Книга која не би ја препорачале

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од aNy-to, 19 септември 2010.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Да се надврзам. Не ги препорачувам ниедна од оние "водичи"...ко солење памет ми се само, небива тин шема читам :worried:
    Исто во овој дел ќе ја сместам и Будење од Антони де Мело. Како што кажав погоре и оваа ја ставам во оние "паметњакович книги" како да имаме подобар живот, како ние незнаеме ништо, па духовно порнаоѓање бла бла....и фразата "Разбудете се" :puke:
    Пауло Коељо не го препорачувам од причина што и е "омилен писател" на секоја втора тинејџерка. Ако веќе читате од него - Вероника реши да умре и Единаесет минути ми се така поразлични....останатот е се Алхемичарот само со нови ликови и нова локација

2. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Јас сум тинејџер и зборам за луѓето кои ги познавам,не сите,меѓутоа голем дел што читале книги.Пауло Коелјо, не дека го разбираат или нешто слично,слушнале познат е па ајде лајк на фејсбук,ете и апликација,ќе зборам за книгите негови а врска немам итн.
    Алхемичарот мене лично ми беше досадна :$

3. Ragdoll

Ragdoll Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Иако темава е за непрепорачливи книги сепак ќе искоментирам дека не ми се допаѓа ниедно дело на Паоло Коељо,иако сите мои другарки го читаат и сакаат...Мене ми е премногу депресивен,премногу очаен.
    Не би ги препорачала неговите дела на оптимисти :$

На TheCandy880 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    „Замок„ од Кафка, и со „Процес„ имав маки да ја дочитам, ми беше лектира во средно, ама оваа ја надмина и неа по глупост и апсурдност и не ја ни дочитав.

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  5. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.457
    Ах, Кафка...а мене како ми беше. :)
    Кафка е маестрален за оној што има јак желудник. За другите не е препорачлив.
    Јас дури сега го разбирам, ама мора да имаш теоретска основа, за него, неговиот живот, периодот во кој пишувал и целата таа апсурдност, е дури после тоа Кафка е интересен.
    Дефинитивно не е за лектира.
    Сите негови дела се во состојба на полусон, ни јаве, ни сон, апсурден, до некаде сатиричен и единствен.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    25.819
    Исто. Колку бев срекна кога ја купив, едвај чекав да дојдам дома да почнам да ја читам и..... после 15 страни ја затворив и ја подарив на другарка која сака такви книги.

7. Krisi88

Krisi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    30
    ,,Митот за Сизиф или апсурдот на самоубиството,, од Албер Ками ,подосадна книга и подепресивна немам никогаш читано, уште се фрустрирам на деловите каде пишува за апсурдот на самоубиството. И ,, МОќта на потсвеста,, од Џозеф Марфи никако не бија препорачала.Со еден збор УЖАСНА книга,нити ми одржа внимание,нити ми има посебна содржина ,се ми е дрн мрн се што ти се случува сам си го контролираш со мозокот,као демек ние тоа не го знаевме па таа книга ни требаше за да не ,,освести,,.

На the.one му/ѝ се допаѓа ова.
  8. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.231
    Допаѓања:
    6.665
    Крпен живот дефинитивно ...одсекогаш ми ббиле фобија училишните лектири за читање но ова е врв.. знам дека се работи за македонскиот народн но има многу поубави и поинтересни книги за оваа тема.

9. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Девојката со бисерна обетка.
    Ми ја препорача библиотекарката и нагласи дека моментално била најбарана и најчитана, па очекував нешто посебно и понеобична и се‘ разочарав.

10. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Мене крпен живот ми беше една од поинтересните лектири незнам зошто не ја препорачуваш :^)

11. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    880
    ^ И мене крпен живот ми беше интересна.. таму при крајот малку склет ме фати, сакав побрзо да ја завршам (веројатно бидејки ме чека цел куп книги за читање :lol: ) но главно интересна книга :)

12. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    По не знам кој пат го пишувам ова на форумов, ама дефинитивно не ги препорачувам книгите на Александра Потер, и не можам да ги разберам оние кои ги пофалија.
    Искрено, имам прочитано само две, Мојот господин совршен и Внимавај што посакуваш, и ми беа повеќе од доволни за да сфатам колку писателкава нема фантазија, односно има ама е веќе видена, исфорсирана.
    Бледи приказни, за ликови да не збориме, предвидлив крај, досадни фрази...
    :puke:

