Клиники и цени за абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Pocahontask, 17 април 2013.

1. TaciCarbonero

TaciCarbonero Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Zdravo, Ve molam da ne me osuduvate megutoa sum 15ta nedela a sostojbata mi se vlosi treba da pijam antidepresivi, razmisluvam za abortus iako znam deka mozebi ne e pravilnove molam za sovet

2. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Па не би да те предомислувам, секој знае за себе што е најдобро. Ама доколку имаш услови размисли пред да абортираш. Поголема среќа од свое детенце нема. Може да ти го промени живото на подобро, да ти даде неизмерна љубов. Детето за мене е причина за живот.

На Linda24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Дали ќе го родиш или не е само твоја одлука.
    Ако сметаш дека можеш да ја истрпиш бременоста, да го родиш и да жу пружиш добар живот на бебето, тогаш go for it. Не си ни прва ни последна која пие антидепресиви во бременост.
    Ако сметаш дека не можеш, ако сметаш дека не можеш му бидеш добар родител на тоа дете и дека треба да абортираш направи го тоа.
    Никој не може да ти каже што е правилно, а што погрешно во твој живот.
    Тоа е твое тело, твој живот и твоја одлука.

На Matea94, ivani30 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  4. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Jas sakam da go cuvam I se ama zarem so lekovi da go trujam dusava mi se korne...

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Консултирај се со гинеколог и психијатар, ќе те насочат кои антидепресиви и на кој начин можеш да ги пиеш додека си бремена. Важно е да си и ти добра, исто колку и бебчето.

6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Како што ти пишаа погоре. Ќе се консултираш, ќе се дозира и ќе ти дадат тоа што можеш да пиеш.
    Пред било што да превземеш, разговарај со нив, па одлучи.
    Знам за многу жени кои пиеле антидепресиви, секако под контрола од психијатар.

7. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Moja bliska piese antidepresivi no koga dozna deka e bremena poseti psihijatar i psihijatarot i ja namali dozata na antidepresivi... mila moja ne si ni prva ni posledna sto pies antidepresivi... ne e nase da te osuduvame tvoe telo tvoja odluka no preed da odlucis dobro ke bide da imas konsultacija so psihijatar i ginekolog ako si spremna psihicki i ako mozes da go izrastes toa dete togas vo red.. posto poznavam i luge koi ziveat vo mojata okolina piele antidepresivi za vreme na bremenost i koga im se rodi bebenceto im smeta galamata sto placi i smeta bukvalno se od bebenceto... Taka da razmisli ubavo i dali si psihicki spremna ... Ti posakuvam se Najdobro

8. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Psihijatrite edni dozvoluvaat drugi ne mojov psihijatar kako demek vika do 6m I ke mi dade terapija.

9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    98.464
    Да не бидам груба, ама те читам на форумов и досега требаше да реагираш и да си најдеш соодветен психијатар на кој ќе му го довериш твојот проблем и на кој ќе му веруваш. На форумов може некоја да ти даде сугестија, ама само толку, за повеќе потребно е доктор.
    Не сум против абортус, твоја си е одлуката, ама прво потруди се околу психијатар.

На Matea94, Angella7, Nikolina35 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Јас ја прекинав терапијата пред да забременам.
    Сите симптоми ми се вратија Х 10.
    Психијатар, од прилика може да процени како е подобро.
    Оти и од антидепресивите, теоретски може нешто да се зезне, ама може и без нив.
    А може и ич да не си со дијагноза и пак нешто да тргне прудолу.

Мојата 'тактика' беше, да си мантрам дека телото ми е 'програмирано' да носи и роди дете, низ милиони години еволуција и треба само да му верувам дека може.

Башка, првите 3-4 месеци ми беше ептен лошо, ама од кај 5ти месец -натаму, се стабилизирав и до пораѓај бев релативно ок.
    Рачунај, хормоните секако ти се газ-преку глава и во школска бременост.

Друга битна работа е дали имаш помош и поддршка од партнерот, блиските... ?

На Anaksunamoon и Nikolina35 им се допаѓа ова.
  11. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Posetiv mnogu psihijatri sekoj ima podeleno mislenje kako sto napomenav. Mojov psihijatar sto predhodno mi ja dade terapijata mi rece do 6m nema terapija, taka da probuvam da se stpam do togas, inaku posetuvam i psihoterapija ali rezultati slabo.

12. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Vo celovo ova sama treba da odluces .. dali mozes 6 meseci da izdrzes bez da pies antidepresivi ?? E to e to i ke si go najdes soodvetnoto resenie

13. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Јас сум со ужасна анксиозност, никаде не одам сама, дури и кога не сум сама и лежам мислам ќе паднам.
    Се борам 5та година никако не поминува.
    Во бременост ги прекинав лековите и добра бев, повраќав лошо ми беше од бременоста па немав време да мислам.
    Е сега после пораѓај еве 7ми месец не можам да се опоравам ми се врати пак, ама во бременоста за среќа добробпоминав.
    Мислев како ќе паднам на пораѓај и нема да станам, па сама бев недела дена во болница и издржав, а сега не можам.
    Инаку пијам антидепресиви и ако веруваш по 5 хелекси во ден, крш сум.
    Ама не сакав ради тоа да немам дете, пошто 5та година ко што кажав се борам и не поминува.
    Ти одлучи си твое право, не сум против абортус, ама и ова знае да не помине години и години, а времето минува.

На Trpkovska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Koja terapija pies sega?

15. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Elicea od 15 i heleks 0.5 ама не ми помага.
    Ти што пиеш?

16. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Ja nisto ne pijam sega a piev seroxsat od 20mg I qwetiapine i koga doznav deka sum bremena naglo gi ostaviv...

17. TaciCarbonero

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    9
    Ginekologot ne dozvoluva Ad vo bremenost a psihijatarot veli deka moze da pijam I sega kogo da slusam?

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Зависи кој ти е гинеколог има доста неписмени што не знаат и кои лекови одат, а кои не одат со доење, а не пак за бременост.

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. October20

October20 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    207
    Обиди се со друга терапија. Се случува не секој антидепресив да делува на секого. Сепак штом пиеш, заслужуваш од лекот да го добиеш максимумот и да можеш квалитетно да живееш. Имам искуство со антидепресиви и буквално сум била скроз ОК. Може и хормоните се во прашање (постпородилни) ама верувам има лек што целосно би ти одговарал и би немала ни потреба од дополнителна поддршка од хелекс.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. f123

f123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo kade bi mi preporacale abortus do 5 nedela, i dali nekade go pravat so tableti. Blagodaram