Здраво, досега немам купено клима лично јас и ми треба само за ладење да ја користам во лето? Каква треба да барам?
Здраво, дали некој има земено штитник за клима (да не дува директно) и од каде? Сетек немаат, гледам маркет Балтазар имаат ама незнам дали се сигурни.
Не мора да биде инвертер ама пак мора да биде 3 иполка за тие квадрати. А кога веќе се купува и инвестира, цените се слични со инвертерот, ако доплати уште некој денар ќе добие целосно енергетска клима со променлива работа на компресорот што ќе работи и потивко и плус помалце ќе троши, отколку обична. Оти и обичните можат да грејат а трошат повеќе а со цените се тука некаде слични, па ти не мора да се грејш.
Епа според квадратурата се бира и клима. За 7-8 квадрати не се испаќа никаква клима да се става, поарно вентилатор од големите ако е за ладење само. Ако е 20 квадрати и повеќе, испод 3 иполка нема, дали ќе се ладиш или топлиш, дали била обична или инвертер. И ако е за поголема квадратура и кога веќе купува, нека земи инвертер отколку обична оти со цените се слични.
Ако нема прозори салам изолација салам и со 3.5ка не загреваш 30кв Така дааа се додека не дадат салам информации не може да даваме совети
Што препорачувате за соби 7-8 квадрати за топлење, а да биде економски исплатливо? 2.5ка или нешто друго?
Дали летно време ја гасите климата или цело време ја чувате уклучена? Како е поисплатливо да се користи?
И за лето ако е инвертер Подесуваш температура и фан и ти е дома нон стоп една тем кај мене пример 25 зимо лето