1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книга или филм, во што уживате повеќе и зошто?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од ApoLLo, 3 јуни 2012.

?

Што повеќе преферирате?

1. Книга

125 глас(а)
    76,7%
  2. Филм

38 глас(а)
    23,3%
  1. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Заборавив да напоменам дека пишувам и свои дела поради тоа малце повеќе ги подржавам љубителите на книги и писателите,но истовремено како и на писателите му се восхитувам и на режисерите,сценографите кои ги осмислуваат детално филмовите,сериите и во секоја ситуација знаат да се снајдат да изменат или додадат нешто во приказната во последен момент.

2. teddi

teddi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2011
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    202
    Книга- бидејќи ги запознаваме ликовите многу подобро и секој на свој начин ја доживува книгата.Сами си правиме слика за светото креиран од авторот и мислам дека е многу потешка 'разделбата' со книгата те крајот бидејќи сме биле дел од тој свет.За мене книгата е многу по интимна од филмот. :)

3. Stories

Stories Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    1.514
    Хмм,тежок избор.Нема да се одлучам за едно.Во книга ако се занесиш,те голта,те смирува,те изградува,повеќе можиш да се внесиш таму во дејството,да почувствуваш се' што ликовите чувствуваат .А од друга страна филм ко што можи да ме опушти книга не можи,без разлика дали е тежок,лесен,уживам да гледам и тоа ме исполнува,уште ако е ептен по мој вкус:nod:За мене нема подобро,само различно.

На temily му/ѝ се допаѓа ова.
  4. jelena.rozga

jelena.rozga Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    205
    Kniga. Mislam i deka znaete zosto. Sum citala filmuvani Knigi i knigata poveke mi se dopaga vo site slucai. Ponekogas knigata prvo sum ja citala, ponekogas prvo sum go gledala filmot. Vo knigata se cuvstvuvaat poveke emocii, ima poveke nastani koi se izostaveni vo fimot.

5. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Книга. Ниеден филм не може да ги оживее во мене оние емоции како писателот со своите зборови.

6. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    11.302
    Книгата е незаменлива. Ја развива фантазијата, духовно не збогатува.

7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    48.966
    Книга -затоа што ликовите и местата си ги замислувам како јас сакам.
    Не му е секому истото убаво и секси, возбудливо итн.
    Вака се си е по моја мерка.
    Прво читам книга па гледам филм. Ако ми ги утнат глумците- не се како што сум ги замислувала ликовите, се разочарувам од филмот.

8. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    17.723
    Книга секако :)
    Филмот ме ограничува, додека книгата ми остана простор за развивање на фантазијата со што прави целата приказна да можам да ја почувствувам поблиска.

9. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Se si ima svoja draz.
    Citam knigi i si gi razbiram na moj nacin. Se zavisi vo kakova emocionalna sostojba sum vo momentot.
    Od obicen chick lit moze da si prestavam tragedija, a od horor, comedija.
    Mi se slucilo pred da ja pocnam knigata da go zirnam filmot na 5 min i vrz osnova na toa likot da si go izgradam. Vo toj slucal knigata mi se poklopuva so filmot.
    Pr: The Time in Between e kniga koja ja citam vo momentov. Sekoj den visam na google images, gledam sliki od serijata i epten sum vo film (svoj film). Odvaj cekam da ja zavrsam knigata i da gi izgledam seriite.

10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    48.103
    Секогаш и давам предност на книгата, но не ја потценувам ниту филмската уметност, најпрво читам книга и доколку има филмска адаптација не пропуштам да гледам, чисто за споредба

На K-a-t-e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lovely97

lovely97 Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    9.088
    Книга. Дефинитивно во ниту еден филм не е толку убаво објаснето како што е во книгите.

12. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.139
    Допаѓања:
    50.501
    Книга. Затоа што во книгите е повеќе објаснето и опширно отколку во филмот.
    Јас кога ја читам книгата самата си создавам своја замислила за книгата.

13. Incule

Incule Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    297
    Повеќе сум за филм

14. хОхси

хОхси Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2016
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    146
    книга го обожавам мирисот :l::l:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kiki-Viki

Kiki-Viki Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    166
    Дефинитивно книга! Затоа што во книгите и ликовите и настаните се детално опишани, по што ти сам си правиш замисла, додека на филм не е можно сето тоа да се пртстави на тој начин.

16. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Kнига. Полесно се внесуваш во содржината и деталите. На пример ако читаш книга ќе прочиташ дека завесите во собата биле црвени, а на филмот може нема ни да го забележеш. Повпечатлива ми е книгата.

17. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Дефинитивно книга е мојот избор. Филмовите кои се снимени според некоја книга, само ме разочареле до сега. Книга си е книга !!!

18. Co0kie

Co0kie Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    289
    Книга - целата ситуација може да биде толку убаво објаснета, тоа филмот не може да го долови...Не може да го долови чувството кога прв пат си ја прочитал/а книгата. Тензија, возбуда а убавината на зборовите, фантазијата на самиот автор, самите случки - се незаменливи. Кога читаш, пред твоите очи како да излегуваат вистинските слики на случките. Авторот со свои зборови ви искажува нешто оригинално, нешто ново и возбудливо, едноставно незаменливо.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. New York13

New York13 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2016
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    38
    Книга- дефинитивно, описите во филмот не се ни пола од тоа што е во книгата, така опширно и убаво, а филмот те огранучува на некој начин. Со книгата ја користиш сопствената фантазија и созаваш свој свет.

20. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    14.433
    Книга.Има нешто во страниците,во мирисот на книгата,во буквите...Сопствената фантазија ги креира ликовите во твојата глава,настаните,приказната.Соживеана со главниот лик,само механички ги вртам страниците.Филмот ја нема можноста да даде одличен профил на ликовите.Иако има добри филмови,оние страници посветени на профил на ликот,во филм никогаш нема да ги најдеш.Конкретно,Ана Каренина.Филмот е маестрален,ама книгата остава бе з зборови.Толку могу повеќе работи можеш да доживееш низ книгата,што не се споредува.Сепак светот на маѓијата се крие во книгата,и фантазијата на сите страсни читатели :D