Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кломифен и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од rak11, 10 октомври 2011.

1. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    Проблеми со зачнувањето

zdravo 5 godini u brak sum,ednas ostanav bremena no na 5,6 nedela plodot ne se razvivase i prokrvariv.eve sega probuvame so site sili so maticniot za da ostanam bremena.mi rece da pijam 2 do 3 meseci dobraston,so eden jajnik sum i nekni koga bev na kontrola mi merese folikuli,mi mi rece deka golemi mi se 16 17 i mi rece treba da dostignaat golemina do 30 i nekade iu 6 den mi se spagase od menzisot koga mi bese zavrsen i mi rece odma od denes klomifen 5 dena po dve apcinja i od koga ke gi ispijam da se pustime na slucajot bebe.

dali ste piele klomifen i kakvi se sansite za bremenost od klomifenot

2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Проблеми со зачнувањето

Пиев колимифен два месеца и немаше никакво дејство :( Фоликулите беа премали и после него.
    Додуше, матичната ми рече дека тоа се пие во доза до шест месеци, па ќе видиме...

3. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    Проблеми со зачнувањето

seuste pies jas denes poslednoto ke go zavrasam prva kutija mi e no vo meguvreme pijam i dobraston

kade moze da go najdam kalkulatorot za plodni denovi se prebarav na femina i ne mozam da go najdam moze li link nekoj dA MI DADE ILI OBJASNUVANJE

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Проблеми со зачнувањето

А докторката ти ја зголеми ли дозата после првиот неуспешен месец или остана на истата, 2 пати дневно?

п.с. Иначе да ви дадам надеж - јас останав трудна со Кломифен, после 3от обид, ама не континуиран. Значи 2 пати немаше бременост, иако реагирав на лекот, за после пауза од 6 месеци од прва (т.е. 3та :lol: ) останам трудна :)
    Само позитивно и опуштено, се` ќе биде!

5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Проблеми со зачнувањето

Решивме да направиме уште едно испитување на хормоните (сосе тироидна жлезда), и затоа овој месец паузирам со кломифен. После можеби ќе ми додаде уште нешто, или ќе ми ја смени дозата, а секако треба и микробиолошките испитувања да ги поминам. Спермограмот е одличен, па од тој аспект нема проблем.
    Размислувам да отидам и во Систина на консултација кај Лазаревски - иако сум во брак само 7 месеци, сепак годините што ги имам ги имам, па не е на одмет...

6. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Проблеми со зачнувањето

Направи ги сите потребни испитувања, да си почнеш со чиста мисла дека се` ти е во ред, и слободно оди си по консултации каде мислиш дека треба, ич не се води по тоа дека после 1 година обидување се бара проблемот.
    Јас отидов 1 месец ПРЕД да почниме да правиме бебе, зошто сакав консултации, прегледи, сакав потврда дека сум во ред, дека фоликулите и спермограмот се ОК итн, па затоа и почнав да го пијам Кломифенот после само 2 месеца, зошто од старт го утврдивме проблемот, не чекав месеци и години :)

На Ristevska987 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене повеќе ме секира што во вториот месец со Кломифен фоликулите на 12тиот ден ми беа само 10мм, ама матичната ми рече да не се осврнувам толку на тоа.
    Не знам баш што да мислам, а од читање по интернет само уште повеќе човек ќе збудали, и затоа и решив и на друго место да одам (а кога одам на друго место, бар кај тој што кај нас е најпознат). Со оглед на тоа што имам над 35 години, и немам премногу години за чекање (и иако многу од моите другарки родија деца на 35-38 години, сепак по малце ме фаќа паника).

8. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    А на 14ти, 16ти ден колку ти беа?

9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Не бев да ги измерат, се надевам овој месец дека ќе го направиме и тоа. Јас и очекувам дека имам покасна овулација, бидејќи и циклусот ми е во просек на 31 ден.

10. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Ооооо, па тогаш не се стресирај за џабе, очигледно е дека овулацијата ти е покасно од „стандардната“. Обавезно да одиш ЦЕЛ месец на мерење, преку 2-3 дена, не е битно, битно да следиш за да си знаеш.

11. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво,

Еве и јас да се приклучам на ова тема и јас две месеци примав кломифен за стимулација зашто имам ПЦО, и лекот делуваше фоликулите беа све во ред до 25 мм само што овој месец 3 дена ми каснеше и после вчера имав крварење и рече дека матката ја исфрлила имплатацијата.
    Така не знам што ќе ми препорача овој месец дали ќе земам пак тие не знам ама многу се тешки ми се повраќа од нив.

Поздрав ;)

12. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.152
    Допаѓања:
    12.528
    и мене со кломифенот неуспешно ми беше...а јас мн апетит губев кога ги пиев ептен :(

13. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Исто и јас ослабев многу овој периуд многу ми се гади од него ми паѓа притисокот катастрофа, цела треперам кога ги пијам.

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас апсолутно ништо не чувствував од кломифенот :| Имам низок притисок, ама ниту на тоа не ми делуваше, ниту на апетитот, едноставно двата месеца ко ништо да не пиев...

15. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mila a kolku golem treba da e folikulot mene mi e 16 a doktorot mi rece za da bide zrel treba da e 30,a vo meguvreme pijam i dobraston

16. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mene 7 den folikulte mi bea 16 17mm i od 7 den koristam klomifen pa ke videme dali ke ima dobri rezulati

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    ^ Како така на 7ми ден ти биле 16-17, и од тој ден си почнала со Кломифенот? :worried:

18. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    pa taka bas bev na pregled i mi izmeri folikuli imav dva folikula edniot 16 drugiot 17 i mi rece da pijam klomifen za pobrzo da porasnaaat folikulite i da dostignele do 30 mm
    i mene bas ne mi e jasno

19. Maarina

Maarina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    165
    Veli4ekate, како тоа докторот ти рекол да пиеш кломифен од 7 ми ден па натаму? Најчесто кломифенот се дава од 3 до 7 ден од мц или од 5 до 9 ден од мц. И зошто Фоликулите да растат до 30 мм?????? Не ми е јасно навистина, јас колку што знам фоликулите прскаат кога ке достигнат големина од 20-25мм!

На Mini26 и Moira им се допаѓа ова.
  20. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    леле срце и јас пред да одам на исеминација бев стимулирана со коломифен и замисли кога ми беа плодните денови нели 13,14 ,15 немав зрели фоликули а 16 ден имав и тоа три фоликули една 22 и две по 19мм и тој исти ден кога видоа дека имам зрели одма на исеминација ме пратија и се надевам ке имам е бебувце останаа усте пет дена до циклусот оцекувам да ми задоцни али кломифенот ми бесе трета доза сеа и едвај излегов на крај абдоменот ми се цинесе ке ми се распрсне .,,,и вели мозематката да ја исфрли имплатацијата како тоа те молам писи ми