Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кломифен и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од rak11, 10 октомври 2011.

1. zazarsko

zazarsko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    122
    Не ми даде ништо друго освен фолна киселина по едно на ден, а за друго не ми ни спомна :^) , сега треба да одам во четврток откако ќе ги допијам кломифенот па можеби тогаш ќе ми даде нешто :!:

2. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Вагинално, јас ниту еднаш не се напив Утрогестан. Ги ставав 1 сабајле 1 навечер, по 200мг зошто имав историја на спонтан и имав болки...

3. eci85

eci85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    431
    Кај мене утрогестанот е од 100мг. и ми рече 2 по 1,само ништо не ми кажа дали вагинално или орално,но како и да е јас ке ги ставам вагинално. :(

4. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    OKk како сакаш така ;) важно имаат иста ф-ција и ваг. и орално . Господ да ти поможи искрено и со среќа :* и да се израдуваш со 2 цртии :*

На eci85 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zazarsko

zazarsko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    122
    Ласица88 што направи има некакви резултати, ајде израдувајне со убави вести за да ни пуштиш надеж дека кломифенот помага :?: ,инаку јас вчера почнав да го пијам кломифенот ама дали од сугестија или навистина некако не можам да го поднесам чувствувам како да ме гуши, како некој страв да ме обзема и ми иде да запалам некоја цигара иако не сум пушач :smoke:

6. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Да си пиеш Б6 онака за опуштање и јас бев под срес првиот пат кога го пиев го прочитав упатството а таму се и сешто пишува, не се секирај може хормоните да ти ја потенцираат нервозата јас првите 2-3 дена со сите се расправав уште што не натепав некој :lol: ништо страшно :hug:

На zazarsko му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zazarsko

zazarsko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    122
    Ќе пробам да се опуштам, ама сега ги зедов резутатите од хормоните и тоа дополнително ме вознемири :swear: сите хормони се во ред,(предходно естрадиолот и лх ми беа пониски, кога испитував пред 2 год, сега се во ред), само Т3 е понизок од нормалните вредности :@ и ќе пуkнам додека да видам што ќе ми кажи докторката

8. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25

Уште нема ништо кај мене не се знај рано било така ми велат сите , после ке одам на контрола па ке видиме што ке напрам ке ви кажам. Јас искрено не се надевам многу, веќе не знам ни што да мислам ако беше бременост досега мислам дека требаше да имам некои симптоми јас немам никакви. Со среќа со Кломифенот дај Боже да ти помогни :* Тоа што те гуши, што те обзема страв, тоа ти е од сугестија. Мисли како да се напиваш таблета за главоболка и нема да имаш ништо ;) јас и првиот и вториот пат добро ги поднесов , макар што првиот пат вродија со плод но за жал по 6 нед. заврши со спонтан :sweat: ама од прва се фати :) Сега ке видиме , ако нема ништо наредниот месец пак со Кломифен и одиме напредддд нема предавање :rofl:

9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    28.519
    Јули месец ми беше првиот месец со кломифен...и за среќа успешен! Пред три дена направив тест и ги видов двете цртки! Вчера бев на гинеколог и не ми рече скоро ништо! Има рана бременсот но како ќе заврши таа бременост не се знае - тоа беа неговите зборови! Ми препиша дабростон кои треба да ги пијам 2 пати дневно, и ме предупреди да се чувам многу, да мирувам, да одамарам и тоа!
    Јас бидејќи имам веќе еден спонтан абортус сега сум страшно испаничена! По сто пати одам у WC да се проверам да не сум искрварила, ме мачи она предчувство дека ќе минам пак низ истото! Се плашам, дури се немам ни пофалено на блиските бидејќи не сакам напразно да ги израдувам! Нормално ли е тоа? Оправдан ли е тој страв и се прашувам зошто ли ме мачи мислата дека... не сакам ни да го кажам!
    Инаку бремена сум 4 недели и 6 дена! Ми закажа гинекологот преглед наредната недела, тогаш ќе сум полни 6 недели! Тогаш веќе би требало да има срцева акција, нели?

Се надевам дека и сите други идни мамички кои се обидуваат да забременат со кломифен наскоро ќе се израдуваат на посакуваните две цртки! Со среќа на сите!

