Клима уреди (климатизери)

Дискусија во 'Дом' започната од Divinebutterfly, 1 февруари 2013.

1. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.710
    Допаѓања:
    3.664
    Oколу 3000

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    166.252
    Нема шанса да изтроше 5000 ден климата
    Колку кв е климата?

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    4.996
    @ALISA0000 , како со повеќе познавања.
    Имаме 2 инвертер клими, плус за ладниов период и парно за преку ден.
    Ноќе секако работат климите ради бебе и сега преку ден, подобра опција е да се исклучуваат додека работи парното или само да ги намалуваме на некоја температура од 18-19 степени? Ама во тој случај пак како ладен воздух дува од нив.

Инаку бар овие што ги имаме воопшто не се исклучуваат кога ќе се достигне температурата, туку само намалува вентилаторот односно јачината на дување. Колку што сфатив од мајсторот, таман е така.

Во спална е 3,5кв за околу 16кв. Ја чуваме на 20тина степени и за брзо постигнува температура и после тоа само си одржува. Поголема температура ставам кога ми е потребно и салонот да се топли.
    Другата во дневна си е цело време на 24 степени, кога ја користиме само неа за топлење. 5.5 кв исто си постигнува температура без проблем.

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    166.252
    Па и да ја искучиш и да не ја исклучиш ти секако си имаш мин 20 степени од парното така,да,не менува ништо или ептен минимално ке повлече струја
    Како ти одговара така нема разлика голема,да имаш во сметката
    Еве овој месец добив сметка 3700 ден а обично околу 2000 ми е сметката
    Шо значи мојата 3.5ка потрошила 1700-2000денари овој месец
    Значи перална,секој ден по една,две најмалце бојлер пуштен секој ден чат пат сушара на струја,се готве и таа е сметката

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.465
    Допаѓања:
    18.151
    Јас искрено зедов 3,5ка од Вивакс оние стаклените што се и не сум баш задоволен или јас па имав преголеми очекувања. Па да се плукнам пуштена на 20-23 степени дува ладно, на 30ка ако ја пуштам ок е, ама за простор од 15 квадрати со ок дограма да не можи да достигни 25 степени??

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.094
    Допаѓања:
    76.962
    Алиске, твојата струја како на туѓ бројач да е приклучена :rofl:

Дома имам Грее Амбер, 7ма година тера, загрева околу 50тина квадрати без проблем.
    И во најладните ноќи си работи перфектно, надвор -20, внатре 23 степени.
    Малку е бучна, ама ефтино ни излегува греењето и и прогледуваме преку прсти 8).
    Сезона на греење чини околу 26000 денари со накачаните цени на струја.
    Претходните години просек беше 18 000 денари :D.

Кога ќе откаже послушност, планирам даикин да земам. Ако направат нордик верзија за -30

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    241
    Panasonic 3.5 KW за 20 м2 спална соба во куќа без изолација. Вклучена 24/7, ставена на 24 степени кога сум дома, 20 степени кога сум искочен. Троши 1500-2200 денари месечно (проверено со мерач на електрична енергија кој е вклучен постојано на климата).

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    166.252
    Не,бреее
    Мој е мерачот :D
    Мене сезона за стан 60кв ми е 200 е
    Реално без пари

9. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    4.996
    Нас сезона во куќа, не во Ск, едно добри 1000-1500 евра не кошта и тоа комбинации клими, парно, непарно.
    Инаку минатата година една клима 5,5 кв во зависност од месецот измеѓу 2000-3000 денари беше плус сметката од редовно.

10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.478
    Допаѓања:
    33.330
    Многу е тоа, нас лани дома околу 3.000-4.000 ама имаме соларно, бојлер немаме, готвев на струја.
    Сега кај мајка ми исто со клима, готвиме на струја, бојлер нон стоп уклучен 2.900 сметка овој месец, пред тоа помалку.
    Не знам, да не уклучуваш често сушари? Нас со печка првата година плаќавме 4-5.000 плус на струја готвевме и бојлер, со соларното се штеди, кога нема сонце на грејач ама не троши.
    Туку сакав да прашам, ми кажаа лани од загаден воздух правело df, кај мајка ми не правеше, сега почна овие 2-3 дена и тоа само денски, дома кога бевме пред 2 недели на 5 мин. правеше, дали дека не ни е уклучена па затоа.

11. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    4.996
    Кај нас Df, најмногу прави кога има магла. Инаку не, и на минусни температури си работи без проблем.

12. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    7.585
    Јас имам Вивакс 3.5 за 25 квадрати и сум презадоволна. Втора година ја имам, ама многу евтино поминувам. Досега 24/7 ми е оставена на 21 степен, сега ако залади ќе покачам. Имам многу јака изолација и внатре ми е бања.

Оваа клима ја имам, сега гледам и на убав попуст е:
    КЛИМИ.мк - Најголем избор на резиденцијални и комерцијални уреди за климатизација (klimi.mk)

13. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    350
    Женски здраво, што мислите за подните клими. Дали трошат повеќе од ѕидните ? И дали убаво топлат ?

14. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    ne pobarav iskustva po forumi ova,ona i eve mi sega ...plus ne ja zemav jas ama sto e tuka e ...ne mozam da procitam iskustvo so st klimi nekade zatoa prasuvav tuka

15. BabatiVenetika

BabatiVenetika Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    9
    Искуствата што ги читам овде и нашето искуство со клими 6 години, е сосема различно како во поглед на тоа на колку се пушта климата, колку загрева и колку стигнуваат сметките. Кај нас нема клима пуштена под 25 степени, а сметките зависно од месецот само за греење се минимум 3000 ден. Во декември и јануари и до 5000 ден само за греење ( кога ќе ја одбијам сумата што ја плаќаме кога не користиме греење) Две клими Даикин една 6,5 и една 3,5 од кои помалата во спална не е постојано вкл, само за спиење ја пуштаме. Куќа со добра изолација.

16. Земја

Земја Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    14
    Здраво да прашам до поискусните:)
    Што клима ке ни треба за 80 квадрати стан , со пвц прозори.
    Цена небитна да е топло само
    И каде би било најдобро да ја ставиме, ходник или дневна @ALISA0000 би те замолила да ми предложеш нешто:) што спорет тебе би било ок
    Ви благодарам

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    166.252
    Нацртај шо простор ке грееш

18. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    24.049
    Имам GREE FAIRY Premium 3.5, почна чат пат да ми се исклучува сама, не покажува ништо на дисплејот, едноставно се гаси, како да сум ја исклучил јас со далинското. Имал некој ваков проблем?

19. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    stoe e razlika megu auto i heat na klima ...koga da ja pustm i na ednoo i na dr isto toplenje ima?/

20. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    24.049
    Имам Gree и го имам истиот проблем и минатата зима и оваа. Едноставно не можам да се стоплам кога надвор се минусни температури, и тоа на 30 ја ставам ама џабе. Соба од 16 квадрати, нема добра изолација, ама до толку да не може да загрее, просто неверојатно ми е. :/

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.