Тежок избор. Се зависи од расположението. Некогаш ако не ми се чита и сакам само да гледам и одмарам филм ми е подобар избор, а некогаш ако иам многу слободно време и сакам повеќе да го активирам мозокот книга ми е подобар избор.
Јас подеднакво сакам и книги и филмови, уживам во двете и не би можела да ставам остра граница и да кажам што ми се допаѓа или во што уживам повеќе, но во најголем број случаи предност добива книгата. И кога се работи за филмувани верзии на книги или серии, секогаш прво ја читам книгата па го гледам филмот затоа што таму неретко знаат да не опфатат некои важни делови, па приказната ми е нејасна. Еве на пример Господар на прстените - филмовите се одлични, но приказната е нецелосна, некои делови фалат и не се доволно објаснети, па тоа ми „крши филм“.
Ако ставам на вага, читање книги или филм, книгата преовладува, и тоа многу. Обожавам да читам книги, да се внесам во приказната и сама да си направам "филм" во глава Но, тоа не значи дека не уживам да седнам да изгледам филм. Ми се случило досега да изгледам филмувана верзија на книга, па потоа да ја прочитам книгата. И сфаќам колку работи не ги опфаќаат филмовите. Затоа не практикувам да гледам филмувани верзии од книги, ми се руши мојата имагинација.
Toa se dve razlicni raboti. Filmot e prestava kako nekoj go gleda toa od svoj agol, a kniga, na istiot nastan Nie sami si pravime svoj film. Ete zatoa e ne sporedlivo.
Зависи. Пример, "Lord of the Rings" се подеднакво добри и книгите и филмовите. Книгите се прекрасни, но филмовите се ремек-дело; режијата, кинематографијата, сценографијата, костумите, шминката, фризурите, глумата, МУЗИКАТА. Перфекција! Малце ефектите на момент се слаби, но сепак 20 години прави првиот дел годинава! Ама па и книгите се мајсторство, а без нив немаше да ги има филмовите. Истото е и со Хари Потер.
Обично во двете, но повеќе во книги. Некако повеќе сакам да користам имагинација. Во филмовите се ти е онака пружено.