13. Estelle

Estelle Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    155
    Баудолино од Умберто Еко |( многу лошо

14. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Иако моето главно и стално промовирано ,,мото,, е дека нема лоша книга, само различни вкусови, сепак за овие книги правам исклучок...
    На прв поглед - Николас Спаркс, и немам зборови со кои би доловила колку е лоша книгава...
    Секоја страна најавува нешто мистериозно и спектакуларно кое допрва ќе се случи и ќе го смени текот, као демек, а не се случува апсолутно НИШТО. За стилот на господинот нема ни да коментирам, тоа е според мене страшен не стил. Се на се, празна книга, многу празна, и тука почнав и завршив со Спаркс.

Последниот чај - Винка Саздова, мене ми е толку неубава оваа фалена книга, што еве ја м`кнам секаде со мене и неможам и неможам да се присилам да ја дочитам, а никогаш не сум оставила недочитана книга, притоа, во меѓувреме прочитав 3-4 други, само оваа да не ја читам :o .
    Толку претенциозно пишувана книга, толку трудољубиво и грижливо е пишувана книгава, што ме потсетува на некое уредно, трудољубиво, просечно интелегентно третооделенче, кое пишува песничка за во другарче, па бира зборови, па ги мести, па ги сместува, ги разместува, брише, пише...
    Авторкава освен желба за да напише книга, и некоја незнам од каде извадена тема за самопросветлувањето, нема ништо друго да понуди. Ја замислувам како напнато седи на столче, и не и течат зборовите, туку се напнува, црвенее, пишува, шкрта, се консултира, форсира, ама книга ќе испадне, па мајка Јана...што и се огледува и во книгата, напорна е, напорна...

Смрт во Венеција - Томас Ман....лошо, многу лошо...нема ни зборови да трошам :x

На Tenebra и Biggie им се допаѓа ова.
  15. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.600
    Смртта е непроверена гласина - Емир Кустурица.

Книгава ја купив, т.е. ја добив на подарок со таков мерак, едвај дочекав да стигнам дома и да ја почнам.
    Уште сум на 90 и некоја страничка, значи толку интересни моменти од животот така бедно и сиромашно опишани, парчиња без душа, без никаква исполираност, никаков сплет на зборови...
    некогаш и простите реченички можат да содржат магија, овие немаат. :(
    Многу ми е жал, не можам ни да се наканам да ја дочитам.

Мислев дека ќе биде нешто добро во стилот на автобиографијата на Шербеџија - До последен здив, зашто таму мајсторско е пишувањето, на секоја страница ќе ви се оддаде некоја емоција, ќе се натажите,
    е се насмеете и ќе се расплачете, оваа на Кустурица е камен.
    Буквално рамнодушни ве остава.

16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    56.649
    Извини, тоа си е твој вкус, но морам да прашам - зошто многу лошо? :o

17. Estelle

Estelle Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    155
    искрено не ми беше интересна....дали дека јас го погрешив тајмингот, ја земав на одмор, за на плажа да ја читам..не знам...сето тоа ми делуваше како сумирани проповеди

18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    56.649
    Епа книга за на плажа не е, дефинитивно. Ќе те збуни и уште пожешко ќе ти стане :D
    Мене ми беше прекрасна книгата, нешто различно од се’ што сум прочитала.

Не ја препорачувам Питач пред врата - Таласа Али. Што е работава со шаблонското претставување на Индија во последно време, не знам... Сосема просечно.

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Estelle

Estelle Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    155
    па и Необичен заложник од Таласа Али ме остави рамнодушна да ти кажам....дали дека претходно ги имав прочитано 20та сопруга, Празникот на Розите, Под мермерно небо... па се заситив од Индија..не знам :)

20. Grunge

Grunge Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    625
    Чуварите на книгата - Џералдина Брукс
    Љубител сум на вакви книги, но оваа е тотална утка ! Очекував авантури, патување и откривање на нови работи, вистинска историја ! Од возбудливо, во книгава нема ни в. Ме разочара, многу.
    Ќерката на чуварот на спомените- Ким Едвардс
    Мене ме привлече насловот. И насловот остана единственото нешто кое што ме привлече. Досадна, непотребна приказна која не го заслужува ни најмалото внимание.
    Сите психолошки "потикнувачки" книги од типот на Џозеф Марфи.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.