Зависи кога си добила во петок, ако си добила доцна попладне тогаш понеделник ти е 3ти ден, ако не, недела е 3ти ден.
Од таму ми побараа, нема на др место освен Зегин автокоманда и тоа под друго име. Крш, а докторот ми е на одмор сега.
Zdravo, jas sum nova na profilov Citam okolu klomifenov, jas piev pola apce 1 na den, od 5ti den na ciklus do vcera sabajle, 11ti den. Denes bev na merenje na folikuli, 12ti den od menstruacija, tenok endometrium folikuli od po 4mm, i nekoja cista. Dojdov doma i pocnav da krvaram, i ne prekinuva. Doktorot mi vika da napravam test za bremenost, mozno e da sum trudna? Izvinetee za dolgiov post ama epten me fati panika...
Малку сум конфјузд. Овулирам речиси секој месец (1 до 2 во год.може да скокне), меревме фоликули, супер све, ама не иде. А точна сум до час со циклус, па и телото си го знам, ја осеќам овулацијата, не ми треба ни овулаторен тест за да знам. Сега друг доктор ми вика Кломифен, па инекција стоп. Секако сега ХСГ прво, ама се што читам за кломифенов е за жени кои немаат овулација, некако не ми ги поврзува работите и ЧетГПД. Кој е вашиот случај? Имавте/немавте овулација?
Знаеш колку пати мислев дека имам овулација, а на преглед се гледаше дека уште немало? Ехее, може 10 пати. Кломифен и мене ми дадоа еднаш, ама ми пораснаа фолекулите многу, па без стоп инекција бевме. Останав бремена со стоп инекција и инсеменација. Ти може имаш фолекули, ама дали и како пукаат е многу битен момент. ХСГ обавезно и партнерот спермограм и спермокултура.
Абе и на тест овулаторен до жарка црвена ми беше и температура и фоликули на ехо... и се се поклопувало до сега...и така си го научив телото. Ама сепак ми појасни сега, си го поврзав со улогата на тн жолто тело. Фала ти. Спермограм и спермокултура одлични. ХСГ на ред, иако имаме историја и на спонтани.
Мутации дали имаш проверено? Доста членки ако разгледаш по темиве, ќе видиш дека по неколку спонтани, проблем настанал поради мутации. Со терапија клексани или аспирин, успешни бремености. Од она што идев идев по лекари, знам дека на ехо гледаат така наречен излив и по тоа воочуваат дека настанала овулацијата.
Кај мене се од спиронолактон спонтаните. За жал кај погрешни доктори, изгубено време. Помеѓу 16 и 18 ден овулација, 5 дена му трае циклусот, нормален по секој параметар, на 30 дена.
Помислив да не имаш рани овулации, постои нешто што го нарекуваат weak ovulation кога не е доволно зрела ј.к ама кај тебе не е тоа проблемот. Единствено кломифенот да ти зголеми шанси така што ќе ти створи повеќе водечки фолекули а со тоа да ти ги зголеми шансите за бременост. Ти препорачувам прво да испиташ проодност на канали, спомна 4 спонтани, ако биле со киретажа, има веројатност да ти се запушени.
Не беа со киретажа, а имав хистероскопија пред околу месец. Беше се уредно, немаше задебелувања, ни лузни, ама ХСГ ќе видиме што ќе каже.