Можеби не е за тука прашањево ама итно ми е. Денес професорката ни кажа дека за понеделник треба да ја прочитаме ‘‘Шагринска кожа‘‘ а не знам дали ќе стигнам па ако може некој да ми помогне.Дали имате правено ваква слична анализа:епски вид,сиже-фабула,главни и споредни ликови,позитивни и негативни,ретроспекција,тема и порака..??
ке може некој да ми напише накратко за Скржавец од Плаут ? Ми треба за утре, ја прочитав но не ја разбрав баш. :/
може ли некој да ми даде кратка содржина од Дон Кихот само не оваа http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... st_15.html бидејќи е многу...ми треба по скратено а итно ми е вe молам што побргу
Може ли некој/а да ми напише овде или во лп -тема -идеја -анализа на ликови- кратка содржина-не мора преносно значење што симболизираат ликовите за книгите: -Алиса во земјата на чудата -Робинзон крусо -Гуливеровите патувања -Мачорот во чизми -Пинокио -Малиот принц -Убавицата и зверот Спојлер (ова не е за сега но ако имате нешто пишете) доколку имате повеќе време ми треба некоја "психолошка анализа " за : Рибарот климе Шарл Перо/Браќата Грим - разлики и сличности во делата: Заспаната убавица,Трнорушка,Црвенкапа,Палче,Пепелашка,Убавицата и зверот,Снежана и 7 џуџиња,,Грдото пајче,Принцезата на зрно грашок, т.е. поука и од нив + некој извадок од дело кој што како рекол....
Девојки извинете што ве прашувам овде на оваа тема..Мојаата братучетка ја пишува лектирата ,,Повикот на Дивината'' ,дали ќе може да ми одговорите на ова прашање?? Од каде црпи теми ,мотиви идеи Џек Лондон за своите дела,и што е од особено значење за успехот во неговото творештво? Се надевам дека ќе одговорите брзо! Ви благодарам
лектири Ве моламм некојј ако може да ми раскаже 3 раскази од "Раакази,, од Николај Хајтов за вопонеделник ми требааа
Има ли некој кој може да ми ги наброе лектирите за средно прва година? Доколку учевте Горната гимназија уште подобро.. Плс. Сакам да почнам да ги читам
Дали може некој да ми ја прераскажи лектирата Девојките на Марко, не мора цела, по кратки црти, итно ми треба.
како прво книгата е за основно,во погрешна тема бараш помош.Еве ти ја вистинската тема,побарај тука.obrazovanie/lektiri-za-osnovno-t3543/130.html?hilit=%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8#p2071972
Здраво Феминки имам една молба до вас дали некој ги знае лектирите за прва средно(музичко) ве молам многу е итно! Фала
Книгите што ние ги обработувавме беа паа некои интересни некои досадни еве и за лектира и за обработка: Лектири: Шагринска кожа - :up: Македонска народна поезија - own: (не сакам никаков вид поезија) Современа Македонска поезија - own: Вујко Вања- own: поучно но досадно Нов Завет - :up: Скржавец - own: Тристан и Изолда - :up: Обработка: Гилгамеш - :up: Цар Едип - :up: Панонски легенди - own:
Ги имаат истакнато во ходникот,има мали промени од кога јас бев прва Иначе ме зачуди шо оваа година сега не знам точно дали лектира ќе му е или за обработка,ама беше во набројаните книги за лектири за Втора година гимназија...брачеда ми ќе оди втора година,јас поминав не беа баш којзнае колку интересни лектирите,ама шо видов...Робинзон Крусо и Силјан Штркот за втора година!Па тие во седмо се учеа..фали уште чорбаџи Теодос да се учи пак
Повеќето од нив ги немам прочитано.А најубави ми се ,,Крпен живот“ од Стале Попов и ,,Пиреј“ од Петре Андреевски.
За во понеделник ми е лектирата ,,Шагринска кожа" Доколку можете да ми дадете : 1. Анализа 2. Ликови Фала однапред