Devojki mesecov bev na klomifen,na dvanaesetiot den( vo ponedelnikot) imav poveke folikuli od koi najgolemiot bese 17.5mm, od togas bevme aktivni, doktorot mi rece deka bi trebalo da puknat kaj petok, sabota (denes ili utre). Jas od vcera imam tapa bolka vo jajnici, ponekogas i kako mentrualna bolka, a rano e za dobivanje denes mi e 16ti den. Dali se ovie simptomi za ovulacija ili pak ke dobijam menstruacija? Ne znam veke sto da mislam, ne mozam da se opushtam, veke nemam trpenie. Mozebi nekoja ste bile vo slicna situacija.. koi vi bea vas simptomite posle klomifen i kakov ishod imavte?
Taa tapa bolka e vsusnost ovulacijata, ne se plasi imajte si odnosi do ponedelnik sekoj den za sekoj slucaj.
Devojki denes bev na folikolumetrija na 10den posle edna doza klomifen, imam eden vodecki od 18mm i pomali do 10mm,endomtriumot mi e 6.2mm,a pijam estroferm 3х1,ponedelnik sum pak da vidat dali da primam stop inekcija,sto mislite?
Здраво, треба да започнам со фоликолуметрија, ме интересира дали првиот месец докторот само гледа дали растат и колку растат фоликулите или веднаш преминува на кломифен? И пред да започнете со кломифен што се се испитува? Благодарам
Здраво девојки, вака сега сум на терапија со кломифен, се обидуваме скоро 1 година за да забременам, ми даде да пијам 5 дена по 1 апче пд 2от ден од циклусот, а пред предпоследниот ден од кломифенот да ги пијам таблетките Цикло Прогинова 21 ден, дали има некој искуство со овие таблети?
Zdravo devojki. Dobiv ciklus na 31.07. Bev stimulirana so terapija, a vcera na 10.08, fakticki na 11ti den od ciklus bev na merenje na folikuli. Doktorkata mi kaza deka imam 3 folikuli so golemina od 11 do 12 mm, mi kaza deka ima vreme da porasnat, da odat povtorno na merenje na folikuli vo sabota. Mene mi e strav zosto mislam deka se mali. Mislenje?
Не се мали, таман се. До сабота би требало да достигнат соодветна големина. Тек ти е 11ти ден од циклус така да можеш да очекуваш овулација негде околу 15-16ти ден, сепак докторката ќе види најубаво на ехо. Со среќа!
Zdravo devojki dali koga se koristi klomifen moze da se pie i maka tableti oti bev pod terapija so klomifen a koristev i maca tableti od zegin i sega trebase da dobijam a ne dobiv a test negativen pa mislev da nemaat nesakano dejstvo ako zaedno se koristat
Zdravo me interesira dali stimulacija se pravi posle ciklus zosto treba da pravam invitro me interesira kako odat procedurite okolu zosto jas nemam menstruacija bez cikloproginova dali nekoj go ima istiov problem da mi objasni malku po detalno ☺️
Пиеш Циклопрогинова, добиваш менструација и од трет ден од менструација почнуваш со Кломифен. За ин витро не знам дали се стимулира со Кломифен или со нешто друго. Најдобро е да прашаш во вонтелесно, а би требало и докторот што ќе ти прави да ти ја објасни процедурата за да ти биде појасно.
ќе ве молам за мислење, после пиење кломифен 5 дена по 1 тбл (од 5ти ден на циклус) бев на ехо, имам три фоликули со димензии 20цм, 18 и 17. Дали треба да примам нешто накнадно ? докторката ми кажа дека не треба, а читав за некоја стоп инекција ?и дали може да ми направат проблем овие 3 фоликули ми кажа дека е престимулиран јајникот
Инекција не мора во секој случај, зависи што ќе ти каже лекар. Јас не можев да најдам и докторката рече можеш и без. Практикувавме само малку погруби односи за да пукнат фоликулите. Два имав јас и една јајце клетка успешно се оплоди. Според мене не ти се престимулирани јајниците, таман се. Со Кломифен најчесто се произведуваат 2+ фоликули, ради тоа се смета дека има шанса за близначка бременост кога се користи.
инаку дебелина на матката била идеалн а одеше на мерење на големината? јас бев два пати и ми кажа веке нема потреба да идам добро растеле
Два пати бев на мерење и јас, вториот пат водечкиот фоликул беше негде околу 20+ цм и за ден два имав овулација. Си ја осетив зошто односите ми беа малце болни, т.е. некое чувство имав како да пукаат фоликулите, не знам како да опишам..
Здраво на сите. Дали некоја од вас е стимулирана со кломифен 7 дена? Се спремам за втора инсеминација др. Трајковски ми рече од втор ден 7 дена кломифен. 8миот ден пауза и ехо на 9тиот. Друго ми рече веројатно нема да биде пред 16тиот ден од циклус... Мислење?