dostigne zadadenata temp ili ne dojde do 1 stepen od zadadenata(zadaduvas 27 dostignuva 26 i sestabilizira) i potoa ke se normalizire,najdobro toa da go napravis navecer koga e eftina tarifa ako sakas po brzo da ja dostigne temp zadadi 27 i pusti fan3.

На nevermet18 и ubavka1 им се допаѓа ова.
  16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.991
    Допаѓања:
    167.835
    Греам 53 квадрати стан со грее ломо лцлх 3.5ка
    струја у најладното платив 2000ден плусна,сметката
    Станот има дневна со кујна ,детска,спална и ходник и вц сето го грее

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    16.152
    Со изолација ви е станот??
    Кај нас е 5,5ка Vivax и едвај ги стоплува 30 квадрата во кога е поладно.

18. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Pvc прозори немаш?(постари) или немаш ни прозори ни изолација?

19. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    16.152
    Само изолација нема, таква е зградата, со PVC прозори.

20. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Изолацијата е битна,што не барате да Ви стават?Не планирате со куќен совет?
    Вентилатор само на Auto наместен.Така најмалку ќе троши вентилаторот.На моменти сам ќе си се нагоди,ќе има поголема потрошувачка,но во ред е тоа.

А за потрошувачка на одредена температура ти одговори членот.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.