Тоа е инекција која ги пука фолекулите и настанува овулација ( оптрилика ти кажуваат кога да имате односи). Се купува приватно и може кај матичен, гинеколог, дежурно, некоја приватна клиника било каде да ти ја стават.
Јас не примив инекција зошто не ја најдов кај што живеам и докторката рече опушти се не е неопходна, ќе си пукнат и сами. Така и беше.
Мене не ми е јасна една работа пиеш кломифен за да дојде до овулација и очекуваш дека нешто се случило, а уствари испаѓа можда да а можда и не... Зошто?
Не знам зошто не ти е јасно. Секој организам различно реагира на Кломифенот. Кај некого растат убави фоликули, кај некого не. Кај некого и покрај тоа што растат од други причини не доаѓа до бременост. Имање овулација не е гаранција дека ќе настане бременост по секоја цена. Пишав погоре огромен пост дека е индивидуално и дека многу фактори играат улога. И по природен пат да имаш овулација пак не е гаранција дека ќе забремениш. Милион коцки треба да се склопат, не е наивен процес.
Секој организам е различен. Две другарки од прв месец кломифен со стом инекција имаат дечиња. Влијаат фактори како на пример:квалитет на сперма, проодност на канали, состојба на хормони, мутации, некоја инфекција, состојба на матка, мислам и квалитет на јајце клетки, стрес, кога ќе одобри др односи предходно се препорачува барем 2-3 дена апстинација и најдобро е наутро односи , тогаш незз зашто спермата била најбрза. Влијаат доста фактори.
Мислам дека не ми го свати прашањето. Ни даваат да пиеме кломифен за да дојде до овулација односно фоликули, но и покрај тоа што се создаваат тие можеби ќе пукнат а можеби и нема (ќе се направат цисти). Тоа е она што не ми е јасно зошто не пукаат и се прават цисти.
Ради тоа што секој организам е различен и како што кажав е индивидуално, затоа кај некого доаѓа до хиперстимулација, кај некого не. Не сите фоликули се квалитетни и во себе имаат јајце клетка.
Да и затоа даваат стоп инекција после стимулации,може и без ама за посигурно да биде дека ке пукне фоликулот даваат.
Pa zatoa postoi taa stop inekcija za da ja primas pred da porasnat premnogu folikulite. Zatoa se odi na dva tri dena na eho da te pratat. Zatoa i rekov kakov e toj doktor ti dava klomifen i ne te prati sto se desava so tvoite folikuli. Toa e mnogu mnogu neodgovorno. Jas bi go smenila podhitno. A kaj mene nemase potreba od stop inekcija zosto koga ojdov da ja primam veke bea puknati. Ama ne se sluci bremenost za zal.
Zdravo zenski jas sum nova na forumot.Ovaj mesec i jas za prv pat zemav kolmifen apcina po 2,pet dena.Posle tretiot den pienje samo mi se placheshe kako da ne bev jas stanav mn emotivna a isto taka imav i glavobolka.. posledna doza ispiv na 11.09 ovaj mesec a na 17-18 mesecov osetiv kako da mi se rasparva matkata grcevi i bolka vo jajnicite duri i mi se losheshe ne mozev da se dvizam… doktorot ne me prateshe vo razvojot na folikulite koga mu pishav za mojte simptomi mi rece da uzivam deka mozebi se raboti za bremenost.. sega ovie dena mi e podobro nemam tolku silni bolki no dosega ni ednas ne mi se slucila takva bolka.Se obiduvame so mazotmi za vtoro detence 11meseci prvoto odma ni fati bez problem ova nekako ne machi no ako e od boga ke bidi ne se opteretvam mn bash samo onaka se razocarvam koga ke dobijam :/ dali nekoja od vas imala takvi simptomi posle koristenje na kolmifenot toa mi beshe prashanjeto? pozz do site❤️
Ne me svakaj pogresno no odma da si go smenis doktorot. Kako moze be ti dava klomifen, a da ne te sledi sto se desava so tvoite folikuli. Sto pravime ako napravi hiperstimulacija. Bozeee do koga so ovie lekari vaka. Daj boze se da prodolzi vo red . Inaku jas piev klomifen lani ama nemav nisto od toa sto opisuvas kako simptomi.
Srce kako sekoja edna i jas pojma nemav so e toa i sega koga ve citav svakam kolku mn raboti ne sum napravila osven hormonski test koj beshe vo red.Sega mi rece da odam tret den na ciklus pak da napravam hormoni dokolku dobijam.. :/ no edno znam nema povtorno da zemam so e od Boga ke dojdi zelbata e golema no iskreno so vakvi simptomi me faka strav .. treba da dobijam na 30ti mesecov pa ke vidime sho ke bide ..
Tie bolki sto si gi imala mi aludiraat na toa deka imas hiperstimulacija napraveno so apcinata, vednas smeni doktor, inaku jas 3pati imam pieno klomifen i toa so kontroli preku dva dena i toa jas zemav po 1apce 5dena.
Ne si ti vinovna. Nie ne sme doktori za da znaeme. I da fatis da citas pak mnogu raboti nema da ti se jasni, sto e normalno koga nestoto ne e vo tvoj domen. Tuku se lutam kon takvite neodgovorni lekari sto davaat apcinja (koi ne se sala) taka od rakav i neodgovorno. I jas gi piev samo so ispitan hormonalen status no mene me gledaa na eho sekoj vtor den. Zosto ako folikulite dostignat golemina za pukanje a ne pukaat treba da se primi inekcija za toa. Za da ne se napravat cisti.... Zatoa velam daj boze da pomine se vo najdobar red. No jas da sum na tvoe mesto bi otisla na privatno na kontrola cisto da se vidi sto e rabotata.
Da i jas go delam mislenjeto so tebe uste utre ke zakazam pregled kaj drug genikolog, mene me buni faktot so mi rece mozebi e bremenost znaci “mozebi” a jas za prvata bremenost ne osetiv nisto posebno do 6-7 nedela osven normalni predmenstrualni bolki..a sega bukvalno se vitkav tie dva dena ..sega e vo red ne e tolku silna bolkata i postojana .. od vreme na vreme..duri i si pomisliv deka mozi da e i nekoj stomacen virus radi vremeto no kako i da e utre zakazvan pregled.Ti blagodaram so spodeli mislenje smene ❤️❤️❤️
Здраво девојки. Овој месец ќе почнам со кломифен. Со мажот ми се обидуваме врќе две години за бебе но безуспешно еднаш беше успешно но беше вонматерично. Имам само еден канал и сега докторот ми рече да пијам кломифен од 4 на менструација до 9 ден по две таблети а во меѓу време пијам глукофаш детрикал од 4000 и мака дали некој може да сподели искуства што имала со овие таблети а мажот ми пие профертил. Ви благодарам
Здраво дали има некоја зена да сподели искуства со кломифен да напоменам пијав од 5 до 9 ден по две на ден е сега имам уште една недела за добивање менструација но мене премногу ми се спија емотивна сум сонувам соништа смачено ми е од не ми се разговара еднкставно како изгубена сум и од време на време имам болка во слабината бубрезите и накај матката како со нош да ме помува нешто секој одговор е добре дојден