10. Madlina

Madlina Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    301
    ^неможам да верувам што ти кажал докторот, се изнервирав! Драга моја, ни една бременост до самиот крај не се знае како ќе заврши, се кажува ли вакво нешто на некоја трудница???
    Јас би ти рекла веднаш да си го смениш докторот, тебе ти треба некој што ќе те смири и охрабри, што ќе ти влее сигурност, а не ова што го пишуваш погоре!
    Твојов пост ме потсети на себе кога останав бремена, во тој период доста мои пријателки и познанички имаа спонтани, па и јас бев 100% убедена дека и мојава нема среќно да заврши. И јас првите недели идев по 100 пати у ВЦ да видам дали сум искрварила. Ама со мојата бременост беше се ОК и сега си го имам најсаканото нешто на светот. А и сите мои пријателки кои тогаш имаа спонтан, сега исто си имаат детенца..
    Што се однесува до тебе, дај малку позитивни мисли! Прво тргни од тоа дека си успеала да останеш трудна, знаеш ли колку жени очајно го посакуваат тоа? Со месеци плачат на секој мензис и неможат да ги видат двете цртки? Во тебе веќе се зачнал живот, престани веднаш со лошите мисли, радувај се на твојата нова состојба, а минатите искуства треба да ги заборавиш! Стравот ти е разбирлив ама не и оправдан - секоја бременост си е приказна за себе..
    Мене на 6,5 недели ми покажа силна срцева акција, би требало околу 6та недела да покажува.
    Поздрав и само позитивно, за 9 месеци ќе си ја запознаеш најголемата љубов во животот! :inlove:

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25

Немој да се секираш и јас имав спонтан пред 5 месеци , па се помирив со тоа си реков така требало да биде, така Господ сакал ;) овој месец и јас бев со Кломифен и сега чекаме. Мене д-рот ми вели дека имало знаци на бременост, ендометриумот е задебелен ама рано било уште да се види сакусот требало да се чека уште една недела :worried: Мене ми даде Утрогестан и фолна 2 по 1 ги пијам и си чекаме а ова чекањето убиваа :headbang: Ти немој да се секираш само напред и со позитивни мисли , и имај си убава и лесна бременост :* :inlove:

12. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Имам една дилема девојки кломифенки :lol: па ве молам за мислење.
    Со мене и мм е се ок во однос на испитувањата во овулација правам само по 1 фоликул до 19мм достигнува. Во Јуни пиев кломифен направив 4-5 фоликили од нив 3 водечки ама без успех и знам дека беше од напнатост заради темпираните односи.
    Колку фоликули правите вие па сте се одличиле за кломифен? Незнам дали да почнам да пијам пак :?:

ласица направи домашен тест? испитај бета преку крв ;)
    снегулката иако е тешко пробај израдувај се и имам претчувство дека во 5та недела ќе го чуеш срценцето :* и се ќе биде во ред, Стравот е оправдан ама имаш сила и победи го
    :hug: :hug:

13. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25

14. eci85

eci85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    431
    И јас без стимулација правев само по 2 фоликули...претходниот месец пробав со кломифен ми каснеше 3дена и направив тест и излезе негативен... :( на трети ден доцнење ми дојде и тоа многу слина менс.отидов на гинеколог и кажав на др. и она ми вели да не се случило спонтан :( јас толку многу се исплашив како цел свет да ми се сруши,ми вели обично првиот маесец со кломифен може да настане спонтан а вториот да останеш бремена...пак ми даде кломифен и +утрогестан за задржување на плодот...и после последниот неуспех со кломифенот многу ми е страв...ајде сега може ке успееме дај Боже ;)

15. eci85

eci85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    431
    Mожно е да има бременост...утрогестанот ја имаа таа функција да го задржи плодот за да не настане спонтан ти пуштам оооогромна среки4ка да не добиеш на 3ти

16. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Lasica колку време ти доцни? ме буни тоа на 3ти што викаш :?: , а на прашањето да ти одговорам Утрогестанот дефинитивно прави циклусот да задоцни( го држи ендометриумот задебелен) така ми кажаа и сама си ги прекинав кога ептен беше очигледно дека ќе добијам во јуни за на раат да одам на одмор :lol: Дај Боже кај тебе да е бебенце причина а не утрогестанот ;) знам дека ти е преку глава ама за да не те мачи чекањето викам да си провериш преку крв на ехо знам после 5та недела можат нешто да видат
    Фала Еци за одговорот значи ваш предлог е да пијам да не се потпирам на моето 1 фоликулче :?:
    лелеее како спонтан под дифолт да не е со кломифен? :sweat: немојте така ме плашите,
    јас мислам дека обилен циклус после кломофен е поради поголемиот број на фоликули што се ствараат како смеела д-рката така да си претпоставува ц ц ц ц значи како лесно со нас си зборуваат без око да им трепне :whew:

17. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    (Постов можеби е предолг ама барем си кажав се шо ми лежи на душа ) :talk:
    Оваа ми е 4-та недела од последната менструација (а таа ми беше на 16.07) , и затоа било рано да се утврди бременост и нег.излегваат тестовите (така ми кажа д-рот). Циклусот ми е на 25 дена секогаш редовен е овој месец со еден ден каснење (требаше да добијам на 09.08) но на (10.08) имав малку крв ама многу беше темна и ептен малку 2-3 дена ми траеше ама не беше обилно крварење по некоја капка д-рот ми рече дека не е менз. туку тоа било нормално. На сондата што ме прегледваше немаше ни капка крв. Не знам што да мислам повеќе. Не очекувам овој месец да сум бремена се навикнав на добивање менз. и на нег. тестови, ова што имав крв си го рачунам како менз. (во главата се ми е измешано) затоа велам дека треба да ми дојди на 3-ти септември :sweat: Не знам што да мислам повеќе. Од страна на симптоми имам само тапа болка од време на време во долниот дел од стомакот, стомакот си го чуствувам како огромен да ми е како да ќе пукни во секој миг, грбот ме боли малку и имам мали вртоглавици понекогаш, нон стоп сум во вц, градите не ме болат воопшто а мислам дека тоа е еден од основните симптоми на бременост. Се трудам да не мислам на тоа, да не очекувам ништо затоа што на крајот знам дека ке се разочарам како и обично, но тоа некако ми се врежа потсвесно. А ти како сети дека ке добиеш па го прекина Утрогестанот??? Симптомите ако си бремена не се исти како за добивање??? И дали е можно Утрогестанот да го стопира циклусот воопшто да нема крварење???

Еци тоа што си имала обилно крварење е дека имаше 5 фоликули а тие се полни со течност и крв. Тоа ти е од нив! Сигурна сум за ова 100 % дека не е спонтан, затоа што и јас го мислев истото кај мене кога почнав да крварам и го прашав д-рот и тој ми рече дека е можно да се појави обилно крварење од фоликулите и да си бремена а и јас ги имав 5, исто како и ти. Затоа, немој да се грижиш воопшто , и не знам како можела д-рката да ти каже такво нешто :puke:

Ајдее само напред и со Господ на помош тоа што е наше ке си дојди. ;)

18. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    lasica со право ти е се испомешано и мене би ми било :| значи според д-р тоа крварењето кај тебе било може инплантациско, ајде ќе покаже уште малце што и да е и јас гледам да не се надевам за да не се разочарувам ;) јас и немам кога да се надевам школски ми почнуваат пмс симтомите неколку дена траат и ко саат точно добивам.
    Јас имам болна менс и во пмс почнуваат со болка грчевите во јајниците по тоа знам дека добивам и затоа си го прекинав Утрогестанот ;) а и некое чувство дека гарант си викам има нешто различно во симптомите за бременост епа нема шанси идентични да се, слични -да, :?: а да прекине Утрогестанот крварење тоа -незнам не ми се верува ти после тие 2 дена крварење почна да го ставаш, или пиеш сеедно?
    Еци еве и Ласица потврди тоа што ти пишав обилен циклус е од фоликулите а не спонтан нека пази малце што зборува д-р :!:
    п.с вечерва добив :@ па ќе одам на 3 ден да видам дали ќе почнувам со кломифен пак :hug:
    ајде сега на |-) и Дај Боже за скоро вака доцна бебенца да си гушкаме и на хормони да заборавиме ;)

19. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25

20. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Па да тој за секој случај го прави тоа :) чекај до петок ама ако и тогаш не е јасна работава трк до лаб направи преку крв барем во сабота ќе се разбудиш со бистра глава ќе знаеш што е или ќе се радуваш или главата горе и во акција со мажето :lol:
    Јас планирам преку еден месец да ги пијам кломифенот а во паузите измеѓу кломифенот да пробаме на
    10 12 14 16 ден од циклус ем сите дена се опфатени ем има време спермата да се регенерира имале многу успех со вака темпирани односи па ќе видиме.
    Ќе се консултирам со докторот за мојов план па ќе те известам. Зошто континуирано земање нема врска со исходот на крај а мене ми е стресно малце па си викам измеѓу секој месец да одмараме со шемава :lol: :hug: